РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.02._ 2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _седемнадесети феврури _ две хиляди и двадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_18_ по описа на съда за _2020 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.Б.Р. от с.Б., община Л., област П., ЕГН **********, за извършено деяние по чл.206, ал.6, т.4, във връзка с ал.5, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 26.10.2019 г., около 08.30 часа, в гр.Левски, област Плевен, от двора на СОУ ************ на ул.*************, противозаконно присвоил чужди движими вещи – 135 кв.м. гранитогрес на стойност 1293,30 лв., 60 броя Н рамки за строително-монтажно скеле на стойност 1200,00 лв., 50 броя пътеки строително-монтажно скеле на стойност 1500,00 лв. и 50 броя парапети за строително-монтажно скеле на стойност 1700,00 лв. – общо на стойност 5693,30 лв., които владеел, собственост на ********** ЕООД гр.П., представлявано от А.Ж.П. от гр.С., като деянието представлява маловажен случай и присвоеното имущество е внесено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

Защитникът на обвиняемия изразява становище, че са налице основанията за приложение на чл.78а от НК и моли да се наложи минималното предвидено в закона наказание.

Обвиняемият не се явява в съдебно заседание.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

А.Б.Р. е роден на *** г. в гр.П. с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, реабилитиран, ЕГН **********.

От месец октомври 2018 г., в изпълнение на възложена обществена поръчка с предмет „Осъществяване на енергоспестяващи мерки и извършване на основен ремонт и реконструкция на обекти от училищната инфраструктура” на СУ ********** гр.Л., община Л., се извършил ремонт на училището, както и изграждане на спортни площадки в същото училище

През месец ноември 2018 г., в изпълнение на задачата по проекта, били доставени 1451,32 кв.м. гранитогрес и било закупено скеле. Тъй като дружеството, изпълнител на съдебната поръчка ************ ЕООД гр.П., не разполагало със склад в гр.Л., материалите били складирани в задната част в двора на училището. Във връзка с работата по договора, били наети три групи лица от гр.Л. от с.К.Б. и от с.Б. Обвиняемият Р. участвал в групата от с.Б., която изпълнявала полагане на гранитогреса, на пода в столовата и в кабинета по химия. За целта същият имал  пълен достъп до материалите. Във връзка с монтаж на окачен таван в санитарното помещение, както и за монтаж на въздуховода на фасадата, Р. използвал и строително-монтажно скеле. Възползвайки се от обстоятелството, че има неограничен достъп до гранитогреса и скелето, Р. решил да присвои част от тях, в резултат на което на 26.10.2019 г. Р., в изпълнение на взетото решение, отишъл с моторно превозно средство – бус, в двора на СУ ********** и взел 135 кв.м. гранитогрес, 60 броя Н рамки за строително-монтажно скеле, 50 броя пътеки за строително-монтажно скеле и 50 броя парапети за същото. С него бил и свидетелят Р.П., който му помогнал да натовари посочените материали, след което същите били транспортирани до къща в с.Брестовец, където ги разтоварили. Свидетелят Р.П. не разбрал, че вещите са предмет на противозаконно присвояване.

След като констатирал липсата на вещите, свидетелят А.Ж.П. сигнализирал органите на полицията. Било извършено разследване, в резултат на което било установено, че Р. е извършил деянието, който при разпита пред полицейските служители признал, а впоследствие и доброволно предал отнетите вещи.

От заключението на вещото лице и назначената съдебно-оценителна експертиза се установява каква е пазарната стойност на всяка една от движимите вещи, към датата на извършване на деянието, както и общата им стойност, която е в размер на 5693,30 лв.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.206, ал.6, т.4, във връзка с ал.5, във връзка с ал.1 от НК.

 За извършеното от Р. престъпление се предвижда наказание пробация или глоба от сто до триста лева.

Тъй като А.Б.Р. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Р. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

При определяне размера на наказанието, съдът преценява обстоятелството, че престъплението, за което е повдигнато обвинение на Р., не е с по-висока степен на обществена опасност от обичайната за този вид престъпления, а самият Р. е с ниска степен на обществена опасност. Съобразява чистото съдебно минало на Р. и пълното съдействие, което е оказал за разкриване на обективната истина, както и обстоятелството, че причинените имуществени вреди са възстановени в пълна степен, в резултат на неговото съдействие. При това положение на Р. следва да бъде наложено минималното предвидено от закона наказание.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА А.Б.Р., роден на *** г. в гр.П., с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, реабилитиран, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.206, ал.6, т.4, във връзка с ал.5, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 26.10.2019 г., около 08.30 часа, в гр.Левски, област Плевен, от двора на СОУ ************ на ул.************, противозаконно присвоил чужди движими вещи – 135 кв.м. гранитогрес на стойност 1293,30 лв., 60 броя Н рамки за строително-монтажно скеле на стойност 1200,00 лв., 50 броя пътеки строително-монтажно скеле на стойност 1500,00 лв. и 50 броя парапети за строително-монтажно скеле на стойност 1700,00 лв. – общо на стойност 5693,30 лв., които владеел, собственост на ************ ЕООД гр.П., представлявано от А.Ж.П. от гр.С., като деянието представлява маловажен случай и присвоеното имущество е внесено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: