О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Левски, 17.02.2020г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - ЛЕВСКИ в закрито съдебно заседание на седемнадесети февруари през две хиляди и двадесета година в състав:

                                    

Председател: Д. НИКОЛАЕВА

 

при участието на секретаря… и прокурора…, като разгледа докладваното от съдията Николаева н.ч.х.д. №33 по описа за 2020 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Депозирана е частна тъжба, от Д.С.Н. ***, чрез адв. В.П. – ПлАК, срещу Г.Д.Д.. В същата са изложени твърдения за отправени спрямо личността на тъжителката обида и клевета, чрез публикация във фейсбук профила на Г.Д.Д..

След запознаване с подадената частна тъжба, съдията-докладчик е констатирал, че същата не отговаря на изискванията на чл.81, ал.1 от НПК. Дадени са указания частния тъжител да уточни следните обстоятелства:

- с кои думи/изрази счита, че е унизена честта/достойнството му (обида) и с кои думи/действия счита, че е разгласено позорно обстоятелство за него или му е приписано престъпление (клевета);

- мястото и времето на извършване на всяко деяние – кога и къде е възприел унизителните за честта/достойнството му думи/изрази и кога и къде са разгласени позорни обстоятелства/приписано престъпление;

- да уточни кой квалифициращ признак от разпоредбата на чл.148, ал.1 НК твърди да е осъществен;

- да уточни каква част от предявения граждански иск в размер на 5 000 лв, се претендира като причинени неимуществено вреди в резултат на престъплението обида и каква част от сумата представлява обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на престъплението клевета.

В указания от съда срок е депозирано уточнение към тъжбата. Съдът намира, че с така депозираното уточнение дадените от съда указания не са изпълнени, като тъжбата не е приведена в съответствие с изискванията на чл.81 от НПК. В тъжбата не са разграничени фактическите обстоятелства, запълващи състава на престъплението обида и тези на престъплението клевета. Посочено е, че обвиняемото лице е нанесло обида на тъжителката, при условията а продължавано престъпление в периода от 09.09.2019г. до 06.10.2019г., като при посочване на всяко деяние, включено в състава на продължаваното престъпление, са описани и нанесени обиди, и клевети, при което съставите на двете престъпления са смесени.

Не са изпълнени и дадените от съда указания за посочване на мястото на извършване на процесните престъпления – къде тъжителката е възприела унизителните за честта/достойнството й думи/изрази и къде са били разгласени позорните обстоятелства/приписано престъпление. Мястото на извършване на престъпленията е от значение, както за очертаване на рамките на обвинението, така и за преценка на местната компетентност на сезирания съд.

Предвид на изложеното, налице е хипотезата на чл.250, ал.1, т.1 от НПК, вр. с чл.24, ал.5, т.2 от НПК, поради което образуваното наказателно производство следва да бъде прекратено. Частната тъжба представлява актът, с който се очертава рамките на обвинението по дела от частен характер. Предвид на това същата следва да формулира точно и ясно обвинението, което се повдига, което ще определи и предмета на доказване в наказателния процес. Противното би довело до накърняване и на правото на защита на обвиненото лице, и по-конкретно да научи фактите, за които е обвинено и по които следва да се защитава. В допълнение към изложеното, не са изпълнени дадените указания и по отношение на предявения граждански иск, като са посочени две искови претенции, общият сбор на които не съответства на първоначално предявената с тъжбата гражданска искова претенция, а надхвърля същия.

Предвид горните съображения, образуваното наказателно производство следва да бъде прекратено на основание чл.250, ал.1, т.1 от НПК, вр. с чл.24, ал.5, т.2 от НПК, поради което.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКАРТЯВА на основание чл.250, ал.1, т.1 от НПК, вр. с чл.24, ал.5, т.2 от НПК наказателното производство по НЧХД №33/2020г. по описа на РС – Левски.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в 15-дневен срок от получаване на съобщението пред Окръжен съд – Плевен по реда на глава XXI от НПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: