МОТИВИ към решение  № 20/11.02.2020г., постановено по а.н.д. №11/2020г. по описа на РС - Левски.

           

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на К.Л.П. за това, че на 16.09.2019г., около 07.45 часа, в с.Кулина вода, обл.Плевен, по ул.”Георги Димитров”, пред дом №46, управлявал МПС – мотопед марка „****” с рама № *****, без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба №І-45/24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възобновяване на регистрацията на МПС и ремаркета теглени от тях - престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Обвиняемият П. редовно призован за съдебното заседание, явява се лично и с адв. С.Х., назначена на основание чл. 94, ал.1, т.9 от НПК за служебен защитник на обвиняемия П..

 За РП гр. Левски не се явява прокурор.

Обвиняемият дава обяснения, като изразява съжаление за извършеното от него деяние.

Служебният защитник адв.С.Х. с оглед тежкото здравословно състояние на подзащитния й, управлението на мотопеда, единствено за закупуване на хранителни продукти, пледира по отношение на подзащитния й да му бъде наложено административно наказание глоба в минимален размер.

  Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият К.Л.П. е роден на ***г***, с постоянен адрес:***, с настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, разведен, със средно специално образование, пенсионер, неосъждан, ЕГН **********.

К.Л.П. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 16.09.2019г., около 07.45 часа, в с.Кулина вода, обл.Плевен, по ул.”Георги Димитров”, пред дом №46, управлявал МПС – мотопед марка „***” с рама № ********, без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба №І-45/24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възобновяване на регистрацията на МПС и ремаркета теглени от тях.

На неустановен ден през месец август 2019г. синът на обвиняемия П. *** закупил чрез интернет обява мотопед марка „****” с рама № *******, без регистрационна табела и без документи за него. След като се сдобили с мотопеда, нито П., нито синът му го регистрирали по надлежния ред.

На 16.09.2019г. обвиняемият К.П., който е неправоспособен водач на МПС, въпреки, че знаел, че мотопедът не е регистриран по надлежния ред, се качил да го управлява в с.Кулина вода. Около 07.40ч. обвиняемият от П. мотопед бил забелязан от свидетелите М. П. и Ц. Б. – служители на РУ – Белене, които на ул. „Георги Димитров” пред дом №46 го спрели за проверка. В хода на проверката от представената лична карта на водача, полицаите установили самоличността на водача, именно обвиняемия К.П.. Обвиняемият П. не представил свидетелство за управление на МПС, като заявил, че не притежава такова. Обяснил, че мотопедът не е регистриран по надлежния ред и няма документи за него. При направена справка с оперативен дежурен при РУ – Левски също било установено, че обв. П. е неправоспобен водач и не притежава СУМПС и мотопедът не се издирва по номер на рама. На място пристигнал свидетелят К. А. – мл. автоконтрольор при РУ – Белене, който съставил АУАН на обвиняемия П..

По случая е образувано досъдебно производство.

Обвиняемият К.П. бил разпитан в качеството на обвиняем в присъствието на служебен защитник адв. С.Х., като се признава за виновен и дава обяснения по случая.

Обвинението се доказва от така събраните в хода на досъдебното производство доказателства.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №ЗМ 90/2019 г. по описа на  РУ - Белене, пр.пр.№646/2019г. по описа на РП – Плевен, ТО - Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото, се налага изводът, че с деянието обвиняемият П. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

На 16.09.2019г., около 07.45 часа, в с.Кулина вода, обл.Плевен, по ул.”Георги Димитров”, пред дом №46, управлявал МПС – мотопед марка „****” с рама № ****, без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба №І-45/24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възобновяване на регистрацията на МПС и ремаркета теглени от тях.

Разпоредбата на чл. 140, ал.1 от ЗДвП предвижда, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал.2 от ЗДвП, условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата и място обвиняемият е управлявал моторно превозно средство – мотопед марка „***” с рама № ***, без поставена регистрационна табела, което не е било регистрирано по надлежния ред.

Престъплението по чл. 345, ал.2, вр. ал.1 от НК е формално, на просто извършване и за неговата съставомерност и довършеност е необходимо и достатъчно единствено управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред, като не е необходимо да са настъпили други общественоопасни последици.  

Деянието е извършено при форма на вина пряк умисъл – деецът е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици. Обвиняемият е знаел, че превозното средство не е регистрирано по надлежния ред.

Обвиняемият К.Л.П. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан и освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. За извършеното от П. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия П..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, невисоката степен на обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, влошеното му здравословно състояние.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия К.Л.П. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

 

СЪДИЯ: