МОТИВИ към решение №14/04.02.2020 г., постановено по а.н.д. № 31/2020г. по описа на РС - Левски

                   

В Районен съд гр.Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство Т.Х.Ч., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, работи в *** гр.Левски, неосъждан, ЕГН **********, за това, че на 03.02.2020г., в 14.15ч. е нарушил обществения ред, като извършил непристойна проява, изразяваща се в оскърбително отношение към служители на ВиК – Левски – С. М. М., Д. П. А. и П. Б. С., което деяние поради своята по – ниска степен на обществена опасност, не представлява престъпление по чл. 325 от НК, поради което и на основание чл.1, ал.2, във вр. с ал.1, т.2 от УБДХ:

В съдебно заседание нарушителят е изслушан. Заявява, че за него лично не е извършил нарушение. С нищо не бил разбрал, че са длъжностни лица.

Районна прокуратура уведомена, не изпраща представител.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите, приложени към преписката, приема за установено следното:

Съставен е Акт №1/04.02.2020г. за констатиране проява на дребно хулиганство срещу нарушителя Ч., като описаните действия са преценени като нарушение по чл. 1, ал.2 от Указа за борба с дребното хулиганство.

Съгласно чл. 1, ал.2 от УБДХ, дребно хулиганство е непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни, или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността, в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава обществения ред и спокойствие, но поради своята по – ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс.

Описаната по-горе фактическа обстановка се установява от представената преписка и обясненията на нарушителя.

В хода на съдебното следствие нарушителят дава обяснения.

Съдът кредитира с доверие приобщените в административно наказателния процес писмени доказателства.

С оглед на събраните по делото писмени доказателства съдът приема, че с поведението си Т.Х.Ч. е извършил непристойна проява, изразяваща се в оскърбително отношение към служители на ВиК – Левски – С.М. М., Д. П. А. и П. Б. С., с което е нарушил обществения ред.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че извършеното от нарушителя от обективна страна представлява дребно хулиганство по смисъла на чл. 1, ал.2 УБДХ.  

При това положение съдът приема, че с описаното деяние Ч. е нарушил обществения ред, но деянието е с по – ниска степен на обществена опасност, поради което не осъществява белезите на престъпление по чл. 325 от НК.

С оглед на изложеното съдът намира, че е установено по несъмнен и безспорен начин, че нарушителят е извършил деянието по смисъла на чл. 1, ал.2 от УБДХ.

Съдът намира, че по отношение на нарушителя целите на наказанието биха се изпълнили с налагане на предвиденото в УБДХ наказание глоба.

При индивидуализиране на наказанието съдът взе предвид процесуалното поведение на нарушителя Ч., обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършването на проявата.

Като съобрази изложеното съдът счита, че на Т.Х.Ч. за извършената проява следва да бъде наложено наказание „глоба” в размер на 100 лв.

 

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: