О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на _двадесет и втори януари_ две хиляди и двадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

 

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_253_ по описа за _2018_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.34 от ЗС.

Предявен е иск за делба от А.Й.И., с адрес: *** Сава Раковски №38 ЕГН**********, чрез адв. Евгения Рачева, срещу В.К.В., с адрес: ***, ЕГН**********.

Производството по делото е спряно на основание чл. 229, ал.1, т.4 от ГПК до окончателното решаване с влязло в сила решение на гр.д. №333/2018г. по описа на РС – Левски.

С писмена молба, депозирана на 08.01.2020г., процесуалният представител на ищеца по гр.д.№253/2018 г. е заявила, че тъй като преюдициалният спор е приключил и според влязлото в сила решение по гр.д. №333/2018г. по описа на РС – Левски ответникът по настоящото дело е признат за изключителен собственик на процесния апартамент, ОТТЕГЛЯ иска и моли съдът да прекрати делото.

Съдът е разпоредил препис от молбата да бъде изпратена на ответника за становище.

На 21.01.2020г. е постъпила молба от ответника В.К.В., чрез пълномощника адв. Станимир Тодоров от ВТАК, с която  е направил искане съдът да допълни определението си за прекратяване на делото, като осъди А.Й.И. да заплати на В.К.В. направените разноски – възнаграждение за един адвокат в размер на 600 лв.

Не е изразено становище във връзка с  постъпилата молба за прекратяване на делото.

Безспорно, ответникът е направил разноски, като е упълномощил адвокат, който да го представлява и защитава в производството по делото за делба пред съда, и за който е заплатил възнаграждение в размер на 600 лв. В случая съдът намира, че при тези данни по делото, на страната направила разноски следва да се присъдят такива по общите правила на ГПК.  Съгласно чл. 78, ал.4 от ГПК ответникът има право на разноски при прекратяване на делото, какъвто е настоящият случай. Делбата не е допусната поради оттегляне на иска за съдебна делба, поради което отговорността за разноските се урежда съобразно общите правила.

Предвид изложеното, ще следва на ответника да се присъдят направените по делото разноски. Достатъчно условие е ответникът да е ползвал адвокатска помощ и да е представил доказателства за заплащането й, които условия в настоящия случай са налице.

Съдът приема, че тъй като производството по делото е било спряно,  същото следва да бъде възобновено.

 

Поради прекратяване на делото, в тежест на ищцата следва да бъде възложено заплащане на държавна такса по чл. 9 от Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, която съдът определя в размер на 25 лв.

Поради оттегляне на иска за делба от страна на ищцата, съдът намира, че е десезиран от разглеждане на спора, поради което на основание чл. 232 от ГПК делото следва да бъде прекратено поради оттегляне на иска.

Поради прекратяване на делото, в тежест на ищцата следва да бъде възложено заплащане на държавна такса по чл. 9 от Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, която съдът определя в размер на 25 лв.

 

Водим от гореизложеното, съдът:

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

        ВЪЗОБНОВЯВА производството по гр.д.253/2018г. по описа на РС – Левски.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№253/2018г. по описа на Районен съд - Левски на основание чл. 232 от ГПК, поради оттегляне на исковата молба от А.Й.И., с адрес: *** Сава Раковски №38, ЕГН**********,

срещу В.К.В., с адрес: ***, ЕГН **********, за делба на недвижим имот.

ОСЪЖДА А.Й.И., с адрес: *** Сава Раковски №38 ЕГН **********, да заплати на В.К.В., с адрес: ***, ЕГН**********, направените по делото разноски в размер на 600 лв., представляващи адвокатско възнаграждение.

ОСЪЖДА А.Й.И., с адрес: *** Сава Раковски №38 ЕГН**********, на основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират в съдилищата по ГПК, ДА ЗАПЛАТИ държавна такса за прекратяване производството по делбата в размер на 25 лв.

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                            

                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: