О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд - Левски, ІV състав, в закрито заседание на  _трети юли  две хиляди и двадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

                            

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_184  по описа за _2020_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството по делото е образувано по постъпила искова молба от Б.Д.Б., ЕГН*********, с пост. адрес: ***, с адрес за призоваване чрез пълномощника адвокат М. С.,

против Т.В.Б., руска гражданка, с регистриран адрес в страната: гр. ******, обл. *******, ул. ********* №* ет.*, ап. №*, с посочено правно основание чл. 49, ал.1 от СК.

Препис от исковата молба и приложенията към нея са връчени на ответника, който е депозирал писмен отговор на исковата молба.

В постъпилия писмен отговор, ответникът е заявил, че счита молбата за развод за допустима, но възразява срещу това делото да бъде гледано в РС – Левски. Сочи, че адресите и на ищеца и на ответницата са в гр. ****и прави възражение за местна подсъдност. Счита, че предявеният иск е процесуално недопустим пред настоящия съд, с оглед разпоредбата на чл. 105 от ГПК за предявяване на иска пред съда, в района на който е постоянният адрес на ответника, а именно – гр. ****, поради което счита, че местно компетентен да разгледа иска е РС – Свищов.

          Направеното възражение за неподсъдност на делото на РС – Левски е заявено своевременно – в срока по чл. 119, ал.4 от ГПК. Същото е основателно.

Съгласно разпоредбата на чл. 105 от ГПК, в която се установява общата местна подсъдност, искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника.

Според разпоредбите на чл. 119, ал.1-3 от ГПК съдът следи служебно за спазване превилата на родовата подсъдност, на местната подсъдност по местонахождение на недвижимия имот и по чл. 108, ал.2, чл. 113 и л. 115, ал.2 от ГПК, а за всички останали случаи – само по възражение на ответника, заявено най – късно в срока за отговор на исковата молба.

Предмет на делото е иск за развод, поради което местната подсъдност на делото следва да се определи по общото правило на чл. 105 от ГПК.

С оглед направеното от страна на ответника възражение по чл. 119, ал.4 от ГПК местната подсъдност на делото следва да се определи по постоянния адрес на ответника в гр. Свищов.

          Предвид това и с оглед възражението на ответника по чл. 119, ал.4 от ГПК настоящият съд не е местно компетентен да разглежда делото, поради което производството по него следва да бъде прекратено. Съдът намира, че делото следва да се изпрати за разглеждане на РС – Свищов, който е местно компетентен.

           

Водим от горното, съдът

         

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №184/2020 г. по описа РС - Левски.

ИЗПРАЩА гр.д.№184/2020 г. по подсъдност на Районен съд – Свищов.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред ОС – Плевен с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: