О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр.Левски в закрито заседание на _двадесет и девети юли  две хиляди и двадесета година в състав:

     

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

 

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_377  по описа на съда за _2020_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по постъпила искова молба от О.А.О., ЕГН**********, с п. адрес: ***, чрез адв. Анатоли Ангелов от АК – Плевен, против

К.Д.О., ЕГН**********, с адрес: ***, с посочено правно основание чл. 150, вр. чл. 143, вр. чл. 142 от СК и по чл. 127а, ал.2 от СК.

При спор относно родителски права, законодателят е предвидил специална подсъдност в чл. 127, ал.2 от СК, според която подобен спор се разрешава от районния съд по настоящия адрес на детето.

Съгласно разпоредбата на чл. 127а, ал.2 от СК, споровете, свързани с пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, също се решават от районния съд по настоящия адрес на детето.

В случая се касае за особена местна подсъдност, за която съдът следи служебно, предвид императивния характер на нормата, без да е необходимо възражение от ответника, именно защото предметът на делото касае интересите на дете. Тази подсъдност е уредена изцяло с оглед всестранна защита правата и интересите на детето.

 

От извършената справка за предоставяне на данни по реда на Наредба №14/18.11.09 г. се установява, че непълнолетната Б. О. А. има настоящ адрес ***.

С оглед на обстоятелството, че детето има настоящ адрес ***, компетентен да разгледа настоящия спор се явява Районен съд – Плевен, поради което производството пред РС – Левски следва да се прекрати, а делото да се изпрати там по подсъдност.

 

          На основание изложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №377/2020 г. по описа РС -  Левски.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на РС - Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд - Плевен в едноседмичен срок от съобщението.

         

 

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: