РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _13.07._ 2020 г

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр. Левски в закрито заседание на _тринадесети юли_ 2020 г. в състав:

       Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

 

при участието на секретаря _ _ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело № _399_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:    

 

Производството е по реда на чл. 247 от ГПК – за поправка на очевидна фактическа грешка.

 

РС – Левски е постановил решение по а.н. д. №399/2019 г. по описа на РС – Левски, с което на основание чл.63 от ЗАНН е отменил наказателно постановление 19-0293-001127/28.10.2019г., издадено от началник група към ОДМВР – Плевен, РУ – Левски, с което на жалбоподателя К.Л.Х., с ЕГН **********, с адрес: ***, на основание чл. 183, ал.4, т.8 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на петдесет лева, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

С решението си е осъдил РУ – Левски към ОДМВР – Плевен да заплати на К.Л.Х., с ЕГН ********** сумата от 300 лева, представляваща направените по делото разноски.

 

            Постъпила е молба от жалбоподателя Х., с която е поискал на основание чл. 247 или 406, ал.4 от ГПК съдът да се произнесе по настоящия казус, за да му бъде изплатена сумата от 300 лв., представляваща направените по делото разноски. Навежда съображения, че му е издаден изпълнителен лист по посоченото а.н.д. за сумата от 300 лв., но е получил писмо от ОДМВР – Плевен, че сумата няма да бъде изплатена, тъй като погрешно бил посочен като длъжник РУ – Левски, тъй като същото не е самостоятелно ЮЛ и няма бюджет, а следвало да се посочи само ОДМВР – Плевен.

Препис от молбата е връчен на другата страна в процеса, за писмен отговор. В едноседмичния срок от получаване на молбата е постъпил писмен отговор, в който ОДМВР – Плевен изразяват становище, че РУ – Левски не може да бъде осъдено да заплати деловодни разноски, тъй като същото не е самостоятелно юридическо лице и няма самостоятелен бюджет.

От друга страна считат, че на основание чл. 248, ал.1 от ГПК изменение на решение в частта за разноските може да бъде постановено в срока за обжалване на същото.

Становището е, че на основание чл. 247 от ГПК съдът може  при наличие на молба от страна на жалбоподателя да поправи допуснатата очевидна фактическа грешка, като не е предвиден преклузивен срок в тази насока. Уточняват, че към момента на подаване на писмения отговор изпълнителният лист не може да бъде осчетоводен по посочените по – горе причини.

Молбата за поправка на очевидна фактическа грешка не е ограничена със срок. Съдът намира, че молбата по чл. 247 от ГПК е основателна и следва да бъде уважена, като се допусне поправка на очевидната фактическа грешка в диспозитива на решението и издадения въз основа на него изпълнителен лист.

В случая обжалваното наказателно постановление, което е отменено като незаконосъобразно, е издадено от началник група към ОДМВР – Плевен, РУ – Левски. Решението на съда е влязло в сила.

Съгласно разпоредбата на чл. 63, ал.3 от ЗАНН страните имат право на разноски. Цитираната разпоредба препраща към тази на чл. 143, ал.1 от АПК и гласи, че когато съдът отмени обжалвания административен акт или отказа да бъде издаден административен акт, държавните такси, разноските по производството и възнаграждението за един адвокат, ако подателят на жалбата е имал такъв, се възстановяват от бюджета на органа, издал отменения акт или отказ. Съгласно т.6 от Допълнителните разпоредби на АПК „поемане на разноски от административен орган” означава поемане на разноските от юридическото лице   в структурата на което е административният орган.

Следователно в случая разноските следва да бъдат възложени върху това юридическо лице, от което е част административнонаказващият орган, а това е ОДМВР – Плевен. 

Предвид изложеното допусната от съда очевидна фактическа грешка следва да бъде отстранена по реда на чл. 247 от ГПК.

 

По изложените съображения, съдът

 

РЕШИ:

 

  ДОПУСКА ПОПРАВКА на очевидна фактическа грешка във влязлото в сила решение №37/12.03.2020 г., постановено по а.н.д.№399/2019 г. по описа на РС - Левски и издадения въз основа на него изпълнителен лист, като вместо „ОСЪЖДА РУ – Левски към ОДМВР – Плевен да заплати на К.Л.Х., с ЕГН **********, с адрес: *** сумата от 300 лева, представляваща направените по делото разноски”, да се чете правилното ОСЪЖДА ОДМВР – Плевен да заплати на К.Л.Х., с ЕГН **********, с адрес: *** сумата от 300 лева, представляваща направените по делото разноски”.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

                             

РАЙОНЕН СЪДИЯ: