РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _03.07._ 2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _петнадесети юни_ 2020 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_118_ по описа  за _2020_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Н.И.С. ***-0293-000257/09.03.2020 г. на Началник група към ОД МВР Плевен РУ Левски. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от обжалваното НП е че същото е съставено срещу Н.И.С. *** за това, че „на 17.02.2020 г. в 14.10 часа в с. О. на кръстовището на ул. ********* и ул. *********** като водач лишен от СУМПС – ************ с рег № *************, държава България, при обстоятелства: в с. О. по ул. ********* посока *********** на кръстовище с ул.********** управлява товарен автомобил ********** не регистриран по надлежния  ред, с поставени регистрационни табели ************, които са на друго МПС ************ негова собственост. Управляваното МПС е с прекратена служебна регистрация на 20.01.2020 г. във връзка с чл. 143 ал.1 от ЗДвП. Управлява без да притежава свидетелство за управление на МПС. С което е извършил: 1) Управлява моторно превозно средство, след като лишен от това право по съдебен или административен ред, с което виновно е нарушил чл. 150а ал.1 от ЗДвП.”.

От така изложеното и цитирано по-горе съдържание на наказателното постановление, съдът приема, че същото е неясно и противоречиво само на себе си. В началната част на НП е изписано, че същото е издадено против жалбоподателя затова, че като водач лишен от СУМПС и с тире е изписана марка, модел и регистрационен номер на автомобил ************, а по-нататък в НП е посочено, че управлява друг автомобил – товарен автомобил ************. В текстовата част на НП е започнато с изписването на това, че „като водач лишен от СУМПС”, продължава с текста, че „управлява без да притежава свидетелство за управление на МПС” и при изписване текстово на конкретното нарушение е посочено отново, че „управлява МПС, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред”. От изложеното не става ясно С. дали е лишен от правото да управлява МПС или изобщо не притежава свидетелство за управление на МПС. В случай, че е лишен от свидетелство за управление на МПС от изписания текст не става ясно дали това е по съдебен или по административен ред, нито е посочен акта, с който евентуално лицето е лишено от правото да управлява, дали същия е влязъл в сила, ако е влязъл в сила кога и за какъв период евентуално е било лишено лицето да управлява МПС – с оглед възможността жалбоподателя да се защити, а съда да провери съответните твърдения. Към представената административно – наказателна преписка няма представен влязъл в сила административен или съдебен акт, от който да се направи извода, че действително жалбоподателя е лишен от правото да управлява МПС, ако е лишен за какъв период и от кой момент тече срока на лишаване от това право. Представена е справка за нарушител/водач в която е отразено  на ред „отнемане на СУМПС”, че датата на това действие е 22.10.2019 г. и като описание е посочено НП № 18-0938-007173/03.01.2019 г. но нито е посочена датата на отнемане и срока за който е отнето СУМПС, нито е представено заверено копие от влязло в сила НП – за което е отразено в справката, че с него е отнето СУМПС. В същата справка на стр. 4 срещу изписания № на посоченото НП 18-0938-007173/03.01.2019 г. в графата „отнети документи” е изписано „6 месеца”, без каквито и да било допълнителни конкретизации.

По делото е представен и АУАН с бл. № 593078/17.02.20 г. от който се установява, че същия е съставен против Н.И.С. за  това, че на 17.02.2020 г. около 14.10 часа в с. О. по ул.********* посока ******** на кръстовището с ул. *********** управлява товарен автомобил ********** не регистриран понадлежния ред. С поставени регистрационни табели № **********, които са на друго МПС – ********** – негова собственост. Отразено е, че управляваното МПС е с прекратена служебно регистрация на 20.01.2020 г. във връзка с чл. 143 ал.11 от ЗДвП, както и че водача управлява без да е правоспособен. Посочено е, че се нарушени разпоредбите на чл. 140 ал.1 и чл. 150 от ЗДвП.

В съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани М.М. и А.К. от показанията на които се установява, че на посочените в акта дата, час и място жалбоподателя, като водач на автомобил е спрян за проверка и е установено, че управлявания автомобил е с поставени регистрационни табели, които са за друг автомобил. Св. М. заявява, че водача е без СУМПС, което му е отнето, а св. К. заявява, че водача „беше неправоспособен”.

Очевидно е, че в констатациите отразени в акта и действителните констатации на свидетелите също е налице разминаване. В акта е отразено, че водача управлява „без да е правоспособен”, а в съдебно заседание единият свидетел заявяват, че водача е с „отнето” СУМПС, а другия свидетел, че водача не е правоспособен. Действително свидетелите – като служители на РУ МВР Левски са извършили справка в информационния масив на КАТ, но непълната информация там е довела до тяхното объркване – дали водача изобщо е правоспособен или е  с „отнето СУМПС”.

Съществуващото противоречие както в констатациите отразени в акта и заявени от свидетелите, така и в обжалваното НП, съдът намира, че са съществени, по изложените съображения по-горе. Касае се до различни факти и различни изпълнителни деяния, които са посочени в ЗДвП като различни нарушения. В единия случай се касае до водач, който изобщо не е правоспособен, а в другия случай се касае за водач, който е придобил правоспособност, но по една или друга причина е бил лишен от правото да управлява МПС за определен срок. Налице е смесване на различните хипотези в НП и макар и формално да е изписана разпоредбата на чл. 150а от ЗДвП като текст от закона, отново посочено конкретното нарушение. Разпоредбата на чл. 150а от ЗДвП предвижда множество и различни хипотези, и с оглед възможността на нарушителя да разбере в какво именно се изразява неговото нарушение и възможността адекватно да се защити е необходимо изричното посочване на конкретната законова хипотеза. В настоящия случай е налице и разминаване в посочените в АУАН и НП текстове от Закона, които са нарушени. В АУАН е посочено, че водача е нарушил разпоредбата на чл. 150 от ЗДП, а в НП е посочено, че водача е нарушил разпоредбата на чл. 150а от ЗДП.

Предвид изложеното, съдът приема, че при издаване на НП са допуснати съществени процесуални нарушения, поради което същото се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 20-0293-000257 от 09.03.2020 г., издадено от Началник група към ОДМВР Плевен, РУ Левски, с което на Н.И.С. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание на основание чл. 177 ал.1 т.1 от ЗДП – глоба в размер на 300 лв. за нарушение, за което е съставен АУАН №АА 593078/17.02.2020 г. - като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: