Р Е Ш Е Н И Е

гр. Левски, 01.07.2020г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на първи юли през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

 

при участието на секретаря Илияна Петрова и прокурора ….., като  разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №148 описа за 2020 год. и на основание данните по делото и закона,

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемия С.В.Б. роден на *** ***, ***** и адрес за призоваване ****, българин, с българско гражданство, с основно образование, безработен, неосъждан, неосъждан, ЕГН:**********, за ВИНОВЕН в това, че на 05.12.2019 г. в землището на с.Асеновци, общ.Левски, от отдел 361, подотдел „ж” – имот 16, частна горска територия, в съучастие като извършител с Р.Л.А., ЕГН:**********, извършил сеч с верижно моторен трион, взел и извозил с конска каруца два пространствени кубически метра дъбова дървесина за огрев на стойност 170,00 лева, като нанесената щета на горския фонд е 50,00 лева (общо нанесена щета на стойност 220,00 лева), без да са маркирани с КГМ и без редовно писмено позволително, като случая е маловажен, поради което и на основание чл.235, ал.1, вр. ал.6, вр. с чл.20, ал.2 от НК, във вр. с чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 /хиляда/ лева.

ПРИЗНАВА обвиняемия  Р.Л.А. роден на *** ***, ****, българин, с българско гражданство, със завършен четвърти клас, безработен, във фактическо съжителство, неосъждан, ЕГН:**********, за ВИНОВЕН в това, че на 05.12.2019 г. в землището на с.Асеновци, общ.Левски, от отдел 361, подотдел „ж” – имот 16, частна горска територия, в съучастие като извършител със С.В.Б., ЕГН:**********, извършил сеч с верижно моторен трион, взел и извозил с конска каруца два пространствени кубически метра дъбова дървесина за огрев на стойност 170,00 лева, като нанесената щета на горския фонд е 50,00 лева (общо нанесена щета на стойност 220,00 лева), без да са маркирани с КГМ и без редовно писмено позволително, като случая е маловажен, поради което и на основание чл.235, ал.1, вр. ал.6, вр. с чл.20, ал.2 от НК, във вр. с чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 /хиляда/ лева.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК  обвиняемия С.В.Б., със снета по делото самоличност, да заплати по сметка на ОД на МВР – Плевен направените разноски в размер на 54,90 лева за изготвена лесотехническа експертиза.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК  обвиняемия Р.Л.А., със снета по делото самоличност, да заплати по сметка на ОД на МВР – Плевен направените разноски в размер на 54,90 лева за изготвена лесотехническа експертиза.

ОТНЕМА на основание чл.235, ал.7 от НК предмета на престъплението: 1 пр.м3 дъбови дърва за огрев на съхранение ****, съгласно разписка на л.12 от ДП.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: 1 бр. верижно моторен трион „Гардения” зелен на цвят, без фабричен номер на съхранение в РДГ Ловеч, съгласно разписка приложена на л.19 от ДП и 1 бр. конска каруца на съхранение в ****, съгласно разписка приложена на л.12 от ДП да се върнат на правоимащото лице В.Б.Ц., ЕГН:********** с адрес ***.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест пред Плевенски окръжен съд в 15 – дневен срок от днес.

На основание чл.310, ал.2, вр. чл.308, ал.1 от НПК съдът ОБЯВЯВА на страните, че мотивите ще бъдат изготвени в 15-дневен срок от днес.

 

                                            

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: