П Р И С Ъ Д А

гр. Левски, 09.07.2020г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на девети юли през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:                                                                   

 

при участието на секретаря Илияна Петрова и прокурора Чавдар Мънев, като  разгледа докладваното от съдия Николаева НОХД №83 описа за 2020 год. и на основание данните по делото и закона,

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимата А.Ф. С. родена на *** ***, с постоянен адрес ***, и настоящ адрес ***, българка, с българско гражданство, със средно образование, безработна, разведена, неосъждана, ЕГН:**********, за ВИНОВНА в това, че на 01.09.2019 г. в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Райко Даскалов” при управление на моторно превозно средство „***” с рег.№***, нарушила правилата за движение, регламентирани в ЗДвП, а именно: чл.20, ал.2 – Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране на скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко видимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението му и по непредпазливост причинила на Н.М.Я., ЕГН:********** ***, средна телесна повреда, изразяваща се в травма на гръдния кош /т.е. счупване на шести и дванадесети гръден прешлен/, довело до трайно затруднение на движението на снагата за срок около 7-8 месеца, при нормално протичане на оздравителния процес, поради което и на основание чл.343, ал.1, б.”б”, пр.2, във вр. с чл.342, ал.1 от НК, във вр. с чл.20, ал.2 от Закона за движение по пътищата, във вр. с чл.78а от НК я ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като й налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева.

На основание чл.343г, във вр. с чл.343, ал.3, б.”б”, предл.2 от НК ЛИШАВА подсъдимата А.Ф. С., със снета по делото самоличност от право да управлява МПС за срок от ТРИ МЕСЕЦА.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимата А.Ф. С., със снета по делото самоличност, да заплати по сметка на ОД на МВР – Плевен направените разноски в общ размер на 687,60 лева, от които: 117,60 лева за съдебно-медицинска експертиза; 420,00 лева за съдебно-автотехническа експертиза; 55,00 лева за изследване на кръвта на Н.Я.; 95,00 лева за изследване кръвта на А. С.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: