П Р И С Ъ Д А

гр. Левски, 14.07.2020г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на четиринадесети юли през две хиляди и двадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д. НИКОЛАЕВА

                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:                                                                   

 

при участието на секретаря Илияна Петрова и прокурора, като  разгледа докладваното от съдия Николаева НЧХД №114 описа за 2020 год. и на основание данните по делото и закона,

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.В.Г., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, със средно-специално образование, неженен, безработен, реабилитиран, ЕГН:**********, за ВИНОВЕН в това, че на 15.05.2020 г. в гр.Левски, около 22:00 часа причинил на Д.С.Н., ЕГН:********** болка и страдание, без разстройство на здравето, а именно: натъртване в областта на лявото око с отток и кръвонасядане на горен ляв клепач, представляващо лека телесна повреда, поради което и на основание чл.130, ал.2 от НК, във вр. с чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 /хиляда/ лева.  

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.В.Г., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, със средно-специално образование, неженен, безработен, реабилитиран, ЕГН:**********, за ВИНОВЕН в това, че на 15.05.2020 г. в гр.Левски, около 22:00 часа казал нещо унизително за честта и достойнството на Д.С.Н., ЕГН:**********, в нейно присъствие, а именно: „спермоядка”, „курва”, „боклук”, „ще еба майка ти в устата”, поради което и на основание чл.146, ал.1 от НК, във вр. с чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 /хиляда/ лева, като признава подсъдимия Г.В.Г., със сочена по-горе самоличност за НЕВИНОВЕН в това да е казал нещо унизително за честта и достойнството на Д.С.Н., ЕГН:**********, в нейно присъствие, а именно: „ще еба и децата ти в устата”, като на основание чл.304 от НК го ОПРАВДАВА по така повдигнатото му обвинение.

ОСЪЖДА подсъдимия Г.В.Г., със снета по делото самоличност на основание чл.45 от ЗЗД, да заплати на частния тъжител Д.С.Н., ЕГН:********** с адрес ***, сумата от 200 /двеста/ лева, представляваща обезщетение за претърпените от частния тъжител неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания, в резултат на престъплението по чл.130, ал.2 от НК, ведно със законната лихва върху присъдената сума, считано от датата на увреждането – 15.05.2020 г. до окончателното изплащане на задължението, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата над присъдената сума до пълния претендиран размер от 750 лева, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОСЪЖДА подсъдимия Г.В.Г., със снета по делото самоличност на основание чл.45 от ЗЗД, да заплати на частния тъжител Д.С.Н., ЕГН:********** с адрес ***, сумата от 800 /осемстотин/ лева, представляваща обезщетение за причинените й неимуществени вреди в резултат на престъплението по чл.140, ал.1 от НК, ведно със законната лихва върху присъдената сума, считано от датата на увреждането – 15.05.2020 г. до окончателното изплащане на задължението, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата над присъдената сума до пълния претендиран размер от 1500 лева, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимия Г.В.Г., със снета по делото самоличност, да заплати по сметка на РС – Левски държавна такса върху уважения размер на всеки един от предявените граждански искове, в общ размер на 100 /сто/ лева.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимия Г.В.Г., със снета по делото самоличност, да заплати на частния тъжител Д.С.Н., ЕГН:********** с адрес ***, направените от него разноски в размер на 600 /шестстотин/ лева за адвокатско възнаграждение и 150 /сто и петдесет/ лева за възнаграждение на вещото лице по изготвената съдебно-медицинска експертиза.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: