О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Лeвски, 15.07.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД – ЛЕВСКИ в публично съдебно заседание на петнадесети юли през две хиляди и двадесета година в състав:

                                   

Председател: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                            Съдебни заседатели:

                                                                 

при участието на секретаря Илияна Петрова и прокурора Чавдар Мънев, като разгледа докладваното от съдия Николаева ЧНД №180  по описа  за  2020 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по предложение на Районна прокуратура – Плевен за определяне на основание чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК на едно общо най-тежко наказание, измежду наложените такива на осъдения И.А.М., ЕГН:********** по НОХД №162/2020г. и НОХД №47/2020г., двете по описа на Районен съд – Левски.

В съдебно заседание прокурорът поддържа предложението по изложените в него съображения. Намира, че са налице предпоставките за определяне на едно общо най-тежко наказание на осъдения измежду посочените в предложението, а именно лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изпълнението на което да бъде отложено с изпитателен срок от 3 години, както и на основание чл.67, ал.2 НК по време на изпитателния срок възпитателните грижи по отношение на М. да бъдат възложени на служител на РУ МВР – Левски.

Защитникът адвокат А.А. *** е основателно и моли по отношение на И.А.М. да бъде определено едно общо най-тежко наказание.

Съдът, като взе предвид постъпилото предложение от РП-Левски, становищата на страните, както и събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Осъденият И.А.М. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, със завършен трети клас на обучение, неженен, безработен, осъждан, ЕГН:**********.

От приложената по делото справка за съдимост, ведно с копия от бюлетини за съдимост, се установява, че след изтърпяване на предходно наложените му наказания, И.А.М. е осъждан, както следва:

1. С Определение по НОХД №47/2020 г. по описа на РС – Левски, в сила от 24.02.2020г. на И.А.М. е наложено наказание Лишаване от свобода за срок от шест месеца, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено за срок от три години, за престъпление по чл.234в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, извършено в периода от неустановена дата до 08.01.2020г. Със същия съдебен акт на основание чл.67, ал.2 от НК възпитателните грижи по отношение на осъдения са възложени на служител на РУ МВР – Левски, отговарящ за района на местоживеене на М..

2. С Определение по НОХД №162/2020 г. по описа на РС – Левски, в сила от 17.06.2020г. на И.А.М. е наложено наказание „Пробация” със следните пробационни мерки: по чл.42а, ал.2, т.1 от НК – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, с явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично и по чл.42а, ал.2, т.2 от НК – задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца, за престъпление по чл.131, ал.1, т.5а, във вр. с чл.130, ал.2 от НК, извършено на 13.02.2020г.

Установява се от справка от ГДИН, Областна служба „ИН“ – Плевен, че в РСИН – гр.Плевен, звено Левски при ОСИН – Плевен не е получаван за изпълнение съдебен акт по НОХД №162/2020г. по описа на РС-Левски.

С оглед на така установената по делото фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Налице са предпоставките на чл.23, ал.1 от НК, предложение 2-ро от НК, във вр. с чл.25, ал.1 от НК, да бъде определено едно общо най-тежко наказание измежду наказанията, наложени на И.А.М. по НОХД №47/2020г.  и НОХД №162/2020 г., двете по описа на РС – Левски.

Установява се, че деянията по посочените наказателни производства са извършени преди М. да е бил осъден с влязла в сила присъда, за което и да е от тях. Предвид на изложеното, следва да бъде определено едно общо най-тежко наказание измежду наложените на М. по НОХД №47/2020 г. и НОХД №162/2020 г., двете по описа на РС – Левски, а именно наказание Лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изпълнението на което, на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено с изпитателен срок от 3 години. На основание чл.67, ал.2 НК следва да бъде постановено по време на изпитателния срок възпитателните грижи по отношение на М. да бъдат възложени на служител на РУ МВР – Левски, който отговаря за района на местоживеене на същия.

         Наказанията по останалите осъждания на И.А.М. са изтърпяни преди извършване на деянията по посочените по-горе осъждания. По отношение на тях не са налице предпоставките на чл.23, ал.1 от НК и на същите не следва да бъде извършвано групиране.

Мотивиран от горното, съдът на основание чл.306, ал.1, т.1 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 от НК едно общо най-тежко наказание на осъдения И.А.М., ЕГН:********** с постоянен и настоящ адрес: ***, измежду наложените му наказания по НОХД №47/2020г. и НОХД №162/2020г., двете по описа на Районен съд – Левски, а именно наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 6 /ШЕСТ/ месеца, изпълнението на което, на основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА с изпитателен срок от 3 /ТРИ/ години.

ВЪЗЛАГА на основание чл.67, ал.2 НК възпитателните грижи по отношение на И.А.М., със сочена по-горе самоличност по време на изпитателния срок на служител на РУ МВР – Левски, който отговаря за района на местоживеене на същия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.     

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: