ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _23.07. 2020 г.

 

Районен съд гр. Левски, ІV състав, в публично съдебно заседание на _двадесет и трети юли 2020 г. в състав:

 

   Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                  Съдебни заседатели:А.М.

                                                           С.А.

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане _ч.н.д._№­_181_ по описа  за _2020_ год., докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в _13.30_ часа се явиха:

 

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – явява се прокурор Чавдар Мънев.

ОСЪДЕНИЯТ И.А.А. – редовно призован – явява се лично.

ЯВЯВА се адв. С.Х., назначен за служебен защитник по н.о.х.д. № 91/2020г. по описа на РС – Левски.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.Х. – Запозната съм с делото, ще поема защитата, да се даде ход.

 

          Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., като следва да бъде назначен адв.С.Х. за служебен защитник на осъдения И.А.А., поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

          НАЗНАЧАВА на основание чл.94, ал.1, т.6 от НПК адв.С.Х. от ПлАК за служебен защитник на осъдения И.А.А..

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отводи на съда, съдебните заседатели и съдебния секретар. Няма да соча нови доказателства, нямам искания по реда на съдебното следствие.

АДВ.Х. – Не правя отводи. Нямаме искания на този етап.

ОСЪДЕНИЯТ – Не правя отвод.  

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

Съдът докладва изискани: справка за съдимост ведно с копия от бюлетини; информация от ГД” ИН” за осъдения А.; справка от НСС по отношение на осъдения А. и справка за изтърпяно наказание.

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо съдия, запозната съм с доказателствата, да се приемат.

АДВ.Х. – Запозната съм, да се приемат, относими са.

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА изисканите и депозирани писмени доказателства: справка за съдимост ведно с копия от бюлетини; информация от ГД” ИН” за осъдения Радославов; справка от НСС по отношение на осъдения Радославов и справка от Затвора – София и справка за изтърпяно наказание.

 

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ПРОКУРОРЪТ - Моля да приключите съдебното следствие.

АДВ.Х. – Да приключи делото.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо съдия, ув. съдебни заседатели, поддържам предложение на РП-Плевен по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК,  като предлагам на основание чл.27, ал.2,  във вр. сал.1 от НК да присъедините изцяло към неизтърпяната част по н.о.х.д. №402/2016г. на ОС - Добрич наказание 6 години  л. св. което е при строг режим наказанието по н.о.х.д. №91/2020 г. на РС - Левски лишаване от свобода за срок от 7 месеца при строг режим.

В този смисъл моля за вашия съдебен акт.

 

АДВ.Х. – Ув. г-жо председател, съдебни заседатели, моля да се произнесете със съдебен акт по най - благоприятния начин за осъдения. Моля за вашия съдебен акт в този смисъл.

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ОСЪДЕНИЯ И.А.А. – Не възразявам.

 

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ И.А.А. – Каквото съдът реши.

 

          Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение след съвещание.

          Съдът се оттегли на съвещание.

 

След съвещание съдът, като прецени направеното от РП-Левски предложение за определяне на едно общо наказание по отношение на И.А.А., намира за установено следното:

 

По отношение на И.А.А.:  

 

с определение, постановено по н.о.х.д. №91/2020г., по описа на РС - Левски, влязло в законна сила на 08.06.2020г., е наложено наказание лишаване от свобода за срок от седем месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим, за деяние извършено на 11.11.2019г., на основание чл.354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

Осъденият има предишни осъждания както следва:

 

с определение, постановено по н.о.х.д. №402/2016г., по описа на ОС - Добрич, влязло в законна сила на 19.10.2016г., е наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест години, което да изтърпи при първоначален строг режим, за деяние извършено на 11.02.2016г., на основание чл.354а, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК.

 

Съдът, като съобрази становището на прокурора, адвокат Х. и осъдения А., както и събраните по делото писмени доказателства счита искането за основателно.

 

Съгласно разпоредбата на чл.27, ал.1 от НК, когато едно лице извърши престъпление, след като е осъдено с влязла в сила присъда на лишаване от свобода, но преди да е изтърпяло това наказание, съдът присъединява към неизтърпяната част изцяло или отчасти наказанието, ако то е лишаване от свобода. Определеното общо наказание не може да бъде по–малко от наказанието по втората присъда.

Съдът приема, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл.27, ал.1 от НК по отношение на И.А.А., тъй като осъденият е извършил престъплението след като е осъден на наказание лишаване от свобода, което наказание не е изтърпяно.

Съдът намира, че следва изцяло да се присъедини наложеното на А. наказание лишаване от свобода по н.о.х.д. №91/2020г. по описа на РС – Левски към неизтърпяната част на предходното му осъждане.

При прилагането на чл. 27, ал.1 от НК на съда е предоставена възможност да прецени дали да присъедини изцяло или частично наказанието лишаване от свобода. Тази възможност, обаче, е ограничена, доколкото следва да се основава на пълната и обстойна преценка на доказателствата за обществената опасност на дееца, в съответствие с възможността да се постигнат в пълна степен целите на наказанието, визирани в чл. 36 от НК. В този смисъл следва да се отбележи, че осъденият А. е с висока степен на обществена опасност, предвид предишните му осъждания, видно от приложената справка за съдимост. Явно е, че предишните му осъждания не са оказали своето поправително и превъзпитателно въздействие.    

 

При това положение и като съобрази обществената опасност на дееца, съдът намира, че цялостното присъединяване на наложеното на осъдения наказание лишаване от свобода за срок от седем месеца със споразумението, одобрено от съда по н.о.х.д. №91/2020г. по описа на РС – Левски, към неизтърпяната част от наложеното му с присъда по н.о.х.д. №402/2016г. по описа на ОС – Добрич, ще съдейства в пълна степен за постигане на генералната и, и най – вече на индивидуалната превенция по отношение на Радославов.

Предвид изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИСЪЕДИНЯВА на основание чл. 27, ал.1 от НК по отношение на И.А.А., ЕГН ********** изцяло наказанието „лишаване от свобода” за срок от седем месеца, наложено по н.о.х.д. №91/2020г., по описа на РС-Левски към неизтърпяната част от наказанието, наложено по н.о.х.д. №402/2016г. по описа на ОС – Добрич.

ОПРЕДЕЛЯ първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

          Протоколът написан в с.з., което приключи в   14.00 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                                       2.