ПРОТОКОЛ

                                                                   

гр. ЛЕВСКИ,   01.07. 2020 г.

 

Районен съд – Левски в публично разпоредително съдебно заседание на _първи юли 2020 г. в състав:

 

Председател: ДЕСИСЛАВА Н.

     Съдебни заседатели: С.Д.

                                                      Е.Д.

        

при участието на секретаря _Илияна П._ и прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане _н.о.х.д № ­­ 122  по описа  за _2020_ год., докладвано от съдия _Н..

На именното повикване в _10.30_ часа се явиха:

 

ЗА РП-ПЛЕВЕН – явява се прокурор Чавдар Мънев.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.В.К. – редовно призован – явява се лично.

ЯВЯВА СЕ адвокат П.Д.от АК – Велико Търново с пълномощно представено в дн.с.з.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО за разглеждането му в разпоредително заседание.

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВОКАТ Д.– Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход.

 

Съдът, след като констатира връчването на препис от обвинителния акт на подсъдимия, както и на съобщение по чл.247б от НПК на страните, при спазване на предвидения в закона 7-дневен срок, намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание.

Водим от горното, съдът 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ по ДЕЛОТО.

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

Г.В.К. – роден на *** г. в гр.С., с постоянен и настоящ адрес ***, българин, с българско гражданство, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН:**********.

 

Съдът разясни на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря.

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо председател, не правя искания за отвод на състава на съда и на съдебния секретар. Нови искания по доказателствата нямам.

АДВОКАТ Д.– Нямам възражения срещу състава на съда.

ПОДСЪДИМИЯТ – Не правя искания за отводи.

        

Съдът разяснява правото на страните по чл.248 от НПК, да вземат отношение по следните въпроси, обсъждани в разпоредително заседание:

1.    подсъдно ли е делото на съда;

2.    има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство;

3.    допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници;

4.    налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила;

5.    разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършване на съдебни следствени действия по делегация;

6.    взетите мерки за процесуална принуда;

7.    искания за събиране на нови доказателства;

8.    насрочването на съдебното заседание и лицата, които следва да се призоват за него.

Съдът разяснява на страните на основание чл.248, ал.3 и ал.4 от НПК, че в съдебно заседание пред първоинстанционния, въззивния и касационния съд не могат да се правят възражения за допуснатите нарушения на процесуалните правила по ал.1, т.3, които не са били поставени на обсъждане в разпоредителното заседание, включително по почин на съдията-докладчик, или които са приети за несъществени. В разпоредителното заседание не се обсъждат нарушения, свързани с допускането, събирането, проверката и оценката на доказателствата и доказателствените средства.

 

         Съдът преминава към изслушване на страните по въпросите по чл.248 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо съдия, считам, че настоящото дело е подсъдно на РС – Левски, няма основание за неговото прекратяване или спиране на наказателното производство. Няма допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия. Считам, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила тъй като сме обсъдили и постигнали споразумение със защитата на подсъдимия, което ще представя в писмен вид. Не са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила или при закрити врати, както и привличане на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както извършване на следствени действия по делегация. По делото няма взети мерки за процесуална принуда. Нямам искане за събиране на нови доказателства. Моля, да ни дадени възможност да представим пред Вас подписано споразумение в писмен вид. насрочите делото за разглеждане по след разпоредителното заседание.

АДВОКАТ Д.– Ув. г-жо съдия, считам, че настоящото дело е подсъдно на РС – Левски и няма основание за неговото прекратяване или спиране на наказателното производство. Не са налице допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и на останалите посочени лица. Налице са основание за разглеждане на делото по реда на особените правила предвид постигнато споразумение с РП – Плевен. Не се налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, както и привличане на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както извършване на следствени действия по делегация. Не се налага вземане на мярка за процесуална принуда. Нямам искане за събиране на нови доказателства. Моля, да насрочите делото за одобряване на споразумението.

 ПОДСЪДИМИЯТ – Поддържам становището на моят защитник. Съгласен съм делото да бъде приключено с одобряване на постигнато между нас споразумение.

 

По въпросите по чл.248 НПК, съдът ще се произнесе след тайно съвещание.

 

След съвещание, съдът, като взе предвид становищата на страните и сам извърши служебна преценка на въпросите, предвидени в чл. 248, ал.1 от НПК, взе предвид следното:

Обвинителният акт е внесен в Районен съд – Левски за престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 и за престъпление по чл.354а, ал.3, т.2 от НК.

Съгласно правилата на чл.35, 36 и сл. от НПК делото е местно и родово подсъдно на РС-Левски.

Не са налице основанията на чл.250, ал.1, т.1, вр. чл.24, ал.1, т.2,3,4,6,7,8а,10 от НПК и чл.250, ал.1, т.2 от НПК за прекратяване на наказателното производство.

Не са налице основанията на чл.251, ал.1, вр. чл.25, ал.1 , т.1-3, ал.2 и ал.26 от НПК за спиране на наказателното производство.

 На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

С оглед изразеното от страните становище за постигнато споразумение между РП – Плевен, подсъдимият и защитника му, налице са предпоставките за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, нито за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на други защитници, на вещи лица, преводачи или тълковник, както и извършване на съдебни следствени действия по делегация

Страните не са направили искания за събиране на нови доказателства.

По отношение на подсъдимия не е вземана мярка за процесуална принуда.

Делото следва да бъде разглеждано незабавно след провеждане на разпоредителното заседание по реда на глава 29 от НПК.

На основание изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА, че делото е местно и родово подсъдно на РС-Левски.

Не са налице основания за прекратяване и спиране на наказателното производство.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия.

Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, нито за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на други защитници, на вещи лица, преводачи или тълковник, както и извършване на съдебни следствени действия по делегация.

Не са налице искания за събиране на нови доказателства.

По отношение на подсъдимия не е вземана мярка за процесуална принуда.

ПОСТАНОВЯВА незабавно разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК на основание чл.252, ал.1 от НПК.

        

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                              2.  

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на глава 29 от НПК.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отвод на съдебния състав и секретаря.

АДВОКАТ Д.– Не правя отводи.

ПОДСЪДИМИЯТ – Не правя отводи.

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да договорят споразумение.

        

ПРОКУРОРЪТ – Постигнали сме споразумение със защитата на подсъдимия, за решаване на н.о.х.д. №122/2020 г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №Д-908/2020г. и пр.пр.№В-2163/2020 г. по описа на РП-Плевен, и ЗМ №28/08.04.2020 г. на РУ гр.Белене, между РП-Левски, подсъдимия Г.В.К., ЕГН:********** и защитника му адв.П.Д.от ВТАК, което представям в писмен вид, в следния смисъл:

 

1. Подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, се признава за виновен в това, че 08.04.2020 г. в гр.Белене, обл.Плевен, държал без надлежно разрешение високорисково наркотично вещество – коноп /канабис, марихуана/ с общо тегло 4,462 гр. със съдържание на активния наркотично-действащ компонент тетрахидроканабинол от 16,5%-22,89%, на обща стойност 26,772 лева.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Г.В.К.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:********** да се наложи наказание на основание чл.354а, ал.3, т.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДЕСЕТ МЕСЕЦА, изтърпяването на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага с ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.67, ал.2 от НК възпитателните грижи спрямо подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, с адрес ***, през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на младши районен инспектор отговарящ за района на местоживеене на подсъдимия К..

 

На основание чл.55, ал.3 от НК страните се споразумяват на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:********** да не бъде налагано по-лекото наказание „ГЛОБА”, което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода”.

 

2. Подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, се признава за виновен в това, че 08.04.2020 г. в гр.Белене, обл.Плевен, държал без надлежно разрешение рисково наркотично вещество – диазепам с тегло 0,203 гр. на стойност 0,609 лева, съгласно Закон за контрол на наркотичните вещества и прекурсори.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Г.В.К.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354а, ал.3, т.2 от НК.

 

За извършеното престъпление на Г.В.К., ЕГН:********** се налага наказание при условията на чл.354а, ал.3, т.2 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК - ПРОБАЦИЯ, като съвкупност от следните пробационни мерки:

-по чл.42а, ал.2, т.1 - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА, с явяване и подписване пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице ДВА пъти седмично;

-по чл.42а, ал.2, т.2 - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК страните се споразумяват на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:********** да не бъде налагано по-лекото наказание „ГЛОБА”, което се предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода” в разпоредбата на чл.354а, ал.3, т.2 от НК.

 

ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ на основание чл.23, ал.1 от НК едно общо най-тежко наказание измежду наложените по-горе на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДЕСЕТ МЕСЕЦА, изтърпяването на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага с ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.67, ал.2 от НК възпитателните грижи спрямо подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, с адрес ***, през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на младши районен инспектор отговарящ за района на местоживеене на подсъдимия К..

 

ДА СЕ ОТНЕМАТ на основание чл.354а, ал.6 от НК в полза на държавата предмета на престъпленията: 1,063 гр. коноп /канабис, марихуана/ с процентно съдържание на активния, наркотични действащ компонент – тетрахидроканабинол – 22,89% и 3,199 гр. коноп /канабис, марихуана/ с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 16,50%, - остатък след извършена физико-химическа експертиза, поставени в два броя полиетиленови плика, означени съответни с 1 и 3, с общ етикет означен с №1.1 обекти №1 и №3, с надпис ВД коноп /марихуана/ към ХЕ №Н-132/10.04.2020 г. на БНТЛ-ОДМВР гр.Плевен към ДП №908/2020 г. на РП – Плевен и запечатани със силикон печат с надпис в него „105-РДВР-Плевен”

- 0,119 гр.диазепам – остатък след извършена физико-химическа експертиза, поставен в полиетиленов плик означен с №2, с етикет означен с №1.2 обект 2, с надпис: ВД диазепам към ХЕ №Н-132/10.04.2020 г. на БНТЛ-ОДМВР гр.Плевен към ДП №908/2020 г. на РП – Плевен и запечатани със силиконов печат с надпис в него „105-РДВР-Плевен”

 

Веществените доказателства: опаковки към ФХЕ №Н-132/2020 г. поставени в полиетиленов плик означен с №2, приложени към кориците на делото, да останат приложени към делото.

 

         С деянията не са причинени имуществени вреди.

 

Разноските по делото в размер на 220,34 лева за изготвена физико-химическа експертиза, следва да бъдат възложени на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********.

 

АДВОКАТ Д.– Действително сме подписали споразумение в изложения по-горе смисъл.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Съгласен съм с така предложеното споразумение и разбирам последиците от него. Доброволно го подписвам. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на споразумението, постигнато по н.о.х.д. №122/2020 г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №Д-908/2020г. и пр.пр.№В-2163/2020 г. по описа на РП-Плевен, и ЗМ №28/08.04.2020 г. на РУ гр.Белене, между РП-Плевен, подсъдимия Г.В.К., ЕГН:********** и защитника му адв.П.Д.от ВТАК в следния смисъл:

 

1. Подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, се признава за виновен в това, че 08.04.2020 г. в гр.Белене, обл.Плевен държал без надлежно разрешение високорисково наркотично вещество – коноп /канабис, марихуана/ с общо тегло 4,462 гр. със съдържание на активния наркотично-действащ компонент тетрахидроканабинол от 16,5%-22,89%, на обща стойност 26,772 лева.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Г.В.К.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:********** се налага наказание на основание чл.354а, ал.3, т.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, а имено ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДЕСЕТ МЕСЕЦА, изтърпяването на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага с ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.67, ал.2 от НК възпитателните грижи спрямо подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, с адрес ***, през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на младши районен инспектор отговарящ за района на местоживеене на подсъдимия К..

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не налага на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, по-лекото наказание „ГЛОБА”, което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода”.

 

2. Подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, се признава за виновен в това, че 08.04.2020 г. в гр.Белене, обл.Плевен държал без надлежно разрешение рисково наркотично вещество – диазепам с тегло 0,203 гр. на стойност 0,609 лева, съгласно Закон за контрол на наркотичните вещества и прекурсори.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Г.В.К.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354а, ал.3, т.2 от НК.

 

За извършеното престъпление на Г.В.К., ЕГН:********** се налага наказание при условията на чл.354а, ал.3, т.2 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК - ПРОБАЦИЯ, като съвкупност от следните пробационни мерки:

-по чл.42а, ал.2, т.1 - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА, с явяване и подписване пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице ДВА пъти седмично;

-по чл.42а, ал.2, т.2 - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не налага на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:********** по-лекото наказание „ГЛОБА”, което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода” в разпоредбата на чл.354а, ал.3, т.2 от НК.

 

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл.23, ал.1 от НК едно общо най-тежко наказание измежду наложените по-горе на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДЕСЕТ МЕСЕЦА, изтърпяването на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага с ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.67, ал.2 от НК възпитателните грижи спрямо подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********, с адрес ***, през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на младши районен инспектор отговарящ за района на местоживеене на обвиняемия К..

 

ОТНЕМА на основание чл.354а, ал.6 от НК в полза на държавата предмета на престъплението: 1,063 гр. коноп /канабис, марихуана/ с процентно съдържание на активния, наркотични действащ компонент – тетрахидроканабинол – 22,89%; 3,199 гр. коноп /канабис, марихуана/ с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 16,50%, - остатък след извършена физико-химическа експертиза, поставени в два броя полиетиленови плика, означени съответни с 1 и 3, с общ етикет означен с №1.1 обекти №1 и №3, с надпис ВД коноп /марихуана/ към ХЕ №Н-132/10.04.2020 г. на БНТЛ-ОДМВР гр.Плевен към ДП №908/2020 г. на РП – Плевен и запечатани със силикон печат с надпис в него „105-РДВР-Плевен”

- 0,119 гр.диазепам – остатък след извършена физико-химическа експертиза, поставен в полиетиленов плик означен с 2, с етикет означен с №1.2 обект 2, с надпис: ВД диазепам към ХЕ №Н-132/10.04.2020 г. на БНТЛ-ОДМВР гр.Плевен към ДП №908/2020 г. на РП – Плевен и запечатани със силиконов печат с надпис в него „105-РДВР-Плевен”

Веществените доказателства: опаковки към ФХЕ №Н-132/2020 г. поставени в полиетиленов плик означен с №2, приложени към кориците на делото, да останат приложени към делото.

 

         С деянията не са причинени имуществени вреди.

 

Разноските по делото в размер на 220,34 лева за изготвена физико-химическа експертиза, следва да бъдат възложени на подсъдимия Г.В.К., ЕГН:**********.

 

 

ПРОКУРОР:              ЗАЩИТНИК:             ПОДСЪДИМ:

         (Ч.Мънев)                  (адв.Д.)      (Г. К.)

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №122/2020 г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №Д-908/2020г. и пр.пр.№В-2163/2020 г. по описа на РП-Плевен, и ЗМ №28/08.04.2020 г. на РУ гр.Белене, между РП-Плевен, подсъдимия Г.В.К., ЕГН:********** и защитника му адв.П.Д.от ВТАК, споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. №122/2020 г. по описа на РС - Левски, досъдебно производство №Д-908/2020г. и пр.пр.№В-2163/2020 г. по описа на РП-Плевен, и ЗМ №28/08.04.2020 г. на РУ гр.Белене.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът е написан в с.з. и приключи в 12.20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                               2.