Мотиви към Решение  62 от 01.07.2020г., постановено по АНД №148/2020г. по описа на РС - Левски.

 

В Районен съд – гр.Левски е внесено мотивирано постановление от Районна прокуратура – Плевен за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на С.В.Б., за това, че на 05.12.2019 г. в землището на с.Асеновци, общ.Левски, от отдел 361, подотдел „ж” – имот 16, частна горска територия, в съучастие като извършител с Р.Л.А., извършил сеч с верижно моторен трион, взел и извозил с конска каруца два пространствени кубически метра дъбова дървесина за огрев на стойност 170,00 лева, като нанесената щета на горския фонд е 50,00 лева (общо нанесена щета на стойност 220,00 лева), без да са маркирани с КГМ и без редовно писмено позволително, като случаят е маловажен – престъпление по чл.235, ал.1, вр. ал.6, вр. с чл.20, ал.2 от НК.

Със същото мотивирано постановление е предложено освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК на Р.Л.А., за това, че на 05.12.2019 г. в землището на с.Асеновци, общ.Левски, от отдел 361, подотдел „ж” – имот 16, частна горска територия, в съучастие като извършител със С.В.Б., извършил сеч с верижно моторен трион, взел и извозил с конска каруца два пространствени кубически метра дъбова дървесина за огрев на стойност 170,00 лева, като нанесената щета на горския фонд е 50,00 лева (общо нанесена щета на стойност 220,00 лева), без да са маркирани с КГМ и без редовно писмено позволително, като случая е маловажен – престъпление по чл.235, ал.1, вр. ал.6, вр. с чл.20, ал.2 от НК.

В проведеното по делото съдебно заседание Районна прокуратура – Плевен не се представлява.

Защитникът на обвиняемите С.В.Б. и Р.Л.А. – адв. Х.С. – АК-Монтана, излага съображения, че фактическата обстановка по делото е изяснена всестранно и са налице основанията за освобождаване на обвиняемите от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК за повдигнатите им обвинения. Пледира на обвиняемите да бъдат наложени административни наказания в минималния предвиден в закона размер, предвид обстоятелството, че са безработни и не разполагат с финансови средства. Счита, че наказанието глоба и в минималния му размер от 1000 лева би постигнало възпитателен и превантивен ефект. Навежда довод, че от събраните в хода на съдебното следствие доказателства се установява, че иззетите движими вещи не са собственост на обвиняемите, а на бащата на обвиняемия С.Б., поради което моли същите да бъдат върнати на посоченото лице.

Обвиняемият С.В.Б., редовно призован, не се явява.

Обвиняемият Р.Л.А. се явява лично. Не дава обяснения. Поддържа заявеното от защитника си.

Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият С.В.Б. е роден на ******, **** и адрес за призоваване ****, българин, с българско гражданство, с основно образование, безработен, неосъждан, ЕГН:**********.

Обвиняемият Р.Л.А. е роден на *** ***, ****, българин, с българско гражданство, със завършен четвърти клас, безработен, във фактическо съжителство, неосъждан, ЕГН:**********.

Обвиняемият С.В.Б. и вуйчо му – обвиняемият Р.Л.А., решили да си набавят дърва за огрев, като извършат незаконна сеч. В изпълнение на взетото решение, на 05.12.2019г. обвиняемите с конска каруца, собственост на свидетея В.Б.Ц., отишли в землището на с.Асеновци, общ.Левски, отдел 361, подотдел „ж" имот 16 частна горска територия. С помощта на верижно моторен трион, собственост на свидетеля В.Б., започнали да извършват сеч на два пр.куб.м. дъбови дърва за огрев, които натоварили в конската каруца и потеглили.

Действията на двамата обвиняеми били забелязани от свидетелите С.А.К. и Е.О.П. - служители на РДГ Ловеч, който ги спрели за проверка. В хода па проверката било установено, че отсечената дървесина е в размер на 2 пр.куб.м. от вида „дъб", отдела и номера на имота, откъдето е добита, дървата не са маркирани с КГМ и лицата не притежавали необходимите документи за това.

За констатираните нарушения, свидетелят К. в присъствието на свидетеля П. съставил на обвиняемия Р.А. - АУАН№1572, с който бил иззет 1 бр. верижно моторен трион „Гардения", зелен на цвят без фабричен номер, оставен за отговорно пазене на Ц.Й.-гл. специалист при РДГ Ловеч / съгл. разписка на лист 19 от делото/.

На обвиняемия С.Б. били съставени 2 бр. АУАН с №1573 и 1576. Със съставеният Акт № 1573 от 05.12.2019г. били иззети 1 бр. конска каруца и 1 пр. м дъбови дърва за огрев, оставени за отговорно пазене на П.В.-охрана на **** / съгл. разписка на лист 12 от делото/.

По случая било образувано и проведено процесното досъдебно производство.

По доказателствата:

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на досъдебното производство и ценени на основание чл.378, ал.2 от НПК, както и приобщените в хода на съдебното следствие - гласни доказателствени средства: показанията на свидетелите С.А.К., Е.О.П., В.Б.Ц., С.Л.А., обясненията на обвиняемия С.В.Б. /частично/; писмени доказателства и доказателствени средства: писмо от Директор на РДГ – Ловеч до Районна прокуратура – Плевен, АУАН №1576/10.01.2020г., АУАН №1573/10.01.2020г., АУАН №1576/10.01.2020г., разписка за отговорно пазене на вещи №002703 от 05.12.2019г., разписка за отговорно пазене на вещи №002704/02.01.2020г., справки от РДГ – Ловеч за нарушения на обвиняемите по ЗГ, справки за съдимост, характеристични справки, справка за изтърпяване на административно наказание по НОХД №222/2018г. по описа на РС-Левски; заключение на вещото лице по изготвената съдебна лесотехническа и оценителна експертиза.

Събраните по делото доказателства са еднопосочни и безпротиворечиви по отношение на описаната в мотивираното постановление на РП – Левски и приета за установена от съда фактическа обстановка.

Съдът даде изцяло вяра на показанията на свидетелите С.А.К. и Е.О.П., като логични и безпротиворечиви – вътрешно и помежду си, от лица, даващи показания за непосредствено възприетото от тях по време на изпълнение на служебните им задължения. От тях се установява по безспорен начин, че на инкриминираната дата, в качеството си на горски инспектори към РДГ – Ловеч извършвали обход в землището на село Асеновци, при което установили обвиняемите в да извършват сеч в отдел 361, подотдел „ж“, представляващ частна горска територия. Установява се, че свидетелите наблюдавали лицата докато отсичали дърветата с моторен трион, сменяйки се, както и че заедно ги натоварили в намираща се в близост конска каруца. След като се легитимирали, била установена самоличността на лицата, количеството и вида на отсечената дървесина – дъб. Показанията на двамата свидетели са еднопосочни относно обстоятелствата, че дървесината не е била маркирана с КГМ, както и че обвиняемите не притежавали необходимите документи, доказващи законния й произход.

В подкрепа на показанията на свидетелите С.А.К. и Е.О.П. са тези на свидетелите В.Б.Ц. и С.Л.А., които съдът кредитира, като последователни, логични и безпротиворечиви. Същите не са очевидци на процесното деяние, но показанията им, като производни такива, подкрепят останалите доказателствени средства. От същите се изяснява, че са установили в дома си липсата на конската каруца и моторен трион, притежавани от свидетеля Ц., като впоследствие обвиняемият С.Б. – техен син, им споделил, че ги взел и заедно с другия обвиняем извършили с тях сеч и натоварили дървесина, но били хванати от горските служители.

Кредитирани бяха дадените от обвиняемия С.Б. обяснения в хода на досъдебното производство, в частта им, в която заявява, че на инкриминираната дата натоварили дървесина в конската каруца, след което били спрени за проверка от горски служители. В частта им, в която обвиняемият заявява, че дървесината е била намерена, съдът не даде вяра на обясненията му, тъй като се явяват опровергани от свидетелските показания, от които се установява по безспорен начин, че дървесината е била отсечена с моторен трион от двамата обвиняеми, непосредствено преди да я натоварят. В тази им част съдът възприе дадените от обвиняемия Б. обяснения само като израз на правото му на защита и не ги кредитира. Не следва да бъдат обсъждани дадените от обвиняемия Р.А. на досъдебното производство обяснения, тъй като в хода на съдебното следствие същият заяви, че не желае да дава такива, поради което и събраните на ДП не могат да бъдат ползвани.

Даде се вяра и на приобщените писмени доказателства и доказателствени средства, които се възприеха изцяло като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и неоспорени от страните.

Кредитирано бе заключението на вещото лице по комплексната лесотехническа и оценителна експертиза, като изготвено от компетентно лице, мотивирано, отговарящо пълно и точно на поставените въпроси. От същото се установява, че дървесината е изсечена от горския фонд – частна горска територия, както и нейния, вид, количеството, стойността и нанесената на горския фонд щета. Вещото лице е извършило самостоятелно измерване на иззетата дървесина, като е установено, че същата е 2 пр.куб.м., въпреки вписаното в акта и разписка за отговорно пазене, че същата 1 пр.куб.м. – на база направените от горските служители измервания.

От правна страна:

С оглед установената по делото фактическа обстановка се налага изводът, че обвиняемите С.В.Б. и Р.Л.А. са осъществили в съучастие от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.235, ал.1, вр. ал.6, вр. с чл.20, ал.2 от НК.

От обективна страна, на 05.12.2019 г. в землището на с.Асеновци, общ.Левски, от отдел 361, подотдел „ж” – имот 16, частна горска територия, двамата извършили сеч с верижно моторен трион, взели и извозили с конска каруца два пространствени кубически метра дъбова дървесина за огрев на стойност 170,00 лева без редовно писмено позволително за това.

Изпълнителното деяние в инкриминираните му форми е осъществено като обвиняемите посредством бензинов моторен трион отсекли дървесината, установили фактическа власт върху нея и я натоварили в конската каруца. Установява се, че във всяка една от формите на изпълнителното деяние са взели участие и двамата обвиняеми – двамата редувайки се отсичали дървсената, а след това заедно я взели и натоварили в конската каруца, поради което престъплението е извършено при съизвършителство. Налице е и другият елемент от фактическия състав. Безспорно се установява от коментираните по-горе гласни доказателствени средства, че дървесината не е била маркирана с КГМ и обвиняемите не са притежавали писмено позволително за извършване на сеч.

Предметът на престъплението е безспорно установен от заключението на вещото лице по изговтената съдебна лесотехническа и оценителна експертиза, ведно с приложен към него снимков материал. Безспорно се установява, че дърветата са били добити от частна горска територия, представляваща част от горския фонд съгласно чл.2 от Закона за горите.

Авторството на деянието е категорично установено от обсъдените по-горе гласни доказателствени средства.

Деянието представлява маловажен случай по смисъла на чл.93, т.9 НК, с оглед размера на общата нанесената щета на горския фонд, в резултат на извършеното престъпление, която е под минималната работна заплата за страната.

От субективна страна престъплението е извършено при форма на вината пряк умисъл. Всеки един от обвиняемите е съзнавал, че не притежава разрешително за сеч и транспортиране на дървесина, както и противоправността на деянието си. Съзнавали са общественоопасния характер на деянието си и са предвиждали неговите общественоопасни последици, нарушаващи обществените отношения свързани с опазването на горския фонд, но въпреки това са целяли престъпния резултат. От субективна страна всеки един от обвиняемите е съзнавал, че в изпълнителното деяние участва и другото лице, поради което е налице общност на умисъла.

По наказанието:

Налице са предпоставките на чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемите от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба. За престъплението по чл.235, ал.6, вр. ал.1 от НК се предвижда наказание до три години лишаване от свобода – лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

Обвиняемият Р.Л.А. е неосъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК. Обвиняемият С.В.Б. е неосъждан. Същият е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК по АНД №222/2018г. по описа на РС-Левски, по което му е било наложено административно наказание обществено порицание. За посоченото наказание обаче същият е реабилитиран на основание чл.86, ал.1, т.3 НК. От приетата справка за изтърпяване на посоченото наказание се установява, че същото е изпълнено на 10.09.2018г. Към датата на извършване на процесното деяние – 05.12.2019г. е изтекъл срокът, предвиден в разпоредбата на чл.86, ал.1, т.3 НК – една година от изпълнение на наказанието, в който срок лицето не е извършило друго престъпление от общ характер. Предвид на изложеното, настъпила е реабилитация по отношение предходното освобождаване на обвиняемия по реда на чл.78а НК с налагане на административно наказание, и е налице законова възможност за повторно прилагане на института на чл.78а НК – арг. т.7 и т.8 от ТР №2 по тълк.д.№2/2017г. на ОСНК на ВКС.

От процесното престъпление няма съставомерни имуществени вреди.

При определяне размера на административното наказание глоба съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства доброто процесуално поведение на обвиняемите, както и финансовото състояние на всеки един от тях. Като отегчаващи отговорността обстоятелства съдът взе предвид наличието на предходни административни нарушения по ЗГ.

          Като взе предвид горното съдът прие, че от естество да постигне индивидуална превенция по отношение на всеки един от двамата обвиняеми, е налагането на административно наказание глоба в минималния предвиден в закона размер от 1000 лева, като намери, че и в този размер, предвид финансовото им състояние, наказанието ще постигне необходимия възпиращ ефект от извършването на нови престъпления.

          Предвид на изложеното, съдът наложи на обвиняемия С.В.Б. административно наказание глоба в размер на 1000 лева. Съдът наложи на обвиняемия Р.Л.А. административно наказание глоба в размер на 1000 лева.

Относно веществените доказателства:

На основание чл.235, ал.7 НК съдът отне в полза на Държавата предмета на престъплението – 1 пр.м3 дъбови дърва за огрев на съхранение ЧПЗК „Нов живот”, село Варана, съгласно разписка на л.12 от ДП.

 От събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателствени средства бе установено, че приобщените като веществени доказателства - 1 бр. верижно моторен трион „Гардения” зелен на цвят, без фабричен номер на съхранение в РДГ Ловеч, съгласно разписка приложена на л.19 от ДП и 1 бр. конска каруца на съхранение в ЧПЗК „Нов живот” село Варана, съгласно разписка приложена на л.12 от ДП, са собственост на бащата на обвиняемия С.В.Б. - В.Б.Ц., поради което съдът постанови същите да се върнат на собственика. По отношение на останалите посочени от защитника движима вещи – принадлежности към конска каруца за впрягане на животно и мобилен телефон, не са налице каквито и да било доказателства същите да са приобщавани като веществени доказателства по делото, предвид на което, съдът не се произнесе относно същите с присъдата.

Относно разноските:

Предвид признаването на обвиняемия С.В.Б. за виновен в извършването на престъпление по чл.235, ал.6, вр с ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК, на основание чл.189, ал.3 от НПК съдът възложи в негова тежест направените на досъдебното производство разноски в размер на 54,90 лева за изготвена лесотехническа експертиза, които следва да заплати по сметка на ОДМВР – Плевен.

 Предвид признаването на обвиняемия Р.Л.А. за виновен в извършването на престъпление по чл.235, ал.6, вр. с ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК, на основание чл.189, ал.3 от НПК съдът възложи в негова тежест направените на досъдебното производство разноски в размер на 54,90 лева за изготвена лесотехническа експертиза, които следва да заплати по сметка на ОДМВР – Плевен.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: