Мотиви към Решение  №71 от 15.07.2020г., постановено по АНД №159/2020г. по описа на РС - Левски.

 

В Районен съд – Левски е внесено мотивирано постановление от Районна прокуратура – Плевен за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на Й.М.Г., за това, че на 25.04.2020 г. около 15:50 часа в с.Асеновци, обл.Плевен по ул.”Гено Борисов” управлявал моторно превозно средство – товарен автомобил ********** с регистрационен номер **********, като си служил с табела /задна регистрационна табела **********/, неиздадена от съответните органи – престъпление по чл.345, ал.1, пр.2 от НК.

В проведеното по делото съдебно заседание Районна прокуратура – Плевен не се представлява.

Обвиняемият се явява лично. Заявява, че поддържа дадените на досъдебното производство обяснения. При упражняване на предоставеното му от съда право на последна дума заявява, че признава вината си, бил принуден да извърши деянието, тъй като имал жена и деца.

Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият Й.М.Г. е роден на ***г***, **********, българин, с българско гражданство, със средно образование, живее във фактическо съжителство, безработен, неосъждан, ЕГН:**********.

На неустановен ден и година обвиняемият Й.М.Г. /правоспособен водач на МПС/, се сдобил с т.а. ********** с поставени  на него рег.табели  с  номер **********,  с  който  автомобил извършвал транспортни услуги.

На неустановен ден през месец декември 2019г. поради кражба на задната peг. табела на автомобила, обвиняемият се свързал с неустановено по делото лице и срещу сумата от 20 лева била изготвена задна табела peг. номер **********, неиздадена от съответните органи.

Така обвиняемият Г. поставил задна регистрационна табела **********, неиздадена от съответните органи по надлежния ред и продължил да управлява автомобила.

На 25.04.2020г. около 15.50 часа в село Асеновци, обл.Плевен, по ул.”Гено Борисов", управляваният от обвиняемия Г. т.а.********** с поставени на него рег.табели с номер ********** /задна регистрационна табела **********/, неиздадена от съответните органи, бил забелязан от полицейски служители, които го спрели за извършване на служебна проверка. На място за оказване на съдействие бил изпратен свидетелят В.С. - служител при РУ Левски, който при реализираната проверка установил, че поставената задна регистрационна табела ********** била неистинска и не отговаряла на БДС.

За констатираните нарушения свидетелят С. съставил на обвиняемия Й.М.Г. - АУАН бл.№223524, който бил подписан без възражения. Със съставения Акт били иззети КТ № 2840972580, 1 бр. peг. табела с номер **********.

По случая било образувано и проведено настоящото наказателно производство.

По доказателствата:

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на досъдебното производство и ценени на основание чл.378, ал.2 от НПК: гласни доказателствени средства -  показанията на свидетеля В.Н.С., обясненията на обвиняемия; писмени доказателства и доказателствени средства: АУАН №223524 от 25.04.2020г., свидетелство за регистрация на МПС, удостоверение за техническа изправност на ППС, справка за съдимост, справка за нарушител/водач; заключение на вещото лице по изготвената съдебно-техническа експертиза, както и приобщеното веществено доказателство – 1 бр. рег. табела **********.

Събраните по делото доказателства са еднопосочни и безпротиворечиви по отношение на описаната в мотивираното постановление на РП – Плевен и приета за установена от съда фактическа обстановка.

Съдът даде изцяло вяра на депозираните по делото свидетелски показания, като логични и безпротиворечиви, от лице, даващо показания за непосредствено възприетото от него по време на изпълнение на служебните му задължения. От тях се установява по безспорен начин датата и мястото на осъществяване на деянието, че именно обвиняемият е лицето, управлявало процесния т.а., както и установеното от полицейския служител по време на осъществената проверка, а именно, че поставената задна рег. табела на автомобила е неистинска и не отговаря на БДС.

Кредитирани бяха изцяло и дадените от обвиняемия обяснения,  тъй като по делото не са налице доказателства, които да ги опровергават, предвид на което съдът ги цени като годни гласни доказателствени средства по делото, освен като израз на правото му на защита. Дадените от обвиняемия обяснения се подкрепят от показанията на свидетеля В.С., на когото обвиняемият е дал същите обяснения в деня на проверката относно причините и начина, по който се е сдобил с неистинската рег. табела. От посочените гласни доказателствени средства се установява, че задната рег. табела на товарния автомобил била открадната и тъй като обвиняемият осъществявал транспортна дейност с него, се свързал с неустановено по делото лице, което изготвило рег. табела **********, неиздадена от съответните органи, която била използвана от обвиняемия вместо откраднатата такава.

Даде се изцяло вяра на заключението не вещото лице по изготвената техническа експертиза, като мотивирано, обосновано и пълно, изготвено от компетентно лице. От същото се установява по безсъмнен начин, че процесната рег. табела ********** по външен вид и защитни елементи не е идентична с оригиналната рег. табела. Табелата не е оригинална и не е изработена и поставена от оторизирана за това служба, която извършва регистрация на МПС.

Кредитирани бяха и приобщените по делото писмени доказателства и доказателствени средства, които се възприеха изцяло като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред.

От правна страна:

С оглед установената по делото фактическа обстановка се налага изводът, че обвиняемият Й.М.Г. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345, ал.1, пр.2 от НК.

От обективна страна, на 25.04.2020г. около 15:50 часа в с.Асеновци, обл.Плевен по ул.”Гено Борисов” управлявал моторно превозно средство – товарен автомобил ********** с регистрационен номер **********, като си служил с табела /задна регистрационна табела **********/, неиздадена от съответните органи.

Авторството на деянието е категорично установено от обсъдените по-горе гласни доказателствени средства.

От субективна страна престъплението е извършено при форма на вината пряк умисъл. Същото представлява такова на формално извършване. От дадените от обвиняемия обяснения следва изводът, че същият е съзнавал, че поставената върху управляваното от него МПС рег. табела не е издадена от съответните органи, съзнавал е общественоопасния характер на деянието си и неговата противоправност, но въпреки това е целял извършването му, за да продължи осъществяваната от него транспортна дейност.

По наказанието:

Налице са предпоставките на чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба.

За престъплението по чл.345, ал.1, пр.2 от НК се предвижда наказание до три години лишаване от свобода – лишаване от свобода до една година или глоба.

Обвиняемият не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и не е осъждан.

От процесното престъпление няма съставомерни имуществени вреди.

При определяне размера на административното наказание глоба съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства доброто процесуално поведение на обвиняемия, който дава обяснения, в които признава вината си и допринася за разкриване на обективната истина, семейното му положение. Като взе предвид посочените смекчаващи отговорността обстоятелства, както и невисоката обществена опасност на осъщественото престъпление, съдът намери, че на обвиняемия следва да бъде наложено административно наказание глоба в  минималния предвиден в закона размер, а именно глоба в размер на 1000 лв.

Относно разноските:

Предвид признаването на обвиняемия за виновен в извършването на престъпление по чл.345, ал.1, пр.2 НК, на основание чл.189, ал.3 от НПК   съдът го осъди да заплати по сметка на ОД на МВР – Плевен направените разноски в размер на 86,87 лева за изготвена техническа експертиза.

Относно веществените доказателства:

На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК съдът отне в полза на държавата веществените доказателства 1 бр. регистрационна табела с номер **********, като постанови след влизане на решението в сила да бъде изпратена на ОД на МВР гр.Плевен.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: