РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, 19.06. 2020 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Районен съд – Левски, в съдебно заседание на _двадесети май_ две хиляди и двадесета  година в състав:

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Манолова а.н. дело №_49_ по описа за _2020_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от М.М.П., ЕГН**********, с адрес: ***. А. Г.н, чрез адвокат Р. Р., срещу НП №19-0293-001009 на Началника на РУ – Левски, с което на основание чл. 175, ал.1, т.1 от ЗДвП на жалбоподателя е наложено наказание 100 лв. глоба и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца за извършено нарушение по чл. 140, ал.1 от ЗДвП.

Оспорва издаденото наказателно постановление, по изложените подробни съображения. Навежда довод, че не е налице виновно поведение от страна на жалбоподателя, поради което липсва субективният елемент на извършеното нарушение.

Твърди се, че жалбоподателят работел в ************* – с. М. Било му възложено за премести пръст от едно място на друго. Задачата си изпълнявал с колесен трактор ************, с посочени номер на рама и рег. номер. Движението си извършвал по „черен път” в землището на селото, като се наложило на няколко пъти да прекосява третокласния околовръстен път в същото. При едно от пресичанията го спрели за проверка полицейски служители, като му заявили, че няма регистрационна табела на определеното за това място. Жалбоподателят им заявил, че не знае за това и че като започнал дейността по извозването на пръстта, тракторът имал регистрационна табела, че най – вероятно е паднала някъде по черния път. Обадил се на отговорника Бисер Драгоев, който също дошъл на мястото на проверката и потвърдил пред полицейските служители, че при започване на работния процес регистрационната табела била на мястото. На жалбоподателя бил съставен АУАН.  

Моли съда да постанови решение, с което да отмени като неправилно и незаконосъобразно обжалваното наказателно постановление, алтернативно да намали размера на наказанието до предвидения в закона минимум.

В с.з. процесуалният представител на жалбоподателя прави уточнение, че поддържа жалбата в частта, с която е наложено наказание на основание чл. 175, ал.1, т.2, пр.2 от ЗДвП – глоба в размер на 100 лв. и лишаване от правоуправление за три месеца и не поддържат жалбата за наложеното друго наказание.

            Моли съда да отмени като неправилно атакуваното наказателно постановление в частта му, касаеща наложеното наказание по чл. 175, ал.1 от ЗДвП.

            За административнонаказващия орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

Административнонаказателното производство против жалбоподателя е започнало със съставен на 20.08.2019г. АУАН затова, че на същата дата,  в 14:45 часа в с. М, ул. *************, с посока на движение към улица *************, като водач на колесен трактор *******, с номер на рама ******, червен на цвят,управлява горепосоченото МПС без поставена регистрационна табела на определеното за това място; не представя СУМПС и контролен талон към него, с което виновно е нарушил чл. 140, ал.1, пр.2 от ЗДвП и чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

Въз основа на съставения АУАН административнонаказващият орган е издал обжалваното наказателно постановление, с което на основание 183, ал.1, т.1 пр.1, 2 от ЗДвП на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 10 лв. и на основание чл. 175, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – глоба в размер на 100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, за това, че управлява без поставена предна рег. табела на определеното за това място.

От показанията на актосъставителя се установява, че на посочената в АУАН дата е получен сигнал за съдействие на служители от жандармерията, които спрели в с.М. за проверка водач на трактор. Съставен бил акт на водача, че няма поставена регистрационна табела и МПС не било регистрирано по надлежния ред. Водачът не представил свидетелство и талон.

Свидетелите, разпитани в хода на съдебното следствие сочат, че са спрели водача на трактора, тъй като установили, че няма табела на трактора и не е носел документи в него.

Въз основа на извършената цялостна проверка относно законосъобразността на атакуваното НП, съдът приема, че в производството по ангажиране на административнонаказателна отговорност на жалбоподателя е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила.

С атакуваното наказателно постановление жалбоподателят е санкциониран на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП. Цитираната разпоредба предвижда наказание глоба от 50 до 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от един до шест месеца за водач, който управлява МПС, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места. 

От събраните по делото доказателства в конкретния случай се установи, че поводът да бъде спрян водачът е, че е липсвала регистрационна табела.

В този смисъл са показанията на актосъставителя, който в показанията си твърди, че управляваното от жалбоподателя МПС е било не само без поставена регистрационна табела, но и не е имало регистрация.

Според обясненията, които дава жалбоподателят, сутринта, преди започване на работния процес табелата е била на място, но впоследствие е паднала.

Разпоредбата на ал.1, т.1 на чл. 175 предвижда друга хипотеза - че на управляваното МПС рег. табели не са поставени на определеното за това място – на предното стъкло, на автомобила, на задната седалка на автомобила, като хипотезите са коренно различни.

С оглед на установената фактическа обстановка, а именно – че жалбоподателят е управлявал МПС, на което е липсвала рег. табела, е хипотеза на чл. 175,ал.3, пр.2 от ЗДвП, поради което П. е следвало да бъде санкциониран за извършено нарушение по цитирания текст - за управление на МПС без табела с рег. номер. Цитираната разпоредба предвижда наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 лв. до 500 лв. водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, или е регистрирано, но е без табели  с регистрационен номер.

За тези два вида отделни нарушения са предвидени различни като размер и санкция наказания.

Допуснатото нарушение е съществено и налага отмяната на последното дори и само на това основание. 

Нарушението е съществено и води до незаконосъобразност на наказателното постановление, поради което същото следва да бъде отменено като такова.

  Посочените нарушения са съществени и водят до незаконосъобразност на наказателното постановление, поради което същото следва да бъде отменено като такова.

В останалата част като необжалвано наказателното постановление е влязло в сила.

Претендира се адвокатско възнаграждение.

Разпоредбата на чл. 63, ал.2 от ЗАНН предвижда, че в съдебните производства по ал.1 страните имат право на присъждане на разноски по реда на АПК.

Правото на адвоката да окаже безплатна адвокатска помощ на лице по чл. 38, ал.1, т.3 от ЗА е установено със закон. Когато в съдебното производство насрещната страна дължи разноски, съгласно чл. 38, ал.2 от ЗА адвокатът, оказал на страната безплатна правна помощ, има право на адвокатско възнаграждение, в размер, определен от съда, което възнаграждение се присъжда на адвоката.  За да упражни последният това свое право, е достатъчно да представи сключен със страната договор за правна защита и съдействие, в който да посочи, че договореното възнаграждение е безплатно на основание чл. 38, ал.1, т.3 от ЗА. Налице са посочените предпоставки, поради което следва да бъде заплатено от ответника адвокатското възнаграждение в размер на 100 лв.

 

На основание изложеното, съдът

 

                                                                  Р Е Ш И :

 

            На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление  №19-0293-001009 на Началник група към ОДМВР – Плевен, РУ – Левски, с което на М.М.П., ЕГН**********, с адрес: ***. *************, на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП  е наложено административно наказание – глоба в размер на сто лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца,  КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            В останалата част НП е влязло в сила.

            ОСЪЖДА РУ – ЛЕВСКИ да заплати на адвокат Р.Н.Р. за осъществена по реда на чл. 38а, ал.1, т.3 от Закона за адвокатурата адвокатско възнаграждение в размер на 100 лв.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

 

                                                            СЪДИЯ: