РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _17.06._ 2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _осемнадесети май_ 2020 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                         

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_50_ по описа  за _2020_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от А.А.А. ***-0293-001320/10.01.2020 г. на Началник РУ Левски. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. Не е взето становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представения АУАН от 06.11.2019 г. е, че същия е съставен против жалбоподателя  за това, че на 06.11.2019 г. в 10.50 часа в гр.Л. на кръстовище образувано от улица *************** и улица ***************, с посока на движението към ул. ***************, като водач управлява лек автомобил *************** черен на цвят с рама номер *************** и извършва следното: управлява горепосоченото МПС без същото да е регистрирано по надлежният ред и без поставени регистрационни табели на определеното за това място. В акта е отразено, че водача пътува сам, както и че е нарушил чл. 140 ал.1 пр.1 от ЗДвП. В акта е посочено, че нарушителя няма възражения и същия се е подписал.

          Към материалите по делото е представено копие от постановление за изпращане на преписка по компетентност /отказ за образуване на досъдебно производство/ от прокурор при РП Левски, от което се установява, че със същото е отказано да се образува досъдебно производство, че при проверка е установено, че действително на 06.11.2019 г. А.М.А. взел лекия автомобил и тръгнал, за да го закара на майстор, тъй като автомобила се нуждаел от ремонт. Било установено, че А. е спрян за проверка от служители на РУ Левски, които установили, че А. управлява автомобила, който е без поставени регистрационни табели на определеното за това място, а след извършена служебна проверка в информационния масив на КАТ било установено, че автомобила изобщо не е регистриран по надлежния ред. Представителят на прокуратурата е приел, че макар и формално извършеното от А. да съставлява престъпление по чл. 345 от НК, то извършеното от него не е престъпление по смисъла на чл. 9 ал.2 от НК, отказал е образуване на наказателно производство и е изпратил преписката на началника на РУ на МВР Левски, с оглед възможността за реализиране на евентуална административна отговорност по отношение на лицето.

          По делото е представено и обжалваното НП, видно от което е, че след получаване на постановлението на прокурора, началник група към ОД МВР Плевен, РУ МВР Левски е издал НК, с което на А. за установеното нарушение на 06.11.2019 г. на правилата за движение по пътищата /на чл. 140 ал.1 от ЗДП/ е наложил административно наказание на основание чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДП глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца.

          В съдебно заседание е разпитан един свидетел, от показанията на който се установяват обстоятелствата посочени в акта и постановлението на прокурора, а именно, че на 06.11.2019 г. А., като водач на МПС е спрян за извършване на проверка, при която проверка е установено, че автомобила е без поставени регистрационни табели и не е регистриран по надлежния ред.

Свидетелят дава подробни показания. Същият не е заинтересован по какъвто и да било начин от изхода на делото и при установяване на нарушението е изпълнявал служебните си задължения. Водача е спрян непосредствено в момент на  извършване на нарушението и е узнал всички обстоятелства за допуснатото нарушение, след което му е съставен АУАН и той не е вписал възражения в него.

          При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание.

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че съставеният акт и издаденото въз основа на него наказателно постановление са правилни и законосъобразни.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19-0293-001320 от 10.01.2020 г. на Началник група към ОД МВР Плевен, РУ Левски, с което на А.А.А. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца на основание чл. 175 ал.3  пр.1 от ЗДП за нарушение допуснато на 06.11.2019 г., за което е съставен АУАН с № GА 106342/06.11.2019 г., като НП е издадено на основание чл. 36 ал.2 от ЗАНН като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: