Р Е Ш Е Н И Е

гр. Левски, 25.06.2020г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на двадесет и шести май през две хиляди и двадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                      

разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №71 описа за 2020 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Образувано е по подадена в Районен съд – гр.Левски жалба от Д.М.Г. *** против Наказателно постановление №19-0293-001209/11.11.2019г. на Началник РУ - Левски към ОД на МВР-Плевен, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 20лв. за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП и на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП.

         Ответната страна по жалбата РУ Левски към ОДМВР – Плевен не изразява становище по жалбата, не се представлява в проведеното по делото съдебно заседание.

Жалбоподателят се явява лично, като дава обяснения относно вмененото му нарушение. Твърди, че е спрял на знак „Стоп”, огледал се е  и след като установил, че няма автомобили, завил на дясно, където бил спрян за проверка от полицейския патрул. Посочва още, че в близост до знака имало сграда, която ограничавала видимостта на полицейския патрул. Моли наказателното постановление да бъде отменено.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и становищата на страните, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН и от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление, поради което същата е процесуално допустима.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 01.11.2019г., около 09:50 ч., жалбоподателят Д.М.Г. ***, управлявайки товарен автомобил „***” с рег.№В***. Приближавайки пътен знак „Б-2”, позициониран на кръстовището на ул.”Патриарх Евтимий” и ул.”Кирил и Методий” в гр.Левски, жалбоподателят намалил скоростта на автомобила без да спира и след като се огледал за други пътни превозни средства, които да са с предимство, завил на дясно.

По същото време свидетелите С.Б.П. и Г.В.А.Х. ***, изпълнявали служебните си задължения по контрол спазването на ЗДвП, като били позиционирани на ул.”Кирил и Методий” в гр.Левски, на около 100 метра от знак „Б-2”, намиращ се на кръстовището на ул.”Кирил и Методий” и ул.”Патриарх Евтимий”. Същите възпрели управлявания от жалбоподателя автомобил, който не спрял на пътен знак „Б-2”, поради което след като завил на дясно спрели за проверка.

На Д.М.Г. бил съставен АУАН сер.АА №210307/01.11.2019г., за това, че на 01.11.2019г. около 09,50ч. в гр.Левски ул.Кирил и Методий” кръстовище с ул.”Патриарх Евтимий” управлява товарен автомобил „***” с рег.№***, негова собственост, като нарушава зоната на действие на пътен знак „Б-2”, като не спира – нарушение на чл.6, ал.1 от ЗДвП.

Въз основа на АУАН административно-наказващият орган издал обжалваното наказателното постановление, с което на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП наложил на жалбоподателя административно наказание глоба в размер на 20лв. за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП. В наказателното постановление е възприета фактическа обстановка, идентична с тази в наказателното постановление.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена от следните гласни и писмени доказателства и доказателствени средства: показанията на свидетелите С.Б.П. и В.А.Х., обясненията на жалбоподателя Д.М.Г. /частично/; АУАН сер.АА №210307/01.11.2019г., НП №19-0293-001209/11.11.2019г. на Началник РУ - Левски към ОД на МВР-Плевен, Заповед рег.№8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, справка за нарушител/водач.

Не е налице противоречие в доказателствения материал относно датата и мястото на процесното деяние, както и че именно жалбоподателят е лицето, управлявало процесното МПС и спряно за проверка от полицейските служители. В този смисъл показанията на разпитаните по делото свидетели и дадените от жалбоподателя обяснения са еднопосочни, както и се подкрепят от приобщените писмени доказателства – съставения АУАН. Налице е противоречие между показанията на полицейските служители и изложените от жалбоподателя твърдения относно обстоятелството дали последният е спрял на знака „Б-2”. Съдът прие, че описаната в АУАН и НП фактическа обстановка се явява установена от свидетелските показания. Същите са еднопосочни, че са възприели управлявания от жалбоподателя автомобил, който намалил движението си, но не спрял на знака „Б-2”. Двамата свидетели са категорични, че са имали видимост към пътния знак, поради което констатирайки нарушението са спрели автомобила за проверка. Показанията на свидетелите са еднопосочни и взаимнодопълващи се, по делото не са налице данни за заинтересованост, същите дават показания за непосредствено възприетото от тях по време на изпълнение на служебните им задължения, без предходни отношения с жалбоподателя и основание умишлено да го уличават в извършване на нарушението, предвид на което съдът приема, че същите са добросъвестно дадени и не е налице основание да не бъдат кредитирани. Обясненията на жалбоподателя съдът кредитира частично – в частта им, която не се явява опровергана от останалия събран по делото доказателствен материал. Даде се вяра и на писмените доказателства, като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица, в кръга на тяхната дейност и неоспорени от страните.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Обжалваното наказателно постановление, както и актът за установяване на административно нарушение, въз основа на което същият е издаден, са съставени в предписаната от закона писмена форма, в сроковете по чл.34 от ЗАНН и от компетентни длъжностни лица, съобразно представената Заповед рег.№8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи.

Не са налице допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в процеса на ангажиране на наказателната отговорност на жалбоподателя със съставения АУАН, както и при последващото му санкциониране с издаването на обжалваното постановление. Актът е съставен в присъствието на свидетел, съдържа всички необходими реквизити, предвидени в разпоредбата на чл.42 от ЗАНН, предявен е лично на нарушителя и подписан от него. Всички предвидени в чл.57 от ЗАНН реквизити съдържа и издаденото въз основа на акта наказателно постановление, нарушението, описано в него съответства на това в акта.

Изложените факти в обстоятелствената част на АУАН и на издаденото въз основа на него НП се установяват от събраните в хода на съдебното производство доказателства, поради изложените по-горе съображения.  

Приетите за установени факти съответстват на правната квалификация на деянията като нарушение на чл.6, т.1 от Закона за движение по пътищата. Посочената разпоредба предвижда, че участниците в движението са длъжни да съобразяват своето поведение с пътните знаци. Описаното нарушение – несъобразяване на поведението с пътен знак „Б-2”, като не спира, изпълва състава на вмененото нарушение, като бланкетната норма на чл.6, т.1 от ЗДвП е запълнена с посочването на конкретния пътен знак, с който участникът в движението не се е съобразил. Съгласно чл.46, ал.2 от ППЗДвП, знак Б-2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на "стоп-линията", очертана с пътна маркировка, или ако няма такава - на линията, на която е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които имат предимство. Навлизайки в кръстовището без да спре автомобила, макар и с намалена скорост, жалбоподателят е осъществил състава на вмененото му нарушение.

Законосъобразно е приложена санкционната разпоредба на чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП, предвиждаща административно наказание глоба в размер на 20 лв. на водач, който не спира на пътен знак „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!”. Наложената глоба е във фиксирания в закона размер.

Предвид на изложените съображения, обжалваното наказателно постановление се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът  

   

                                          Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №19-0293-001209/11.11.2019г. на Началник РУ - Левски към ОД на МВР-Плевен, с което на Д.М.Г., ЕГН:**********,***, на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 20лв. за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

                                        

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: