Р Е Ш Е Н И Е

 

гр.Левски, 05.03.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - ЛЕВСКИ, III състав, в открито съдебно заседание на пети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

 

при участието на секретаря Илияна Петрова, като разгледа докладваното от съдия Николаева гр.д.№662 по описа за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от В.И.В. ***, чрез адв.Е.Р.- ПлАК против В.К.Т. от с.с., с правно основание чл.127, ал.2 от СК, чл.143 от СК и чл.149 от СК.

**************************************************************************************************

Мотивиран от горното, съдът

РЕШИ:

ПРЕДОСТАВЯ на основание чл.127, ал.2 от СК упражняването на родителските права по отношение на детето К. В. И. с ЕГН:********** на неговия баща В.И.В. с ЕГН:**********.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето К. В. И. с ЕГН:********** на адреса на неговия баща В.И.В.,***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения между детето К.В. И. с ЕГН:********** и неговата майка В.К.Т., ЕГН:**********, както следва:

– през първия и втория месец от влизане в сила на решението: всяка първа и трета събота от месеца, за времето от 10,00ч. до 12,00ч., в присъствието на психолог от Център за обществена подкрепа – Левски, на място, определено от психолога, като разноските да бъдат поети по равно от двамата родители;

         - през третия и четвъртия месец след влизане в сила на решението всяка първа и трета събота от месеца за времето от 10,00ч. до 12,00ч., без присъствието на психолог;

         - през петия и шестия месец след влизане в сила на решението, всяка първа и трета събота от месеца за времето от 10,00 ч. до 19,00 ч., без присъствието на психолог;

         - след изтичане на горепосочения период – всяка първа и трета събота и неделя от месеца, за времето от 10,00 ч. в събота до 18,00 ч. в неделя, без присъствието на психолог, с преспиване при майката; вторият ден от Коледните празници и вторият ден от Новогодишните празници - от 10,00 ч. до 18,00 ч. на следващия ден с право на преспиване при майката, както и две седмици през лятото, определено по взаимно съгласие между родителите и по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

ОСЪЖДА на основание чл.143 от СК В.К.Т., ЕГН:**********, с адрес: ***, да заплаща на детето К. В. И. с ЕГН:**********, чрез неговия баща В.И.В. с ЕГН:**********,  ежемесечна издръжка в размер на 200 лв. /двеста лева/, считано от датата на подаване на исковата молба – 09.10.2019г., до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска.

ОСЪЖДА на основание чл.149 от СК В.К.Т., ЕГН:**********, с адрес: ***, да заплати на детето К. В. И. с ЕГН:**********, чрез неговия баща В.И.В. с ЕГН:**********, сумата от 960 лв. /деветстотин и шестдесет лева/, представляваща издръжка за минало време за периода от 09.10.2018г. до 08.10.2019г.

ДОПУСКА на основание чл.242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението в частта относно присъдените суми за издръжка.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК В.К.Т., ЕГН:**********, с адрес: ***, да заплати по сметка на РС-Левски държавна такса върху присъдения размер на издръжката в общ размер на 338,00 лв.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК В.К.Т., ЕГН:**********, с адрес: ***, да заплати на В.И.В. с ЕГН:**********, с адрес: ***, сумата от 630 лв., представляваща направените деловодни разноски за заплатена държавна такса, възнаграждение на вещо лице, адвокатско възнаграждение.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: