МОТИВИ към присъда, постановена по НОХД №51/2020г. по описа на РС - Левски

 

 

Обвинението срещу М.М.И., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, работи в ж.п. Горна Оряховица, участък Левски, неосъждан, ЕГН **********, е по чл. 343б, ал.1 от НК за това, че на 12.02.2020 г., около 10.41 часа, в гр.Левски, област Плевен, по ул.„Александър Стамболийски” на кръстовище с ул.„Гоце Делчев”, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „*****”, с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда – 1.68 на хиляда, установено по надлежния ред с протокол за химическо изследване № 47/14.02.2020 г. на Специализирана химическа лаборатория към ЦСМП-Плевен.

Представителят на РП гр. Левски намира обвинението спрямо подсъдимия И. за доказано по несъмнен и безспорен начин от обективна и субективна страна. Счита, че всички събрани по делото доказателства са в подкрепа на повдигнатото обвинение.

Моли подсъдимият да бъде признат за виновен, като при индивидуализация на наказанието съдът отчете като смекчаващо вината обстоятелство чистото съдебно минало на подсъдимия, здравословното му състояние и съдействието, което е оказал изцяло в хода на разследването. От друга страна намира, че следва да бъдат отчетени високата степен на обществена опасност на деянието.

Предлага съдът да наложи наказание лишаване от свобода при превес на смекчаващите вината обстоятелства, което да бъде отложено със съответния изпитателен срок, както и съдът да постанови лишаване от право да управлява МПС за срок от осем месеца.

Подсъдимият се явява лично. Заявява, че се признава за виновен и съжалява за постъпката си. Моли за минимално наказание.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

          Видно от представените по делото писмени доказателства е, че подсъдимият е правоспособен водач на МПС и притежава свидетелство за управление на МПС.

На 11.02.2020г. вечерта и след полунощ подсъдимият, който бил правоспособен водач на МПС консумирал алкохол и въпреки това управлявал МПС.

На 12.02.2020 г. Г.К.Г. и В.Н.С. *** изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. Около 10.41ч. в гр.Левски, по ул.”Александър Стамболийски” на кръстовище с ул. ”Гоце Делчев” спрели за проверка управлявания от подсъдимия автомобил. При извършената проверка установили самоличността на водача -  подсъдимият М.М.И.. И. бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство „Дрегер 7510, с фабр. №ARDM 0260, който уред отчел 1.59 на хиляда. За констатираното нарушение свидетелят Г. съставил на подсъдимия АУАН и му издал талон за медицинско изследване. И. подписал акта без възражение и бил съпроводен до ФСМП – Левски, където дал кръвна проба за анализ.

Видно от протокол за химическо изследване на Специализираната химическа лаборатория към ЦСМП - Плевен, в получената за изследване кръв, взета от М.М.И., се доказало наличие на етилов алкохол в концентрация 1.68 на хиляда.  

В проведеното съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани полицейските служители Г.К.Г. и В.Н.С.. Според показанията им спрели за проверка подсъдимия. Извършена била проверка за употреба на алкохол, която дала положителен резултат. Съставен бил АУАН и водачът бил съпроводен до ФСМП- Левски, където му била взета кръв за изследване.   

Показанията на разпитаните свидетели са последователни, логични, непротиворечиви, съответстващи на събраните писмени доказателства, дадени са добросъвестно, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните по бързото производство писмени доказателства и гласните доказателствени средства.

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343б, ал.1 от НК. Установено е, че на 12.02.2020 г. около 10.41ч. в гр.Левски, по ул.”Александър Стамболийски” на кръстовище с ул.”Гоце Делчев”, управлявал МПС „****”, с рег. № *****, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда – 1.68 на хиляда, установено по надлежния ред с протокол за химическо изследване №47/14.02.2020г. на Специализирана химическа лаборатория към ЦСМП - Плевен.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия И.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал всички обстоятелства от обективната страна на деянието, както и общественоопасия му характер – че управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Установено е, че от престъплението няма настъпили имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия съдът съобрази чистото съдебно минало, признанията на вината и изразеното  съжаление, както и здравословното му състояние. Към момента на деянието няма наказание по ЗДвП, съдействал изцяло за разкриване на обективната истина по делото. Подсъдимият е с добро процесуално поведение. Като взе предвид обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, съдът счита, че при определяне на наказанието по отношение на подсъдимия следва да приложи разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК и да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на четири месеца, което на основание чл.66, ал.1 от НК отложено с три години изпитателен срок.

Предвид на изложените мотиви следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 55, ал.3 от НК, поради което съдът не налага по – лекото наказание глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.343г, във вр. с чл.343б, ал.1, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК, съдът е наложил наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, считано от 12.02.2020г.

Направените разноски на досъдебното производство в размер на 15 лв. се възлагат на подсъдимия И..

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: