РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _13.05._ 2010 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и първи април_ 2010 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_20104410100077_ по описа  за _2010_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 58  от ЗК – за отмяна на решенията на Общото събрание  на кооперацията, приети на 23.01.2010 г.

В исковата молба се твърди, че при провеждане на общото събрание на ответната кооперация на 23.01.2010 г. са допуснати нарушения на закона и устава на кооперацията и са взети незаконосъобразни решения, поради което ищецът ги оспорва и моли да бъдат отменени.

От ответната страна е представен отговор, с който се изразява становище, че предявения иск е допустим, но неоснователен и като такъв се моли съда да го отхвърли.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Не се спори от страните, че  ищецът е член кооператор.

В съдебно заседание са разпитани трима свидетели от показанията на които се установява, че твърденията в исковата молба не отговарят на  фактите. Установява се, че урната, в която е извършено гласуването е същата, която се ползва от години наред, че същата преди гласуването е отворена и показана на всички присъстващи, след което била запечатана пред тях и гласуването започнало по списък срещу подпис. Установява се, че на всички присъстващи били раздадени бюлетини и пликове и била осигурена възможност на всеки присъстващ да подаде бюлетината си, че ищецът е взел думата да се изкаже на събранието, че не е бил прекъсван от водещия на събранието и от председателя на кооперацията, но тъй като говорел за негови лични отношения с трети лица, а не с кооперацията и по въпроси не касаещи дейността на кооперацията присъстващите в залата  започнали да се възмущават и го прекъсвали.

Предвид представените писмени и гласни доказателства, съдът приема, че при провеждане на  общото събрание  не са допуснати твърдените нарушения в исковата молба и същото е проведено също съобразно изискванията на закона. При това положение предявения иск с правно основание чл. 58 от ЗК за отмяна  на решенията на Общото  събрание на кооперацията, приети на 23.01.2010 г. се явява неоснователен и недоказан и като такъв следва да бъде отхвърлен.

При този изход на делото следва да бъде осъден ищеца  да заплати на ответника  направените деловодни разноски, но ответника не е направил искане в тази насока, нито е представил списък на разноските си, поради което такива не следва да бъдат присъждани.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ОТХВЪРЛЯ предявения от П.Д. с ЕГН ********** ***, * против ВПТК „З.” * искове с правно основание чл. 58  от ЗК – за отмяна на решенията на Общото събрание  на кооперацията, приети на 23.01.2010 г. като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: