РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _24.08._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _десети август_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_372_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Постъпила е искова молба от A.M. *** против Министерство на правосъдието – Главна дирекция  „изпълнение на наказанията”, с която е предявила обективно съединени искове по чл. 344 ал.1 т.1,2 и 3 от КТ – за признаване на уволнението за незаконно, за възстановяване на предишната работа и за обезщетение при незаконно уволнение по чл. 225 ал.1 от КТ.

          М. твърди, че е била в трудово правоотношение с ответника, като е работила като телефонист в централата на *, на която длъжност е била до 08.03.2011 г., от когато е прекратено трудовото й правоотношение на основание чл. 328 ал.1 т.2 пр.2 от КТ.

Твърди, че не е доволна от тази заповед и излага доводи, че в действително не е налице реално съкращаване на щата, поради което я обжалва и моли съда да я отмени като незаконосъобразно издадена, да я възстанови на съответната изпълнявана от нея работа и да осъди ответника да й изплати полагащото й се обезщетение по чл. 225 ал.1 от КТ, но за не повече от 6 месеца, заедно със законната лихва върху тази сума, от образуване на делото, до окончателното й изплащане. Претендира също така и направените деловодни разноски.

          Ответникът чрез процесуалния си представител изразява становище, че предявения иск е неоснователен и като такъв моли съда да го отхвърли. Претендира се юрисконсултско възнаграждение.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          По  делото е безспорно установено, че между страните е съществувало валидно трудово правоотношение, по силата на което ищцата е заемала длъжността “телефонист” с място на работа *.

          Видно от представеното по делото заверено ксерокопие от заповед № Л-1499/22.02.2011 г. е, че на основание чл. 328 ал.1 т.2 пр.2 от КТ е прекратено трудовото правоотношение с A.M.  считано от 08.03.2011 г.

          Към материалите по делото е представено трудовото досие на ищцата.

          Тъй като  трудовото правоотношение с ищцата е прекратено, поради съкращаване на щата в тежест на работодателя е да докаже, че към момента на уволнението е премахнато съществувалата дотогава щатна бройка, предвидена за съответната длъжност, в това число и трудовите функции изпълнявани от ищцата.

          По делото са представени копия от щатно разписание утвърдено от Министъра на правосъдието на 05.07.2008 г.  и от щатно разписание утвърдено от Министъра на правосъдието на 14.09.2010 г. и копия от заповедите, с които са утвърдени те. От приложените копия от щатни разписания се установява, че и в двете не съществува длъжност с наименование „телефонист.

          Представена е заповед № ЛС.03-785/11.07.2008 г., издадена от Министъра на правосъдието, с която на основание чл. 19б от Закона за изпълнение на наказанията във връзка със съдебно решение № 46 от 28.05.2008 г. на Великотърновски апелативен съд е трансформирана една щатна бройка с длъжностно наименование „технически сътрудник надзор и контрол” в една щатна бройка с длъжностно наименование „телефонист”.

          По делото е представено и цитираното в посочената по-горе заповед решение на ВтАС, от което се установява, че ищцата по настоящото дело е била страна по друг трудово-правен спор и с решението на ВтАС същата е била възстановена на длъжността „телефонист” в *.  

          От цитираните по-горе писмени доказателства може да се направи извода, че с утвърденото на 14.09.2010 г. щатно разписание на * е съкратена длъжността „телефонист”, каквато длъжност е съществувала до този момент съгласно извършеното трансформиране на длъжност от 11.07.2008 г. в действащото към онзи момент щатно разписание.

          По повод твърдението на ищцовата страна, че извършеното съкращаване на щата е фиктивно, тъй като друго лице – А.Я. на длъжност „оператор компютър” изпълнява функциите на ищцата, съдът приема, че същото е неоснователно. Видно от представените по делото длъжностни характеристики за длъжността „телефонист” в *, подписана от ищцата и за длъжността  „оператор/компютър/” в *, подписана от А.Я. е, че същите не са с идентични функции, поради което не може да се приеме, че е налице единствено промяна в длъжностното наименование, с фактическо запазване на реално изпълняваните функции. Нещо повече, видно от отразеното в длъжностната характеристика за длъжността „Оператор/компютър/” в *, от представения трудов договор, сключен с А.Я. и от заключението на вещото лице е, че Я. работи при ответника на основание чл. 68 ал.1 т.1 от КТ  - на срочен трудов договор по ПМС 66/96 г., а не на постоянно съществуваща длъжност в утвърденото щатно разписание.

Предвид изложеното, съдът намира, че искът с правно основание по чл. 344 ал.1 т.1 от КТ за признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна е неоснователен и недоказан и като такъв следва да бъде отхвърлен.

          По предявените искове с правно основание по чл. 344 ал.1 т.2 и чл. 344 ал.1 т.3 във връзка с чл. 225 ал.1 от КТ, съдът намира, че уважаването на тези искове е обусловено от това, дали е уважен искът с правно основание по чл. 344 ал.1 т.1 от КТ и тъй като този иск съдът намира, че следва да бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан, то следва да се отхвърлят и исковете с правно основание по чл. 344 ал.1 т.2 и чл. 344 ал.1 т.3 във връзка с чл. 225 ал.1 от КТ като неоснователни и недоказани.

          При този изход на делото, следва да бъде осъдена ищцата да заплати на ответника деловодни разноски в размер на 240 лв. – представляващи юрисконсултско възнаграждение.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

          ОТХВЪРЛЯ предявените искове  от A.M. ЕГН ********** ***, против ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА” МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО  гр. София, с правно основание по чл. 344 ал.1 т.1, 2 и 3 във връзка с чл. 225 ал.1 от КТ като НЕОСНОВАТЕЛНИ И НЕДОКАЗАНИ.

          ОСЪЖДА A.M. със сочена по-горе самоличност да заплати на ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА” МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО  гр. София юрисконсултско възнаграждение в размер на 240 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок,  който срок съгласно разпоредбата на чл. 315 ал.2 от ГПК започва да тече от 24.08.2011 г.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: