РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 29.06.2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _единадесети юни  2012 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_143_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл. 108 от ЗС.      

В исковата молба се твърди, че страните са сключили граждански брак на * г., който е бил прекратен с влязло в сила решение на 09.09.2011 г. на РС Левски по гр.д. 626/2011 г. на РС Левски. Твърди се, че ищецът е собственик на  подробно описани движими вещи, които се намират при ответницата, която от своя страна не желае доброволно да му ги върне.

Моли съда да постанови решение, с което  да осъди ответницата да му отстъпи собствеността и предаде владението на подробно описаните в исковата молба движими вещи.

Ответницата е представила отговор на исковата молба и е изразила становище, че действително посочените в молбата вещи, с изключение на 1 бр. сим карта, с посочен номер, 1 бр. пътека за коридор и 3 бр. купички от дуралекс  се намират в жилището й, но заявява, че по никакъв начин не е оспорвала собствеността и не е отказвала да предаде на ответника посочените в исковата молба вещи, тъй като самият той никога не е изявявал пред нея желание да си ги вземе. Твърди, че посочената сим карта никога не е била в нейно владение, а посочените 1 бр. пътека и 3 бр. купички ищецът е взел със себе си при напускане на семейното жилище.

В първото по делото съдебно заседание, поради оттегляне на исковата молба в частта, касаеща 1 брой пътека за коридор и 3 броя купички от дуралекс, производството по делото, касаещи тези вещи е прекратено на основание чл. 232 от ГПК.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от направените признания на ответницата по делото, е че действително останалите вещи, след прекратяване на производството по делото в частта за 1 бр. пътека за коридор и в частта за 3 броя купички от дуралекс, са собственост на ищеца и се намират в * на нейния адрес.

В съдебно заседание са разпитани свидетели доведени от страните по делото, от показанията на които се установява, че ищецът е получил част от вещите си, но са останали и други вещи, които са негова собственост и които е следвало да получи допълнително.

Предвид свидетелските показания и направените признания от ответницата, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

По направеното искане за присъждане на направените деловодни разноски: Съдът счита, че същото е основателно. Видно от показанията на разпитания по делото свидетел, доведен от ответницата по делото е, че ищецът е звъннал по телефона, за да уведоми ответницата, че ще отиде да получи вещите си, като дори е заявил, че ще счупи патрона и разбие вратата, защото няма ключ.  Свидетелят заявява, че ищецът е бил „под афект”. Обсъждайки заявеното от този свидетел, което съответства и на твърдението на доведената от ищеца свидетелка, че ищеца е правил опити да получи вещите си, но ответницата я е нямало в * и е обещавала да даде ключа, съдът приема, че действително ответницата е станала повод за завеждане на настоящото дело, поради което макар и да признава предявения иск, същата следва да заплати на ищеца направените от него деловодни разноски, съгласно представения списък на разноските.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

На основание чл. 108 от ЗС ОСЪЖДА И.М. ***, ЕГН **********  да отстъпи собствеността и предаде владението на М.М. ***, ЕГН ********** върху следните движими вещи:

- кухненска маса, кръгла, разтегателна, от светла дървесина, с диаметър около 90 см.

          - 2 бр. кухненски стола от светла дървесина, с карирана тапицерия на седалката,

          - Икона на Св. Георги със сребърни елементи по нея с размер около 20/30 см,

          - Мобилен телефон „Сони ериксон С 902” със зарядно устройство и карта памет – 1 GB;

          - мобилен телефон „Самсунг С 500” със зарядно устройство;

          - бойлер с вместимост 80 литра, бял, със залепени по него много лепенки от шампоани;

          - шкаф за баня с 2 вратички с огледала, подпрени с метални шайби;

          - 1 бр. пътека за коридор от кафеникав мокет с шарки;

          - 3 броя купички и 12 бр. чинии от дуралекс, прозрачно-кафяви, като чиниите са два вида – 6 бр. по-плитки и тесни и 6 бр. по-дълбоки и широки.

          - дървена кутия за хляб от светла дървесина, лакирана с безцветен лак;

          - стелаж за обувки с чекмедже, с размер около 190/130/30, върху който са монтирани 5 броя закачалки /метални и черни на цвят/, огледало с луминесцентна лампа.

ОСЪЖДА И.М. със сочена по-горе самоличност да заплати на М.М. направените деловодни разноски в размер на 334,44 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: