РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.10._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _седемнадесети септември_ 2012 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_359_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 76 от ЗС.

В исковата молба се твърди, че ищците са баща и дъщеря, а ответникът е съответно син на първия ищец и брат на втората ищца. Твърди се, че първият от ищците е продал на втората ищца притежаваните от него идеални части от недвижим имот в *, където живее ответника, като си е запазил правото на обитаване на имота до края на своя живот. Твърди се, че втората ищца също има желание да живее в този имот, предмет на сделката, от който притежава идеални част, но и двамата ищци били изгонени по насилствен начин от имота от ответника, поради което същите подали жалба в полицията в гр. Белене и били принудени да заживеят в дома на техен близък на посочения в исковата молба адрес.

Молят съда да постанови решение, с което да осъди ответника да възстанови нарушеното им владение и държане на имота, находящ се ***. Претендират и направените деловодни разноски.

Ответникът – в дадения от съда срок е представил отговор на исковата молба и е изразил становище, че е собственик на имота и счита предявения иск за неоснователен. Моли съда да постанови решение, с което да отхвърли предявения иск. Не счита че дължи направените от ищците разноски и претендира да му бъдат заплатени от тях направените от него разноски по делото.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Искът по чл. 76 ЗС защитава не само владението, но и държането на вещи, без значение на какво основание почива владението или държането и дали същите са правомерни или не, а за владението – дали е добросъвестно или недобросъвестно. Защитата на чл. 76 ЗС може да бъде предоставена срещу всеки, чието поведение се квалифицира по посочения в закона начин, вкл. и срещу собственик. За уважаване на иска е достатъчно да се докажат фактът на владението, респ. държането и на нарушението. В тази връзка предмет на доказателствената тежест е фактът, че ищците имат съотвено качеството на владелец или държател на вещ към момента на твърдяното отнемане, което може да се установи с всякакви доказателствени средства. Трябва да се докаже че ответникът е отнел вещта или имота чрез насилие или по скрит начин към определен момент.

          Видно от показанията на разпитания по делото свидетел, признанията на ответника и от приложената към делото преписка на РУП Белене се установява, че действително двамата ищци и ответника са живели в имота, находящ се в ***, като първият от ищците е имал качеството на държател, а втората от тях е имала качеството на владелец, че на 05.06.2012 г. в РУП Белене е постъпил сигнал от И.П., че синът му Т.П. живущ на същия адрес го е изгонил от къщата, в която живее, защото била негова. От показанията на разпитания по делото свидетел се установява, че действително ответникът Т.П. е изгонил от къщата баща си и сестра си /двамата ищци/, като е сторил това с помощта на „лопата” и викове, след което отказал да ги допусне отново в дома и те отишли да живеят на квартира. Макар и свидетелят да няма точен спомен за датата, като заявява, че това е било „тази година месец април или май”, а според представената преписка това е станало на 05.06.2012 г., то съдът дава вяра на показанията му, тъй като свидетелят е възрастен човек, без родство със страните по делото, напълно незаинтересован от изхода на делото и е житейски обяснимо след като не е пряко засегнат да не помни точният момент на случилото се. Относно показанията на свидетеля и отразеното в преписката, съдът констатира, че същите очевидно касаят един и същи случай и приема твърденията на ищците за това, че ответникът е отнел държането на първия от тях и владението на втората от тях по насилствен начин, в резултат на което те са се принудили да заживеят на квартира, като непосредствено след случилото се са потърсили съдействието на органите на полицията и своевременно – само броени дни след това са завели настоящия спор в съда.

          Ответникът не оспорва твърдението на ищците, че действително ги е изгонил от имота, но счита, че той е едноличен собственик на имота, поради което те нямат право да живеят в същия и не желае присъствието им там.

          Както бе посочено по-горе защитата на чл. 76 ЗС може да бъде предоставена срещу всеки, чието поведение се квалифицира по посочения в закона начин, вкл. и срещу собственик.

          Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

          При този изход на делото, следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищците направените деловодни разноски в размер на 314,13 лв., от които 215 лв. заплатени като възнаграждение за един адвокат и сумата от 69,13 лв. заплатени като д.т. и банков превод.

          Воден от горното, съдът

Р Е Ш И :

            ОСЪЖДА Т.П. ***, с ЕГН ********** да възстанови на И.П. ***, с ЕГН ********** отнетото от последния държане върху недвижимия имот, находящ се в ***, както и да възстанови на С.П. с настоящ с настоящ адрес:***, с ЕГН ********** отнетото от последната владение върху недвижимия имот, находящ се в ***.

          ОСЪЖДА Т.П. със сочена по-горе самоличност да заплати на И.П. и С.П. и двамата със сочена по-горе самоличност направените деловодни разноски общо в размер на 314,13 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: