Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _10.10._  2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесет и четвърти септември_ две хиляди и дванадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_432_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 232 ал.2 от ЗЗД и чл. 236 ал.2 във връзка с чл. 228 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че ищецът е дал под наем на ответника недвижим имот, че договора е прекратен поради изтичане на срока по същия, че след прекратяването на договора ответната страна е продължила ползването на имота.

Счита, че ответната страна му дължи обезщетение на база наемна цена съгласно договора за наем.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати обезщетение на основание чл. 236 ал.2 от ЗЗД общо в размер на 557,13 лв. за периода м. август 2009 г. до м. февруари 2010г. вкл.  – съгласно издадени и посочени  фактури.

Претендира законната лихва върху главницата считано от завеждане на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, както и направените деловодни разноски.          

          Ответникът не е представил отговор на исковата молба. Същият се явява в съдебно заседание и заявява, че ще плати дължимите суми и не е сторил това, поради липса на парични средства.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Представено е копие от договор за наем сключен между страните по делото, от който се установява, че на наемателят е предоставено посоченото в исковата молба помещение на ищеца, като ответника е следвало да заплаща месечен наем.

          Представена е счетоводна справка за дължимите от ответника на ищеца суми, от която се установява, че дължимите суми от ответника на ищеца са общо в размер на 557,13 лв.

          Ищцовата страна е изпратила съобщение до ответника, че в 7-дневен срок от получаване на същото следва да внесе обезщетение на база дължимия наем.

          Съдът приема за безспорно установено, че е сключен договор за наем между “НЕК“ ЕАД и ответника. Ищеца е предоставил на ответника за възмездно ползване посоченото в исковата молба помещение. Тъй като е постигнато съгласие между страните относно елементите на договора, е създадено наемно правоотношение. Наемодателят се е задължил да предаде помещението, предмет на договора, във вид, отговарящ на предназначението му, а наемателят – да заплаща своевременно наемната цена, разходите за текущ ремонт, осветление, отопление, вода, такси – консумативи, свързани с използването на помещението.

          С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че искът е основателен и доказан.

Ответникът е признал иска и не е представил каквито и да било доказателства, че е платил задълженията си към ищеца. Не е представил доказателства и че е върнал имота на неговия собственик след прекратяване на договора чрез съответно предаване на ключовете. При това положение следва ответникът да бъде осъден да заплати на ищеца дължимото обезщетение за ползването на имота, на база наем така, както е посочено в исковата молба, законната лихва върху главницата считано от датата на завеждане на иска,  както и деловодни разноски, представляващи платената от „НЕК” ЕАД държавна такса в размер на 50 лв.

          Предвид изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА Г.К.,***, да заплати на “НЕК” ЕАД гр.София ул. „Триадица” № 8, с ЕИК 000649348, сумата от 557,13 лв. – представляваща обща сума от обезщетение на база наем за ползването на имота, за периода от месец август 2009 г. до месец февруари 2010 г. включително, по договор за наем № 486 от 2005 г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска – 27.07.2012 г. до окончателното й изплащане.

          ОСЪЖДА Г.К. – със сочена по-горе самоличност да заплати на „НЕК” ЕАД – с посочени по-горе данни направените деловодни разноски в размер на 50 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: