РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _21.11._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и втори октомври_ 2012 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_479_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че със заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ГПК издадена по ч.гр.д. 443/2012 г. по описа на РС Левски, съдът е уважил подаденото от ищеца  заявление и е разпоредил ответника да заплати сочените със заявлението суми. Твърди се, че длъжникът е депозирал възражение по делото, поради което е предявен настоящия иск за установяване на вземането на заявителя. Твърди се, че дължимата сума представлява продажна цена по договор за покупко-продажба на лек автомобил, сключен между страните на 12.07.2012 г. в с. Българене за продажбата на лек автомобил „Ауди *”, като съгласно договореното сутринта на същия ден, в присъствие и на свидетели Г.Ч. е заплатил напълно и в брой на продавача Г.Г. сумата от 300 лв., а той се е задължил да му предаде автомобила, което задължение и до подаване на исковата молба не е изпълнил.

Моли се съда да постанови решение, с което да приеме за установено, че ответника дължи на ищеца сумите посочени в заявлението за издаване на заповед – по вид и размер. Претендира и направените деловодни разноски.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е постъпил писмен отговор от страна на ответника, който не изразил становище по предявения иск, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания.

Ответникът се явява лично и с процесуален представител в съдебно заседание и оспорва предявения иск като неоснователен и недоказан. Моли съда да постанови решение, с което да го отхвърли.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          В съдебно заседание са разпитани двама свидетели, от показанията на които се установява, че действително между страните е сключен устен договор за покупко-продажба на посочения в исковата молба лек автомобил, по силата на който договор ищецът е заплатил на ответника сумата от 300 лв. По делото не бяха представени каквито и да било доказателства ответника да е предал автомобила за който му е платено на ищеца, нито пък да му е върнал получената сума.

Предвид свидетелските показания, на които съдът дава вяра като безпротиворечиви и дадени от незаинтересовани от изхода на делото свидетели, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

          При този изход на делото, следва да бъде осъден ответника да заплати на ищеца направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 125 лв., от които сумата от 100 лв. заплатена като възнаграждение за един адвокат и сумата от 25 лв. внесена като д.т. по настоящото дело.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

НА ОСНОВАНИЕ чл. 422 ал.1 от ГПК ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО вземането на Г.Ч. ***, ЕГН ********** по отношение на Г.Г. с ЕГН ********** ***, съгласно което Г.Г. дължи на  Г.Ч.: сумата от 300 лв.- главница, представляваща изплатена му продажна цена по договор за покупко-продажба на лек автомобил, както и законната лихва върху главницата от подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение – 01.08.2012 г. до окончателното изплащане на главницата.

ОСЪЖДА Г.Г.  със сочена по-горе самоличност да заплати на Г.Ч. със сочена по-горе самоличност направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 125 лв..

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: