Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                      

                                     гр. Левски , 04.10.2012г.

                                     В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченският районен съд,  І-ви   граждански състав, в закрито съдебно заседание на   четвърти  октомври   през две хиляди и  дванадесета година в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Наташа Панчева

при секретаря  ……..   като разгледа докладваното от съдията  Панчева  гр.д.№588 по описа за 2012 година, и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е молба от A.A., ЕГН ********** *** и В.В. *** , с ЕГН: ********** -двамата действащи като родители и законни представители на малолетното дете - Г.Г., роден на *** г, ЕГН:**********,представлявани от пълномощника им - адв. Ю.М. *** с правно  основание чл. 130 ал.3 от СК, в която твърдят че  са  родители на малолетното дете Г.Г., роден на *** г., ЕГН: **********. Твърдят , че  по силата на нотариален акт №* ***, закупили за детето си недвижим имот в *, а именно:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №*, находящ се в ***, с трайно предназначение на територията – урбанизирана, с начин на трайно ползване – ниско застрояване (до 10 м.), целият с площ от 1364 кв.м. (хиляда триста шестдесет и четири квадратни метра) – по скица на СлГКК – Плевен, (по нотариален акт – 727 кв.м. идеални части, а по скица към него – 800 кв.м. идеални части – собствено и 540 кв.м. идеални части от урегулиран общински поземлен имот с отстъпено право на строеж, стар идентификатор: *, номер по предходен план – *, ведно със сгради, които попадат върху имота, както следва: по нотариален акт, описани като жилищна сграда, лятна кухня, гараж и второстепенна постройка, а по скица съставляващи: сграда със застроена площ от 67 кв.м. (шестдесет и седем квадратни метра), на един етаж, с предназначение: 1. жилищна сграда – еднофамилна с идентификатор № *, 2. сграда със застроена площ 35 кв.м. (тридесет и пет квадратни метра), на един етаж, с предназначение: хангар, депо, гараж, с идентификатор № *, 3. друг вид сграда за обитаване със застроена площ от 40 кв.м. (четиридесет квадратни метра), на един етаж, с идентификатор № *, както и сграда със застроена площ от 41 кв.м. (четиридесет и един квадратни метра), на един етаж, с предназначение: постройка на допълващо застрояване, с идентификатор № * – съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със заповед РД-18-2/23.01. 2007 г., при граници и съседи: *.

Твърдят, че решили да се разпоредят с този недвижим имот, като придобитите средства при продажбата му ще реализират за нуждите на детето им - за закупуване на компютър и обзавеждане на детска стая на детето,което е на прага на непълнолетието, поради което се променят и увеличават и неговите нужди.  Твърдят още и  чебащата и майката на първия от нас - баба и дядо на детето по бащина линия, са написали завещание в полза на детето, като след смъртта им са завещали на детето им собствения си недвижим имот, който също се намира на територията на *. Твърдят, че са изцяло обезпечени интересите на детето ни, а исканата за разрешение в молбата сделка е в негов интерес.В заключение молят  ,  съдът да допусне извършването на разпоредителна сделка - по покупко-продажба на имота, предмет на молбата, при продажна цена не по-ниска от данъчната оценка на имота, тъй като такова разпореждане не противоречи на интереса на детето ни.

Представителят на Дирекция "Социално подпомагане" -  Левски , изразява становище, че исканата продажба  не накърнява интересите на малолетното  дете.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени доказателства,  намира за установено следното:

От представеното удостоверение за раждане се установява, че детето  Г.Г. е роден на *** г, ЕГН:********** в *  и като родители са посочени A.A., ЕГН ********** баща и В.В. с ЕГН: **********майка.

Видно от приложения   нотариален акт №  *, е, че детето Г.Г.  е собственик по силата на покупко- продажба  върху  следния  недвижим имот в *, а именно:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №*, находящ се в *, с трайно предназначение на територията – урбанизирана, с начин на трайно ползване – ниско застрояване (до 10 м.), целият с площ от 1364 кв.м. (хиляда триста шестдесет и четири квадратни метра) – по скица на СлГКК – Плевен, (по нотариален акт – 727 кв.м. идеални части, а по скица към него – 800 кв.м. идеални части – собствено и 540 кв.м. идеални части от урегулиран общински поземлен имот с отстъпено право на строеж, стар идентификатор: *, номер по предходен план – *, ведно със сгради, които попадат върху имота, както следва: по нотариален акт, описани като жилищна сграда, лятна кухня, гараж и второстепенна постройка, а по скица съставляващи: сграда със застроена площ от 67 кв.м. (шестдесет и седем квадратни метра), на един етаж, с предназначение: 1. жилищна сграда – еднофамилна с идентификатор № *, 2. сграда със застроена площ 35 кв.м. (тридесет и пет квадратни метра), на един етаж, с предназначение: хангар, депо, гараж, с идентификатор № *, 3. друг вид сграда за обитаване със застроена площ от 40 кв.м. (четиридесет квадратни метра), на един етаж, с идентификатор № *, както и сграда със застроена площ от 41 кв.м. (четиридесет и един квадратни метра), на един етаж, с предназначение: постройка на допълващо застрояване, с идентификатор № * – съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със заповед РД-18-2/23.01. 2007 г., при граници и съседи: *.

От представената скица на Служба по геодезия, картография и кадастър - гр. Плевен № 9962/30.08. 2012 г., се установява , че имота е с идентификатор *, находящ се в *, с трайно предназначение на територията – урбанизирана, с начин на трайно ползване – ниско застрояване (до 10 м.), целият с площ от 1364 кв.м. (хиляда триста шестдесет и четири квадратни метра) – по скица на СлГКК – Плевен, (по нотариален акт – 727 кв.м. идеални части, а по скица към него – 800 кв.м. идеални части – собствено и 540 кв.м. идеални части от урегулиран общински поземлен имот с отстъпено право на строеж, стар идентификатор: *, номер по предходен план – *, ведно със сгради, които попадат върху имота.

 От приложената към молбата данъчна оценка на имота се установява , че имота е записан на името на малолетният Г.Г. 

От становището на Д СП “  Левски  “ изложено в  писмено становище от  4.10.2012 година , извършено  от  социален работник  С.Х. се установява  ,че е в интерес на детето да се даде разрешение  за разпореждане с  притежаваните  от  него  недвижимите имоти.Видно от социалния  доклад е, че  малолетният е на навършени 13 години  и със средствата от  продажбата на имота  ще  се задоволят нужди на детето  Г.  - за закупуване на компютър и обзавеждане на детска стая на детето,което  има нужда от това с оглед промените  и увеличени  негови нужди.Социалния работник в становището си  изразява мнение, че разпореждането с недвижимият имот е в интерес на детето, тъй като с него ще бъдат решени  негови битови проблеми при устройването на семейството на новото им местоживеене *** , а и още , че дядото на детето по бащина линия е направил завеание в полза на детето с недвижими имоти в *  , както и че сделката е   в интерес на детето Г. .

При тези данни съдът счита, че молбата се явява основателна и  следва се уважи.

 С оглед на изложеното, молбата с правно основание чл.130, ал.3 от СК  е основателна и следва да се уважи.

 Водим от горното съдът

                                               Р Е Ш И :

РАЗРЕШАВА на A.A., ЕГН ********** *** и В.В. ***, с ЕГН: ********** -двамата действащи като родители и законни представители на малолетното дете - Г.Г., роден на *** г, ЕГН:**********,представлявани от пълномощника им - адв. Ю.М. *** да продадат  на когото намерят за необходимо при цена не по малка от данъчната оценка на имота, следният недвижим имот , а именно : ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №*, находящ се ***, с трайно предназначение на територията – урбанизирана, с начин на трайно ползване – ниско застрояване (до 10 м.), целият с площ от 1364 кв.м. (хиляда триста шестдесет и четири квадратни метра) – по скица на СлГКК – Плевен, (по нотариален акт – 727 кв.м. идеални части, а по скица към него – 800 кв.м. идеални части – собствено и 540 кв.м. идеални части от урегулиран общински поземлен имот с отстъпено право на строеж, стар идентификатор: *, номер по предходен план – *, ведно със сгради, които попадат върху имота, както следва: по нотариален акт, описани като жилищна сграда, лятна кухня, гараж и второстепенна постройка, а по скица съставляващи: сграда със застроена площ от 67 кв.м. (шестдесет и седем квадратни метра), на един етаж, с предназначение: 1. жилищна сграда – еднофамилна с идентификатор № *, 2. сграда със застроена площ 35 кв.м. (тридесет и пет квадратни метра), на един етаж, с предназначение: хангар, депо, гараж, с идентификатор № *, 3. друг вид сграда за обитаване със застроена площ от 40 кв.м. (четиридесет квадратни метра), на един етаж, с идентификатор № *, както и сграда със застроена площ от 41 кв.м. (четиридесет и един квадратни метра), на един етаж, с предназначение: постройка на допълващо застрояване, с идентификатор № * – съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със заповед РД-18-2/23.01. 2007 г., при граници и съседи: *.

Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: