РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _05.12._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на     пети ноември 2012 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                     Съдебни заседатели:

                                                           Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_97_ по описа  за _1998_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание по чл. 59 от ЗЗД.

          В исковата молба се твърди, че с решение на ПК Левски на основание ЗСПЗЗ е възстановена земеделска наследствена земя на наследниците на Г.Н. в реални граници, находяща се в местността „Л.” от 0,233 дка в землището на *. Твърди се, че в имота на ищците има построен павилион на ответника, като същия ползва имота им без правно основание и им дължи обезщетение на база наем. Твърди се, че ответната кооперация е ползвала имота за периода от 1994 г., който имот ползва и към момента на подаване на исковата молба.

          С допълнителни молби многократно е уточнявана ищцовата претенция, в резултат на което се претендира сумата от 1400 лв. като обезщетение за ползването на имота им през периода от 01.04.1994 г. до 18.03.1998 г. /датата на предявяване на иска/. Претендира се лихва в размер на 100 лв. върху дължимото се обезщетение за ползването на имота за периода от 01.04.1994 г. до датата на предявяване на иска, законната лихва, считано от предявяване на иска до окончателното изплащане на главницата. Претендират се и направените деловодни разноски.

          Ответната кооперация, чрез своя представител е изразил становище, че предявения иск е неоснователен и като такъв следва да бъде отхвърлен.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          С исковата молба са предявени обективно съединени искове с правно основание чл. 108 от ЗС и чл. 59 от ЗЗД.

          С решение на РС Левски от 04.05.2001 г. съдът е осъдил ответника на основание чл. 108 от ЗС да отстъпи собствеността и предаде владението върху 78 кв.м. идеална част от нива в местността Л. с площ от 0,233 дка пета категория, съставляваща имот № * по картата на землището в * на ищците по делото и е осъдил кооперацията на основание чл. 59 от ЗЗД да заплати на ищците обезщетение за ползването на имота по 0,08 лв. месечно, считано от 26.02.1998 г. до освобождаването на имота, ведно със законната лихва върху тези суми, считано от датата на завеждане на делото до окончателното изплащане на сумите. Присъдени са и направените деловодни разноски.

          С решение на ОС Плевен от 21.12.2001 г. е обезсилено решението на РС Левски  посочено по-горе в частта, с която е осъдена ответната кооперация  да заплати на ищците  обезщетение за ползването на 78 кв.м.  от недвижим имот, целият от 0,233 дка, представляващ нива в м. „Л.” с к.№ * по картата на землището на * по 0,08 лв. месечно, считано от 26.02.1998 г. до освобождаването на имота, ведно със законната лихва върху тези суми, считано от подаването на исковата молба до окончателното им заплащане, като е върнал делото на РС Левски за произнасяне по действително предявения иск по чл. 59 от ЗЗД, след като бъде уточнен иска по размер и относно периода за който се претендира това обезщетение.

          След връщане на делото производството по същото е оставено без движение и последвало уточнението посочено по-горе, а именно, че се претендира обезщетение в размер на 1400 лв. за ползването на имота. Уточнен е и периода на претенцията, а именно от 01.04.1994 г. до 18.03.1998 г. /датата на предявяване на иска/. Претендира се лихва в размер на 100 лв. върху дължимото се обезщетение за ползването на имота за периода от 01.04.1994 г. до датата на предявяване на иска, законната лихва, считано от предявяване на иска до окончателното изплащане на главницата.

          По делото е представена сл. бележка /л. 201/,от която се установява, че на 22.07.2003 г. ОбСЗи Г съвместно със заинтересованите страни – собственици на парцелите от масив 366 в м. „Л.” *, собствениците на имоти, измежду които и имот № * /процесния, за ползването на който се търси обезщетение/ и ОДЗГ Плевен ще проведат на място оглед съгласно чл. 26 ал.10 от ППЗСПЗЗ за констатиране допускането на явна фактическа грешка чрез оглед и/или геодезически измервания от изпълнителя на техническите дейности по поддържане и осъвременяване на картата на възстановената собственост.

          Представена е и служебна бележка от ОД „Земеделие и гори” Плевен, ОС „Земеделение и гори” гр. Левски /л. 207 от делото/, от която се установява, че към 21.11.2003 г. има процедура по установяване наличието или липсата на явна фактическа грешка в масиви 366 и 128 от КВС на землището на *, съгласно чл. 26 ал.10 от ППЗСПЗЗ за несъответстваща ситуация на място на обхвата на републикански път І-3 км. *. От служебната бележка се установява, че е прието засегнатите собственици с възстановена собственост да бъдат обезщетени по реда на чл. 10б от ЗСПЗЗ.

          Във връзка със започналата процедура и депозирана жалба против Заповед № РД-47-26 от 21.10.2004 г. на Министъра на земеделието и горите за частична преработка на влязлата в сила карта на възстановената собственост на землището на * в масиви * процесуалният представител на ищците с молба от 10.06.2005 г. е поискал спиране на производството по делото.

          Производството по делото е спряно до приключване на административния процес.

          След влизане в сила на постановеното съдебно решение в административното производство, настоящото дело е възобновено. Видно от изисканото и приложено към настоящото дело, решение на СГС е, че със заповед № РД-09-227 от 27.04.2004 г. зам. министъра на Министерство на земеделието и горите и наредил да бъде преработена частично влязлата в сила карта на възстановената собственост на землището на * в масив № * /в който се намира и процесния имот/, като жалбата срещу тази заповед е отхвърлена.

          Предвид данните по делото, че е констатирана допусната явна фактическа грешка и е прието собствениците на които е била възстановена собствеността  да бъдат обезщетени по реда на чл. 10б от ЗСПЗЗ и тъй като върху земите, които наследодателят на ищците е притежавал в тази местност и този масив преди образуването на ТКЗС е проведено мероприятие изразяващо се в изграждането на път от републиканската пътна мрежа І-3, съдът приема, че в хода на производството са настъпили изменения относно собствеността върху процесния имот и към настоящия момент по делото няма категорични данни, от които да може да се направи извода, че ищците са собственици на процесния имот, за ползването на който са претендирали обезщетение.  Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск с правно основание чл. 59 от ЗЗД се явява недоказан и неоснователен и като такъв следва да бъде отхвърлен.

С решението на ПлОС е констатирано, че съдът не се е произнесъл по цялото искане с правно основание чл. 108 от ЗС, а именно касаещо разликата над 78 кв.м. до претендираните 0,233 дка. Видно от цитираните по-горе решения на РС Левски и ОС Плевен е, че съдът към момента на постановяването им е приел, че ответната кооперация е следвало да отстъпи собствеността и предаде владението върху 78 кв.м., върху които същата е имала изградена постройка. Действително към момента на постановяване на цитираните решения по делото е имало данни касаещи собствеността върху процесния имот, част от който е бил ползван от ответната кооперация, но в последствие с установяването на допуснатата явна фактическа грешка и изменението на картата за възстановената собственост, както и предвид предприетите действия за обезщетение на собствениците по реда на чл. 10б от ЗСПЗЗ, тъй като реално собствеността върху тяхната земеделска земя не може да се възстанови, поради изградения път от републиканската пътна мрежа, съдът приема, че и предявеният иск с правно основание чл. 108 от ЗС е неоснователен и следва да бъде отхвърлен в частта, в която съдът не се е произнесъл и в която част няма влязъл в сила съдебен акт.

При този изход на делото не следва да бъдат присъждани на ищците деловодни разноски.

На основание изложеното, съдът

                                      Р Е Ш И:

ОТХВЪРЛЯ като неоснователен предявения от С.Т. ***, Д.Д. ***, ЕГН **********, В.Д. ***, ЕГН ********** и П.П. *** против  КООПЕРАТИВНА ОРГАНИЗАЦИЯ „С.” *, представлявана от председателя на кооперацията Г.Г. иск с правно основание чл. 59 от ЗЗД за присъждане на сумата от 1400 лв. като обезщетение за ползването на следния недвижим  имот, представляващ нива в местността „Л.” с площ от 0,233 дка, пета категория, съставлаваща имот № * по картата на землището на * при граници и съседи: * през периода от 01.04.1994 г. до 18.03.1998 г. /датата на предявяване на иска/, за присъждане на лихва върху главницата от 1400 лв. в размер на 100 лв. за периода от 01.04.1994 г. до датата на предявяване на иска и за присъждане на законната лихва върху главницата, считано от предявяване на иска до окончателното изплащане на главницата.

ОТХВЪРЛЯ като неоснователен предявения от С.Т. ***, Д.Д. ***, ЕГН **********, В.Д. ***, ЕГН ********** и П.П. *** против  КООПЕРАТИВНА ОРГАНИЗАЦИЯ „С.” *, представлявана от председателя на кооперацията Г.Г. иск с правно основание чл. 108 от ЗС за отстъпване собствеността и предаване владението на разликата над 78 кв.м., /за които 78 кв.м. съдът се е произнесъл с влязло в сила съдебно решение, до претендираните 0,233 дка от нива, цялата от 0,233 дка, пета категория, съставлаваща имот № * по картата на землището на * при граници и съседи: *.

ОТХВЪРЛЯ искането на С.Т. ***, Д.Д. ***, ЕГН **********, В.Д. ***, ЕГН ********** и П.П. *** за присъждане на направените деловодни разноски.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в 14-дневен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: