Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Левски, 09.07.2013 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченският районен съд, І–ви граждански състав, в публичното заседание на единадесети юни през две хиляди и тринадесета година в състав:

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НАТАША ПАНЧЕВА

 

при секретаря  И.П.  като разгледа докладваното от съдията ПАНЧЕВА гр. д. №184  по описа за 2013 година, и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск за делба –  първа   фаза.

Постъпила е искова молба от И.К. ***, ЕГН **********, В.П. ***, ЕГН **********, М.К. ***, ЕГН **********, А.К. ***, ЕГН **********, А.А. ***, ЕГН **********, всички чрез пълномощника им адвокат Й.Я. ***, против В.К. ***, ЕГН **********, С.П. ***, ЕГН **********, Е.П. ***, ЕГН **********, М.К. ***, ЕГН **********, Р.Е. ***, ЕГН ********** Н.К. ***, ЕГН **********, М.К. ***, ЕГН **********, в която се твърди, че ищците и ответниците са съсобственици на следните недвижими имоти, находящи се в землището на * с ЕКАТТЕ *, ***:

1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.”, имот №*, при граници и съседи: *.

2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността „Ц.”, имот №*, при граници и съседи: *.

3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *.

4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *.

5./ НИВА от 16.384 дка, трета категория, в местността „П.”, имот №*, при граници и съседи: *.

6./ НИВА от 20,556 дка, трета категория в местността „В.”, имот №*, при граници и съседи: *.

Твърди се, че гореописаните имоти са били собственост на С.К.,***, починал на * г. – общ наследодател на ищците и първите шест ответника. 

Твърди се, че след неговата смърт и смъртта на съпругата му Б.К., поч. на * г. имотите са станали  собственост по наследство на децата им А.К., Н.К. и А.Д. при равни права – по 1/3 ид. част за всеки от тримата.

Твърди се, че А.К. е починал през * г. и остави за наследници синовете си Е.К. и Н.К., които наследиха по 1/6 от имотите.

Твърди се, че Е.К. е  починал на * г. и неговата 1/6 ид. част бе наследена от тримата му наследника – преживяла съпруга В.К. и дъщери Е.П. и С.П., които в момента притежават по 1/18 ид. част от описаните недвижими имоти.

Твърди се, че Н.К. е починал * г. и остави в наследство своята 1/6 от гореописаните имоти, а за наследници съпругата си М.К. и синовете си А.А. и И.К., които придобиха по 1/18 от делбените имоти.

Твърди се, че А.Д. е починала на * г. и оставила в наследство своята 1/3 ид. част от имотите, а за наследници съпруга си П.Д., и дъщерите си А.К. и В.Г., които придобиха по наследство по  1/9 ид. част от делбените имоти. Твърди се, че П.Д.  е починал на * г. и неговата 1/9 ид. част била  придобита по наследство от ищците А.К. и В.Г., които в момента притежават по 1/6 ид. част от процесиите имоти.

Твърди се, че Н.К. е починал на * г. и оставил за наследници съпругата си К.К. и сина си И.К., а в наследство  и своята 1/3 ид. част от наследените от общия наследодател недвижими имоти. К.К. почина на * г. и бе наследена от единствения си син И.К., който придоби общо 1/3 от процесиите имоти.

Твърди се, че с нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот №*, И.К. е продал на сина си – ответника Н.К. по време на брака му с ответницата М.К. нивата с площ от 20,556 дка в м.”В.”, съставляваща имот №* и нивата с площ 16,384 дка в м.”П.”, съставляваща имот №*. 

Твърди се, че тъй като с решение на РС-Левски постановено по гр.д.№187/1997 г., влязло в сила на 04.04.2002 г., по реда на чл.14, ал.4 от ЗДПЗЗ е признато за установено, че въпросните 37,400 дка земеделски земи, са били собственост на общия наследодател С.К. и подлежат на възстановяване на всички негови наследници, И.К. е можел да се разпорежда само със своята 1/3 ид. част от тези имоти, каквато част от имотите са придобили по силата на покупко-продажбата ответниците Н.К. и М.К. в режим на СИО.  Твърди се, че останалите 2/3 ид. части от двете ниви не са придобити от тях, тъй като праводателят им не е бил техен собственик, и не би могъл да прехвърли собствеността на нещо, което не притежава.

Твърди се, че И.К. е починал на * г. и оставил за наследници ответниците М.К., Р.Е. и Н.К. – преживяла съпруга, дъщеря и син, а в наследство оставил своята 1/3 ид. част от останалите четири имота, описани по-горе, които не са били предмет на разпореждане с цитирания нотариален акт, които имоти от наследниците му придобили  при равни права, като към момента всеки един от тях притежава по 1/9 ид. част от тези имоти.

Твърди се, че към настоящия момент първите четири имота, описани по-горе са съсобствени между ищците и първите шест ответници при права: по 1/18 ид.ч. за И.К., М.К., А.А., В.К., С.П. и Е.П., по 3/18 ид.ч. за В.Г. и А.К. и по 2/18 ид.ч. за М.К., Р.Е. и Н.К..

Твърди се, че последните две ниви са съсобствени между ищците, първата, втората,третата, шестия и седмата ответници при права: по 1/18 ид.ч. за И.К., М.К., А.А., В.К., С.П. и Е.П., по 3/18 ид.ч. за В.Г. и А.К. и 6/18 ид. ч. общо за съпрузите Н.К. и М.К..

            Твърди се, че съсобствеността не е прекратена.  В заключение  молят съда  да постанови решение, с което:Да допусне да се извърши съдебна делба на описаните имоти, между посочените лица и квоти, след което да  се извърши делбата на имотите между страните.

ИЩЕЦЪТ И.К.  редовно призован се явява  лично в с.з.. Поддържа предявения иск на предявеното основание и при посочените в ИМ квоти.

ИЩЕЦЪТ В.Г.  редовно призована се явява  лично в с.з.. Поддържа предявения иск на предявеното основание и при посочените в ИМ квоти.

         ИЩЕЦЪТ М.К. редовно призована не се явява.

          ИЩЕЦЪТ А.К.  призована  не се явява.

          ИЩЕЦЪТ А.А.  редовно призован  не се явява.

         ОТВЕТНИКЪТ В.К. редовно призована не се явява.

ОТВЕТНИКЪТ С.П.  редовно призована  не се явява.

         ОТВЕТНИКЪТ Е.П.  редовно призована не се явява.

ОТВЕТНИКЪТ М.К. редовно призована не се явява.

         ОТВЕТНИКЪТ Р.Е.  редовно призована  не се явява.

ОТВЕТНИКЪТ Н.К. редовно призован явява се лично в с.з..  и изразява становище по допусканена делбата.

ОТВЕТНИКЪТ М.К. редовно призован се явява  лично в с.з.. изразява становище по допускане на делбата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, съгласно чл.235, ал.1 от ГПК , обсъди доводите на страните и възраженията им, намира за установено следното от фактическа страна.

Не се спори между страните по делото, а и се установява от представените и приложени по делото и неоспоредни по реда на чл. 193 от ГПК писмени доказателства акт за смърт №* ***, че  на * година e починал С.К. ***.

Не се спори между страните , че Н.К.  имал сключен граждански брак с  М.К. към  датата на изповядване на сделката обективирана в НА № * ***.

Не спори по делото, че ищците и първите шест ответници са наследници на С.К.,***, починал на * г. 

Не се спори, че през * г. преди наследодателят си С.К. неговия син – А.К. /2./ е починал.  И оставил занаследници: 1.2.1. Е.К. и 1.2.2. Н.К.. Тези наследници Е.К. и Н.К.. Наследникът на А.К.. 2.1. Е.К. е починал на * г. като оставил трима наследника – преживяла съпруга 2.1.1. В.К. и дъщерите 2.1.2. Е.П. и 2.1.3. С.П.. Наследникът на А.К. 2.2. Н.К. е починал * г. оставил трима наследника – преживяла съпруга 2.2.1. М.К. и синовете си 2.2.2  А.А. и  2.2.3.  И.К.. 3. /син /Н.К.  е починал на * г. и оставил за наследници: 3.1. преживялата го  съпруга К.К. и синът им: 3.1.1. внук на общия наследодател И.К.. 3.1. К.К. починала на * г. и оставила един наследник – син И.К.. Внукът на наследодателя /И.К./ 3.1.1. / починал на * г. и оставил за наследници ответниците 3.1.2.  преживялата го съпруга М.К., 3.1.3. правнучка  Р.Е. и 3.1.4. правнук Н.К.  преживяла съпруга, дъщеря и син. Наследникът на С.К. дъщеря му: 4. А.Д. е починала на * г. Оставила за свои наследници трима наследника 3.1. преживелият я съпруг. 3.1. съпруга си П.Д., и 3.2. дъщерята си А.К. идъщеря си 3.3. В.Г.   наследникът на А.Д. преживял я съпруг 3. 1. съпруг  П.Д. починал на* г. Негови наследници били  дъщерите му: 3.1.1. А.К. и3.1.2. В.Г.  Притижаваната от него 1/9 ид. част била  придобита по наследство от ищците

Не се спори по делото, което се установява и от представеното и приложено по делото на л.5 и неоспорено от ответниците по делото Решение  № 54/22.03.1994 г. на ПК Левски  и  скиците  с №1825/13.03.2013 г. и №21829 /13.03.2013 г. неразделна част от него, влязло в сила  е, че  основание на чл. 27 от ППЗСПЗЗ и   Протокол №32 от 29.11.1992 година е възстановено  правото на собственост на наследниците на С.К. ***, починал на * година са възстановени, съгласно плана за земеразделяне  в землището на * решение на ПК   следните недвижими имоти, находящи се в землището на * с ЕКАТТЕ *, община Левски:

1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.”, имот №*, при граници и съседи: *.

2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността „Ц.”, имот №*, при граници и съседи: *.

Не се спори още, което се установява и от приложеното по делото на л. 9 и неоспорено от ответниците по делото Решение  №54/22.03.1994 г. на ПК Левски и скиците с №21826/13.03.2013 г. и №21827/13.03.2013 г. неразделна част от него, влязло в сила е, че е възстановено правото на собственост на наследниците на С.К. *** починал на * година в стари реални граници върху следните недвижими имоти, находящи се в землището на * с ЕКАТТЕ *, *:

3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *.

4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №* при граници и съседи: *.

Не се спори, а и се установява от представеното и приложено по делото на л.13 и неоспорено от ответниците по делото Решение №100 от  13.03.2013  г. на ОСЗ – Левски  и  скиците  с №21824/13.03.2013 г. и №21828/13.03.2013 г. неразделна част от него, влязло в сила е, че  основание на чл.27 от ППЗСПЗЗ и Протокол №32 от 29.11.1992 година е възстановено  правото на собственост на наследниците на С.К. ***, починал на * година са възстановени, съгласно плана за земеразделяне в землището на * решение на ПК   следните недвижими имоти, находящи се в землището на * с ЕКАТТЕ *, *.

5./ НИВА от 16.384 дка, трета категория, в местността „П.”, имот №*, при граници и съседи: *.

6./ НИВА от 20,556 дка, трета категория в местността „В.”, имот №*, при граници и съседи: *.

Не се спори между страните, а и се установява от приложеното като доказателства гр.д. №187 по описа на РС – Левски за 1997 г. е че между  В.Г., И.К., Е.К., А.А., И.К. и А.К. е съществувал спор за материално право по отношение на  37 400 дка земеделски земи  в землището на *.

Не се спори, а и се установява от приложения по делото / л. 21 /  НА №*, че с нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот №*, че наследникът на С.К. – И.К. продал на сина си – ответника Н.К. по време на брака му с ответницата М.К. нивата с площ от 20,556 дка в м.”В.”, съставляваща имот №* и нивата с площ 16,384 дка в м.”П.”, съставляваща имот №* / общо 37 400 дка /.    

СПОРИ СЕ по делото, кои са наследниците на С.К. ***, кои от посочените в ИМ като ищци и ответници могат да участват в делбата и по отношение на кои следва да се допусне делбата и меужду кои имоти; при какви дяловове и какви квоти следва да се допусне делбата и по колко квоти следва да получат наследниците на С.К. при  извършването на делбата.

За да отговори на спорните въпроси съдът събра и обсъди писмените доказатества и разпоредбите на ЗН  и ГПК.

На * г. в *, починал С.К.,***. С неговата смърт на * година  се е открило наследството. Призовани са били да го наследят съгласно   правилата на чл. 5-10 ЗН: 1. Преживялата го съпруга Б.К., / поч. на * г./; 2. децата им А.К., 3. Н.К. и 3. А.Д.. Със смъртта на преживялата го съпруга Б.К., / поч. на * г./ децата им: 2. А.К., 3. Н.К. и 3. А.Д.  са  я наследили при равни права – по 1/3 ид. част за всеки от тримата.

През * г. преди наследодателят си С.К. е починал. Неговия син – А.К. /2./  Призовани са били да го наследят съгласно правилата на чл.5-10 ЗН са били синовете му 1.2.1. Е.К. и 1.2.2. Н.К.. Тези наследници Е.К. и Н.К., са наследили притежаваните от наследодателят им 1/3 ид.част от имотите или по 1/6 от имотите за всеки един от тях. Наследникът на А.К.. 2.1. Е.К. е починал на * г. Призовани са били да го наследят съгласно правилата на чл.5-10 ЗН тримата му наследника – преживяла съпруга 2.1.1. В.К. и дъщерите 2.1.2. Е.П. и 2.1.3. С.П., и неговата 1/6 ид. част е наследена от тримата му наследника – преживяла съпруга В.К. и дъщери Е.П. и С.П., които в момента притежават по 1/18 ид. част от описаните недвижими имоти. Наследникът на А.К.. 2.2. Н.К. е починал * г. Призовани са били да го наследят съгласно правилата на чл.5-10 ЗН  тримата му наследника – преживяла съпруга 2.2.1. М.К. и синовете си 2.2.2 А.А. и 2.2.3.  И.К.. Неговата и останала в наследство 1/6 от гореописаните имоти, е останала за наследниците му преживялата го   съпруга М.К. и синовете си А.А. и И.К., които  с откриване на неговото наследство придобили по 1/18 от  процесните делбениимоти. Наследникът на общият наследодател С.К. 3. /син /Н.К. е починал на * г. Призовани са били да го наследят по правилата на чл 5-10 от ЗН: 3.1. преживялата го  съпруга К.К. и синът им: 3.1.1.  внук на общия наследодател И.К.. В наследство им оставил и своята 1/3 ид. част от наследените от общия наследодател недвижими имоти.  3.1. К.К. почина на * г. Призован  бил да я наследи по правилата на чл.5-10 от ЗН единствения син И.К., който чрез наследство придобил общо 1/3 от процесиите имоти. С нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот №*, И.К. е продал на сина си – ответника Н.К. по време на брака му с ответницата М.К. нивата с площ от 20,556 дка в м.”В.”, съставляваща имот №* и нивата с площ 16,384 дка в м.”П.”, съставляваща имот №*. Внукът на наследодателя  /И.К. /3.1.1./  е починал на * г. и оставил за наследници ответниците 3.1.2. преживялата го съпруга М.К., 3.1.3. праввнучка Р.Е. и 3.1.4. правнук Н.К. – преживяла съпруга, дъщеря и син, а в наследство оставил своята 1/3 ид. част от останалите четири имота, описани, които не са били предмет на разпореждане с цитирания нотариален акт, които имоти от наследниците му придобили  при равни права, като към момента всеки един от тях притежава по 1/9 ид. част от тези имоти.Наследникът на С.К. 4. А.Д. е починала на * г. Призовани са били да я наследят съгласно правилата на чл.5-10 ЗН  тримата й наследника 3.1. преживелият я съпруг. 3.1. съпруга си П.Д., и 3.2. дъщерята си А.К. и 3.3. В.Г. и наследодателката им 3. А.Д. им оставила в наследство своята 1/3 ид. част от имотите, а за наследници, на които оставила в наследство и оставила в наследство своята 1/3 ид. част от имотите,  и  наследниците й – преживелият я съпруг 1.3.1. съпругът си П.Д., и 1.3.2. дъщерята си А.К. и 1.3.3. В.Г. придобиха по наследство по 1/9 ид. част от делбените имоти. Наследникът на наследодателя 3. А.Д. 3.1. съпруг П.Д. починал на * г. Призовани са били да го наследят съгласно   правилата на чл.5-10 ЗН дъщерите му: 3.1.1. А.К. и 3.1.2. В.Г. притежаваната от него 1/9 ид. част била  придобита по наследство от ищците А.К. и В.Г., които в момента притежават по 1/6 ид. част от процесиите имоти.

От неоспореното от ответниците приложено по делото на л.5 по делото Решение  №54/22.03.1994 г. на ПК Левски и скиците с №1825/13.03.2013 г. и №21829/13.03.2013 г. неразделна част от него се установява, че то е влязло в сила, както и че основание на чл.27 от ППЗСПЗЗ и Протокол №32 от 29.11.1992 година е видно, че е възстановено правото на собственост на наследниците на С.К. *** починал на * година върху следните имоти, съгласно плана за земеразделяне в землището на *, * с ЕКАТТЕ *, *: 1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.”, имот №*, при граници и съседи: *.

2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността „Ц.”, имот №*, при граници и съседи: *.

3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *.

4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №* при граници и съседи: *.

От приложеното като доказателства гр.д.№187 по описа на РС Левски  за 1997 г. се установява, че с Решение на ПЛОС потвърдено от ВКС е  разрешен спор за материално право по отношение на 37 400 дка земеделски земи в землището на * между В.Г., И.К., Е.К., А.А., И.К. и А.К. като е прието със СПН, че 37 400 дка земеделски земи в землището на * са били собствевотст на общия наследодател С.К. ***.

На 30.12.2005 г. с нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот №* при наличното влязло в сила решение №269/08.05.2001 г. на ПлОС постановено по гр.д.№31 по описа на ОС Плевен за 2001 г., касаещо принадлежността на процесните земеделски земи, като земи с наследствен характер собствени на наследодателят С.К., ползващо се със СПН, наследникът на С.К. – И.К. продал на сина си – ответника Н.К. /при приетото за безспорно между страните/ по време на брака му с ответницата М.К. нивата с площ от 20,556 дка в м.”В.”, съставляваща имот №* и нивата с площ 16,384 дка в м.”П.”, съставляваща имот №* /общо 37 400 дка/. Прехвърлителят по цитираният нотариален акт №* съгласно ползващото се със сила пресъдено нещо решение №269  по гр.д. №31/2001 г. по описа на Плевенски окръжен съд, оставено в сила от ВКС е притежавал като наследник на общият наследодател С.К. 1/3 от процесните земи и последният не е могъл да прехвърли повече от колкото е придобил по наследство от общия наследодател, ето защо съдът приема, че ответниците  Н.К. и М.К. са придобили чрез прехвълителната сделка обективирана в нотариалния акт  в режим на СИО / сделката е извършена по време на бракът им/ 1/3 от описаните имоти в нотариален акт №*. Останалите 2/3 от тези имоти  НИВА от 16.384 дка, трета категория, в местността „П.”, имот №*, при граници и съседи: * и от НИВА от 20,556 дка, трета категория в местността „В.”, имот №*, при граници и съседи: * не са придобити от ответниците Н.К. и М.К., тъй като праводателят им не е бил  техен собственик и не би могъл да прехвърли нещо , което той не притежава.

На * г. починал И.К. и оставил за наследници ответниците М.К. – преживяла съпруга, Р.Е. – дъщеря и Н.К. – син, а в наследство оставил своята 1/3 ид. част от останалите четири имота, описани по-горе, които не са били предмет на разпореждане  с нотариален акт №*, които имоти от наследниците му придобили  при равни права, като към момента всеки един от тях притежава по 1/9 ид. част от тези имоти.

Въз основа на влязлото сила решение на ПЛОС по чл. 14, ал. 4 от ЗСПЗЗ  ОСЗГ  с  Решение  №100 от  13.03.2013  г. на ОСЗ – Левски,  ведно със   скиците  с №21824/13.03.2013 г. и №21828/13.03.2013 г. неразделна част от него, на основание чл.27 от ППЗСПЗЗ и Протокол №32 от 29.11.1992 година възстановило правото на собственост на наследниците на С.К. *** починал на * година на имоти, съгласно плана за земеразделяне  в землището на *, * с ЕКАТТЕ *, * и на останалите спорни два имота, предмет на разпореждане с нотариален акт №* г.: 5. НИВА от 16.384 дка, трета категория, в местността „П.”, имот №*, при граници и съседи: *.

 6. НИВА от 20,556 дка, трета категория в местността „В.”, имот №*, при граници и съседи: *.

От така обсъдените по делото писмени доказателства Решения на ПК Левски и ОСЗГ Левски и влязлото в сила решение №269/08.04.2001 г. на ПлОС се установява, че на името на общия наследодотел са възстановени следните недвижими имоти : 1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.”, имот №*, при граници и съседи: *. 2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността „Ц.”, имот №*, при граници и съседи: *. 3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *. 4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №* при граници и съседи: *. 5./ НИВА от 16.384 дка, трета категория, в местността „П.”, имот №*, при граници и съседи: * и 6./ НИВА от 20,556 дка, трета категория в местността „В.”, имот №*, при граници и съседи: * .

От тези имоти чрез наследяване и по силата на правна сделка се образували две съсобствености:

         Първата съсъобственост се образувала чрез наследяване и към настоящия момент имотите: 1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.”, имот №*, при граници и съседи: *.2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността „Ц.”, имот №*, при граници и съседи: * 3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: * 4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *  са  станали съсобствени между ищците И.К., В.Г., М.К., А.К., А.А. и ответниците: В.К., С.П., Е.П., М.К., Р.Е. и Н.К. при права: по 1/18 ид.ч. за И.К., М.К., А.А., В.К., С.П. и Е.П., по 3/18 ид.ч. за В.Г. и А.К. и по 2/18 ид.ч. за М.К., Р.Е. и Н.К..

Така възникнала по силата на наследяваното съсобственост по отношение на  посочените по- горе първите четири имоти между ищците и първите шест ответници не е прекратена. По делото не са представени доказателства, че страните са се разпоредили по някакъв начин със съсобствеността и имотите предмет на делбата съществуват към момента на допускане на делбата. Ето защо съдът намира, че предявеният иск за делба на останалите в наследство четири  имота след смъртта на С.К. *** е  основателен. Налице съсобственост между И.К., В.Г., М.К., А.К., А.А. и ответниците: В.К., С.П.,  Е.П., М.К., Р.Е. и Н.К.  върху имотите: 1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.”, имот №*, при граници и съседи: *. 2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността „Ц.”, имот №*, при граници и съседи: *. 3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *. 4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №* при граници и съседи: *, която следва да се  бъде прекратена, като  се допусне делба наописаните  имоти, от които следва да се образуват 18  равни дяла  от които : един дял за И.К., един дял М.К., един дял А.А., един дял В.К., един дял С.П. и един дял Е.П., три дяла за В.Г., три дяла за А.К., два дяла за М.К., два дяла за Р.Е. и два дяла за Н.К..

Втората съсобственост  образувала се  по силата на наследяването от общия наследодател  и чрез нотариална сделка  обективирана в нотариален акт  №5/2005 г. при зачитане на правилата на чл.5-10 от ЗН обхваща имотите 5./ НИВА от 16.384 дка , трета категория, в местността „П.”, имот №*, при граници и съседи: * и 6./ НИВА от 20,556 дка, трета категория в местността „В.”, имот №*, при граници и съседи: *. Така чрез нследяването и чрез НА имотите описани по- горе  са станали  съсобствени между ищците И.К., В.Г., М.К., А.К., А.А. и ответниците: В.К., С.П., Е.П., Н.К. *** ЕГН **********, М.К., при права в съсобствеността: по 1/18 ид.ч. за И.К., М.К., А.А., В.К., С.П. и Е.П., по 3/18 ид.ч. за В.Г. и А.К. и 6/18 ид. ч. общо за съпрузите Н.К. и М.К..

Тази така възникнала съсобственост между ищците И.К., В.Г., М.К., А.К., А.А. и ответниците: В.К., С.П., Е.П., Н.К. и М.К. върху имотите: НИВА от 16.384 дка, трета категория, в местността „П.”, имот №*, при граници и съседи: * и НИВА от 20,556 дка, трета категория в местността „В.”, имот №*, при граници и съседи: *, съсобственост  не е прекратена. По делото не са представени доказателства, че страните са се разпоредили по някакъв начин със съсобствеността и имотите предмет на делбата съществуват към момента на допускане на делбата. Ето защо съдът намира , че предявеният иск за делба и   на останалите в наследство два  имота описани по- горе след смъртта на  С.К. *** е основателен. Налице съсобственост между по отношение на тези два имота между И.К., В.Г., М.К., А.К., А.А. и ответниците: В.К., С.П., Е.П., Н.К. и М.К. при права в сособствеността: по 1/18 ид.ч. за И.К., М.К., А.А., В.К., С.П. и Е.П., по 3/18 ид.ч. за В.Г. и А.К. и 6/18 ид. ч. общо за съпрузите Н.К. и М.К.. Ето защо  съдът намира, че следва да се допусне делба   и на процесните имоти  при  18 равни дяла, от които един дял за  И.К. , един дял за  М.К., един дял за  А.А. , един дял за  В.К., един дял за  С.П. и един дял за  Е.  П. и три дяла за В.Г. ,три дяла за А.К.  и  шест дяла общо за съпрузите  Н.К. и М.К..

След влизане в сила на решението по допускане на делбата, делото следва да се докладва незабавно, за продължаване на процесуалните действия по извършване на делбата  назначаване на ВЛ, което следва да даде заключение за пазарната цена на имотите и да се произнесе относно тяхната  поделяемот ,като състанви и проекти  за това  и се насрочи делото във втората фаза на делбата.

Водим от горното, съдът:

Р   Е   Ш   И:

          ДОПУСКА на основание чл.34 от ЗС и чл.69 от ЗН да се извърши съдебна делба между И.К. ***, ЕГН **********, *** ,В.П. ***, ЕГН **********, М.К. ***, ЕГН **********, А.К. ***, ЕГН **********, А.А. ***, ЕГН ********** В.К. ***, ЕГН **********, С.П. ***, ЕГН **********, Е.П. ***, ЕГН **********, М.К. ***, ЕГН **********, Р.Е. ***, ЕГН ********** Н.К. ***, ЕГН **********, върху следните недвижими имоти останали в наследство от С.К. ***, починал на * г. акт за смърт №* г., а именно:

          1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.”, имот №*, при граници и съседи: *.

          2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността „Ц.”, имот №*, при граници и съседи: *.

3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *.

4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *. 

От допуснатите до делба имоти ДА СЕ ОБРАЗУВАТ 18 /(осемнадесет )   дяла,  от които: един дял за  И.К. , един дял за  М.К., един дял за  А.А. , един дял за  В.К., един дял за  С.П. и един дял за  Е.  П., три дяла за В.Г., три дяла за А.К. и шест дяла общо за съпрузите Н.К. и М.К..

ДОПУСКА на основание чл.34 от ЗС и чл.69 от ЗН да се извърши съдебна делба между И.К. ***, ЕГН **********, *** В.П. ***, ЕГН **********, М.К. ***, ЕГН **********,А.К. ***, ЕГН **********,А.А. ***, ЕГН **********, В.К. ***, ЕГН **********, С.П. ***, ЕГН **********,Е.П. ***, ЕГН **********,Н.К. *** ЕГН ********** и М.К. ***, ЕГН ********* върху следните недвижими имоти останали в наследство от   С.К. *** , починал на * г акт за смърт № * г., а именно:

НИВА от 16.384 дка, трета категория, в местността „П.”, имот №*, при граници и съседи: *.

НИВА от 20,556 дка, трета категория в местността „В.”, имот №*, при граници и съседи: *.

От допуснатите до делба имоти ДА СЕ ОБРАЗУВАТ  18 (осемнадесет) равни  дяла, от които: един дял за И.К., един дял за М.К., един дял за А.А., един дял за  В.К., един дял за С.П., един дял за  Е.П., три дяла за В.Г., три дяла за А.К. и шест дяла общо за съпрузите Н.К. и М.К..

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред Плевенския окръжен съд в 14 – дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

Делото да се докладва незабавно след влизане в сила на решението по допускане на делбата  за продължаване на процесуалните действия по втората фаза на делбата – нейното извършване, за  назначаването на на вещо лице, което да даде заключение относно действителната  пазарна  цена на имотите   и да състави  проект за разделянето му.

 

 

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: