РЕШЕНИЕ

                                                            

                                         гр. Левски, 07.11.2013 год.

 

                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛЕВЧЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, І граждански състав, в  закрито заседание на седми  ноември през две хиляди и  тринадесета година, в състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:НАТАША ПАНЧЕВА

 при секретаря..........като разгледа докладваното от съдията Панчева  гр.дело № 184 по описа за 2013 година и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

    Производство по реда на чл. 247 от ГПК.

    Постъпила е молба за поправка на очевидна фактическа грешка в решение № 115  от 09.07.2013 г., постановено по гр.д. № 184/2013 г.  в частта,  касаеща частите на съделителите,  между които  е допуснато да  се извърши  съдебна делба  на имотите : 1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.”, имот №*, при граници и съседи: *.2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността Ц.”, имот №*, при граници и съседи: *. 3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: * 4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000дка, четвърта категория, в местността Б.”, имот №*, при граници и съседи: *,  в която се твърди, че в диспозитива на решението, в първия такъв е записал   общо 6 дяла за съпрузите Н.К. и М.К., вместо  вярно написаното в мотивите за диспозитив първи  „ по два дяла за ответниците М.К.,Р.Е. и Н.К.”. Моли съда да допусне поправка на  допуснатата очевидна фактическа грешка.

В срока по чл. 247, ал. 2 от ГПК не е постъпил отговор от ответниците  по делото.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, съгласно чл. 235, ал. 1 от ГПК, обсъди доводите на страните и възраженията им, намира за установено следното:

Молбата е подадена от процесуално легитимирано лице, поради което се явява процесуално допустима, а разгледана по същество същата е основателна.

Видно от мотивите на решението е, че съдът е приел , че са се образували две съсобствености:”Първата съсобственост се образувала чрез наследяване и към настоящия момент имотите :1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.", имот №*, при граници и съседи: *.2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността Ц.", имот №*, при граници и съседи: * 3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.", имот №*, при граници и съседи: * 4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000дка, четвърта категория, в местността „Б.", имот №*, при граници и съседи: *  са  станали съсобствени между ищците И.К., В.Г., М.К., А.К., А.А.  и  ответниците: В.К., С.П., Е.П., М.К., Р.Е. и Н.К. при права: по 1/18 ид.ч. за И.К., М.К., А.А., В.К., С.П. и Е.П., по 3/18 ид.ч. за В.Г. и А.К. и по 2/18 ид.ч. за М.К., Р.Е. и Н.К.”, а  по отношение на втората съсобственост  е приел в мотивите си, че  е възникнала  съсобственост между ищците И.К., В.Г., М.К., А.К., А.А. и ответниците: В.К., С.П., Е.П., Н.К.  и М.К. върху имотите: НИВА от 16.384 дка , трета категория, в местността „П.", имот №*, при граници и съседи: * и НИВА от 20,556 дка, трета категория в местността В.", имот *, при граници и съседи: *,при права в сособствеността : по 1/18 ид.ч. за И.К., М.К., А.А., В.К., С.П. и Е.П., по 3/18 ид.ч. за В.Г. и А.К. и 6/18 ид. ч. общо за съпрузите Н.К. и М. Ц.К..

       Видно от мотивите  на решението е, че  съдът е  приел , че съпрузите Н.К. и М.К. не участват в тази  първа съсобственост, а е приел, че М.К., Р.Е. и Н.К. имат по два дяла от тази  първа съсобственост, но вместо в това в диспозитива е написал „общо 6 дяла за съпрузите Н.К. и М.К.”. Допусната е очевидна фактическа грешка в решение № 115  от 09.07. 2013 г., постановено по гр.д. № 184/2013 г. по описа на Районен съд Левски за 2013 г.,  в частта  касаеща частите на съделителите,  между които  е допуснато да се се извърши  съдебна делба  на имотите от първата съсобственост, включваща: 1./ НИВА от 15,124 дка, трета категория, в местността „Ж.”, имот №*, при граници и съседи: *.2./ НИВА от 28,036 дка, трета категория, в местността Ц.”, имот №*, при граници и съседи: *3./ ИЗОСТ.ТР.НАС. от 1,999 дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: * 4./ ИЗОСТ. ТР. НАС. от 1,000дка, четвърта категория, в местността „Б.”, имот №*, при граници и съседи: *, на  лист 19 от решението, /90 от делото/, абзац първи, ред шести, втората дума след съединителния съюз „и”, която следва дабъде поправена. След поправката текстът следва да се чете като: ”От допуснатите до делба имоти ДА СЕ ОБРАЗУВАТ  18 (осемнадесет)   дяла,  от които: един дял за  И.К. , един дял за  М.К., един дял за  А.А., един дял за  В.К., един дял за  С.П. и един дял за  Е.  П., три дяла за В.Г., три дяла за А.К.  и  по два дяла  за М.К., Р.Е. и Н.К.”.

                           Водим от горното, съдът

РЕШИ:

                         ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка в   първия диспозитив на решение № 115 от 09.07.2013 г., постановено по гр.д. № 184/2013 г. по описа на Районен съд – гр. Левски на  лист 19 от решението, /90 от делото/, абзац първи , ред шести ,втората дума след съединителния съюз „и”, КАТО ВМЕСТО: Написаното  на л. на  лист 19 от решението, /90 от делото/, абзац първи , ред шести, втората дума след съединителния съюз „и”, 6/18 ид. ч. общо за съпрузите Н.К. и М. Ц.К.” СЕ ЧЕТЕ „по два дяла  за М.К., Р.Е. и Н.К.”, като диспозитива на л. 19 от решението , /90 от делото / ,абзац първи след поправката  СЕ ЧЕТЕ: ”От допуснатите до делба имоти ДА СЕ ОБРАЗУВАТ  18 (осемнадесет )   дяла,  от които: един дял за  И.К., един дял за  М.К., един дял за  А.А., един дял за  В.К., един дял за  С.П. и един дял за  Е.  П., три дяла за В.Г., три дяла за А.К.  и  по два дяла  за М.К., Р.Е. и Н.К.”.

                          Решението  подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му  на страните пред Плевенски окръжен съд .

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: