РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _23.10._ 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _30.09._ 2013 г. в състав:

 

                         Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                      Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_219_ по описа  за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Иск за делба – втора фаза след допускане на делбата.

С решение № 136/09.08.2013 г. по настоящото дело е допусната да се извърши съдебна делба между съделителите върху подробно описани имоти при 1044 равни дяла, от които за ищците Б.М. и З.М. общо 544 равни дяла, а за ответника Н.Д. – 500 равни дяла.

По делото е назначена съдебно-техническа експертиза, от заключението на която се установява стойността на процесните имоти, поделяемостта на имотите и е предложен проект за тяхното  разпределение съобразно дяловете на страните по постановеното решение за допускане на делбата, съобразен и с находящите се в тях постройки – лична собственост на някои от съделителите, които не са предмет на настоящата делба.

В съдебно заседание страните не са оспорили заключението по назначената експертиза и са поискали съдът да постанови решение, с което да извърши делбата, като разпредели имотите, при съобразяване на намиращите се в тях постройки лична собственост.

При този изход на делото, съдът приема, че следва да бъде извършена реално делбата. За всеки един от съделителите има самостоятелен имот, като тяхното разпределение следва да е съобразно искането на съделителите и предложеното от вещото лице.

Тъй като стойността на имотите, които се разпределят не съответства на стойността на дяловете на страните, следва да бъде допуснато уравнение на дяловете при разпределение на делбените имоти. Стойностното уравнение на дяловете при разпределение на имотите, които са с различна стойност, следва да се извърши на базата на съпоставката на стойността на получения в собственост имот и стойностното изражение на дела от общата делбена маса, изчислена също в парична стойност.

Видно от заключението на вещото лице, е че стойността на допуснатите  до делба имоти е общо в размер на 8536 лв. Общо притежаваните от страните дялове съгласно решение № 136/09.08.2013 г. са 1044. Като се раздели общата стойност на имотите 8536 лв. на броя на дяловете 1044 се получава стойността на един дял, която е 8.1762452 лв.

Съгласно цитираното по-горе решение общо притежаваните дялове от Б.М. и З.М. са 544, които умножени по стойността на един дял се равняват на 4447,88 лв. Общо притежаваните дялове от Н.Д. са 500, които умножени по стойността на един дял се равняват на 4088,12 лв.

Имотът,  който следва да се разпредели на Б.М. и З.М. е на стойност 4328 лв. /съгласно заключението на вещото лице/. Техният дял, както бе посочено по-горе е равен на 4447,88 лв. т.е. стойността на дяловете им е по-висока от стойността на имота. След елементарно математическо пресмятане, като се извади от стойността на дяловете стойността на имота се получава разлика от 119,88 лв. Следователно имота на М. и М. е по-малко от полагаемите им се дялове със сумата от 119,88 лв., която те следва да получат за уравнение.

По същия начин /след елементарно математическо пресмятане/ се получава, че стойността на имота, който следва да бъде разпределен на Н. Д. е в повече от неговия дял със сумата от 119,88 лв. /стойността на имота – 4208 лв. минус стойността на полагаемите му се дялове общо в размер на 4088,12 лв./.

До същите изводи е стигнало и вещото лице при изготвяне на заключението,което е закръглило сумата от 119,88 лв. на 120 лв.

Този начин на изчисление на дължимото уравнение на дяловете е съобразен и със задължителната практика на ВКС, намерила израз в постановените по реда на чл. 290 от ГПК решение № 279/05.07.2010 г. то гр.д. 350/2009 г. на ІІ г.о., решение № 280 от 21.06.2011 г. по гр.д. 901/2010 г. на І г.о., както и решение № 134/03.04.2012 г. на ВКС по гр.д. 1064/2011 г. на ІІ г.о. С посочените решения се утвърждава практиката, че стойностното уравнение на дяловете при   възлагане на делбения имот и уравнение с имот и/или пари, както и при разпределение на делбените имоти с различна стойност, се извършва на базата на съпоставката на стойността на получения в собственост имот и стойностното изражение на дела от общата делбена маса, изчислена също в парична стойност.

По отношение на претендираните разноски от ищцовата страна:

Съгласно разпоредбата на чл. 355 от ГПК в делбеното производство страните заплащат разноските съобразно стойността на дяловете им.

Претендираните и направени от ищците разноски са общо в размер на 600 лв., от които 400 лв. заплатени като възнаграждение на 1 адвокат и 200 лв. внесени като депозит за възнаграждение на назначеното по делото вещо лице. Съобразно общите дялове на страните, за 1 дял от 600 лв. се получава сумата от 0,57 лв. /600 лв. разноски разделени на 1054 дяла/. Дяловете общо на ищците са 544 умножени по сумата от 0,57 лв. за 1 дял се получава обща стойност на разноските на ищците съобразно техния дял, а именно сумата от 310,08 лв. Като са заплатили разноски в размер на 600 лв. ищците са надплатили такива над стойността на дяловете си сума в размер на 289,92 лв., която сума отговаря на стойността на дяловете на ответника, и която той, предвид разпоредбата на чл. 355 от ГПК следва да им заплати.

По същия начин биха се изчислили и направените разноски от ответната страна, но по делото ответникът не е претендирал суми като разноски, нито е представил доказателства за направени такива.

Предвид изложеното, съдът

 

                                                Р Е Ш И :

ИЗВЪРШВА делба между: Б.И. ***, с ЕГН **********, З.М. *** с ЕГН ********** и Н.Д. ***, с ЕГН **********, като разпределя имотите както следва:

В ОБЩ ДЯЛ на  Б.И. ***, с ЕГН ********** и З.М. *** с ЕГН ********** се поставя и те получават следния недвижим имот:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, находящ се в *, с площ от 541 кв.м., с идентификатор № * с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, с номер по предходен план: *, при съседи: *.

Стойността на имота е 4328 лв.

В ДЯЛ на Н.Д. ***, с ЕГН ********** се поставя и той получава следния недвижим имот:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №*, с трайно предназначение на територията: урбанизирана, с начин на трайно ползване: ниско застрояване /до 10 м./, с номер по предходен план: *, при съседи: *.

Стойността на имота е 4208 лв.

ОСЪЖДА Н.Д.  със сочена по-горе самоличност да заплати ОБЩО  на Б.М. и З.М.  и двамата със сочена по-горе самоличност ЗА УРАВНЕНИЕ на дяловете сумата от 119,88 лв.

   ОСЪЖДА Н.Д.  със сочена по-горе самоличност да заплати ОБЩО  на Б.М. и З.М.  и двамата със сочена по-горе самоличност направените деловодни разноски в размер на 289,92лв.

ОСЪЖДА Н.Д.  със сочена по-горе самоличност да заплати 4 % д.т. върху стойността на поставения му в дял недвижим имот, а именно сумата от 163,52 лв.

ОСЪЖДА Б.М. и З.М.  и двамата със сочена по-горе самоличност да заплатят 4 % д.т. върху стойността на поставения им в дял недвижим имот, а именно сумата от 177,92 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: