РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _02.10._ 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _втори септември_ 2013 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_325_ по описа  за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата си молба ищецът твърди, че между него и наследодателите на ответника е сключен договор, по силата на който е  на  Д.Д. и Н.К. е отпуснат кредит  в размер на  4 000 лв. със срок на издължаване 48 месеца Твърди се, че след настъпване смъртта на кредитополучателя Д.Д. през * г. кредитополучателката Н.К. е продължила изплащането на кредита, но след настъпване и на нейната смърт на * г. плащанията по кредита са преустановени на 19.06.2012 г.  В резултат на спрените плащания за повече от 90 дни, кредитът е станал изискуем и на основание чл. 410 от ГПК банката кредитор е поискала издаване на заповед за изпълнение  срещу наследниците на починалите лица, а именно И.Х., Т.Д. и К.К.. Твърди се, че съдът е издал исканата заповед за изпълнение, срещу която К.К. е подал възражение.

Моли се съда да постанови решение, с което да установи вземането на ищеца по отношение на ответника съобразно издадената заповед за изпълнение. Претендират се и направените деловодни разноски.

          Ответникът не е представил отговор на исковата молба в дадения му едномесечен срок от получаване на копие от исковата молба и от доказателствата, не е направил доказателствени искания и не е представил писмени доказателства. Същият не се явява в съдебно заседание,но е представил писмено становище, в което заявява, че е изплатил задълженията. Към становището е представил операционна бележка, видно от която е, че е внесъл в ищцовото дружество сумата от 140 лв. за погасяване на кредит.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеният по делото договор за кредит и удостоверенията за наследници е, че на наследодателите на ответника е предоставен кредит в размер на 4000 лв., със срок на издължаване 48 месеца – на равни месечни вноски.

          В съдебно заседание процесуалният представител на ищцовото дружество е направил признание, че действително ответникът е внесъл сумата от 140 лв. /за което той е представил и писмено доказателство/, поради което към момента на съдебното заседание е останала дължима сумата от 138,91 лв. главница и 2,51 лв. Законна лихва от момента на подаване на заявлението до датата на съдебното заседание.

          Предвид събраните доказателства по делото и направените признания, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан за сумата от 138,91 лв. – представляваща главница и за законната лихва от датата на подаване на заявлението в РС Левски до окончателното изплащане на главницата и като такъв следва да бъде уважен за посочените суми.

          При този изход на делото, следва да бъде осъден ответникът да заплати направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 125 лв., от които сумата от 25 лв. заплатени като д.т. при завеждане на настоящото дело и сумата от 100 лв., представляваща юрисконсултско възнаграждение.

          Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 422 ал.1 от ГПК ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО ВЗЕМАНЕТО на „БАНКА ДСК” ЕАД  със седалище и адрес на управление гр. София, вписано в търговския регистър при Агенция по вписванията, с ЕИК 121830616, по отношение на К.Д. ***, ЕГН **********, който, в качеството си на наследник на Д.Д. б.ж. на *** и на Н.К. – б.ж. на ***  дължи сумата от 138,91 лв.- главница представляваща неизплатени задължения по обявен за предсрочно изискуем договор за кредит за текущо потребление, сключен с наследодателите на Д. на  12.08.2008 г., , както и законната лихва върху главницата от момента на подаване на заявлението – 10.04.2013 г. до окончателното изплащане на сумата.

          За разликите над признатите за установени с настоящото решение суми, представляващи главница и лихви, присъдени със заповедта за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 лв. ОТХВЪРЛЯ предявения иск, като заплатени след издаване на заповедта за изпълнение.

          ОСЪЖДА К.Д. със сочена по-горе самоличност да заплати на „БАНКА ДСК” ЕАД гр. София със сочени по-горе данни, направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 125 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: