Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Левски, 04.11. 2013год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски, І-ви граждански състав, в публичното заседание на двадесет и втори октомври през две хиляди и тринадесета година в състав:

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Наташа Панчева

при секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдия  Панчева  гр. д. № 408 по описа за 2013 година, и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Делба на недвижими имоти, първа фаза по допускане на делбата.

Постъпила е искова молба С.К. ***, с ЕГН ********** против С.Д. ***, с ЕГН ********** и С.Д. *** с ЕГН **********, в която твърди, че желае делба на съсобствени между страните имоти – земеделски земи в землището на *: Нива с площ от 4,117 дка имот №* в м.“П.“ и нива с площ от 5,101 дка имот * в м. “Г.”. В заключение ищцата моли съда да допусне делба върху процесните недвижими имоти при дялове съгласно притежаваните квоти по закон.

В  срока по чл. 131 от ГПК са постъпили отговори от ответниците по делото.

            Ищцата С.К., редовно призована по делото  не се явява . В съдебната фаза се представлява от адвокат А.А. ***, който поддържа предявения иск.

            Ответникът С.Д. редовно призован по делото  не се явява. В съдебната фаза се представлява от адвокат Г. ***, който с отговора по чл.131 от ГПК  в открито съдебно заседание на 22.10.2013 г.  признава предявения иск за делба.

            Ответникът С.Д. редовно призована по делото  не се явява . В съдебната фаза се представлява от адвокат Г. ***, който с отговора по чл. 131 от ГПК  в открито съдебно заседание на 22.10.2013 г.  признава предявения иск за делба.

Съдът, като прецени представените с исковата молба писмени доказателства и съобрази доводите на страните, намира за установено следното:

 Безспорно е по делото, че  С.П.  чрез доброволна делба на наследството на покойният си баща  Т.Т. , б. ж. на * , на възстановени имоти  земеделски земи  по решение №55/1994 г. на Поземлената комисия  гр.Левски е станал собственик на следните земеделски земи , находящи се в землището на * :  Недвижим имот – земеделска земя, находящ се в землището на * с ЕКАТТЕ *, представляващ  Нива с площ от 4,117 / четири декара и сто и седемнадесет квадратни метра /дка, в местността “П.” четвърта категория, имот № * /* /по картата за възстановена собственост  “, при граници и съседи : * с право на преминаване  през имот № * и право на преминаване през имот №* и на Земеделска земя  , находяща се в землището на * с   ЕКАТТЕ * , представляващ  Нива с площ от 5.101/ пет декара и сто и един квадратни метра / дка , в местността . “Г.”,трета категория съставляващ  имот №* / * / по картата на възстановената собственост, при граници и съседи :*.

  Безспорно е по делото, което е видно и от приложеното по делото Удостоверение за наследници на л. 36 от делото, че   С.К. е единствена наследница  на С.П. б.ж. на *, починал на * г , акт за смърт № *.

       Безспорно е по делото, че с универсално  саморъчно завещание С.П.  се е разпоредил със своето имущество в полза на М.Б..

        Безспорно е по делото, че с нотариални актове с номера №* и №*  и двата на нотариус Х.К.,  М.Б.  е продала на С.Д. по време на бракът му със С.Д.  двата имота при наследник с право на запазена част от наследството- ищцата С.К..

        Безспорно е , че   с   решение  № 235/ 4.12.2009 г постановено по гр.д. № 455 по описа на РС Левски е  намалено завещателното разпореждане на  С.П.  б.ж. на *, и е  възстановена запазената част от ½  от наследственото имущество на ищцата по делото С.К..

       Безспорно е по делото,че с решение№ 181/3.12. 2012 г по  гр.д. д№393/2012 на ЛРС са обявени за недействителни сделките предмет на нотариални актове с номера №* г и №* г.  и двата на нотариус Х.К., с които М.Б. е продала на  С.Д. по време на бракът му със С.Д. над притежаваните от нея ½ идеални части от двата процесни имота  и са отменени процесните нотариални актове в частта , с която М.Б. е продала частите над ½ от двата имота.

С оглед на изложеното се налага изводът, че по силата на сложен фактически състав-наследяване  за ищцата С.К. в качеството ѝ на единствен законен наследник на  С.П. б.ж. на *, намаляване на завещателно разпореждане на С.П. б.ж. на *  оставено в полза на М.Б.  до1/2  част - размера на запазената част на С.К. и правни сделки две на брой обективирани в нотариални актове с номера №* г и№ * г.,които са отменени с влязло в сила решение в частта над ½ по отношение и на двата имота обективирани в посочените нотариални актове е  възникнала съсобственост между С.К. и С.Д. и С.Д. върху следните недвижими имоти: Недвижим имот –земеделска земя, находящ се в землището на * с ЕКАТТЕ *, представляващ  Нива с площ от 4,117 / четири декара и сто и седемнадесет квадратни метра /дка, в местността  “П.” четвърта категория, имот № * /* /по картата за възстановена собственост  “, при граници и съседи: * с право на преминаване  през имот № * и право на преминаване през имот №* и на Земеделска земя  , находяща се в землището на * с   ЕКАТТЕ * , представляващ  Нива с площ от 5.101/ пет декара и сто и един квадратни метра / дка , в местността . “Г.”,трета категория съставляващ  имот №* / * / по картата на възстановената собственост, при граници и съседи :*. Налице са условията на чл. 34 от ЗС във    вр. с чл. 69 от ЗН и следва да се допусне делба върху процесните недвижими имоти, като бъдат образувани   2 равни дяла, от които един дял съделителката С.К.    един общ дял за съделителите  С.Д. и С.Д. . След влизането на решението по допускане на делбата , делото следва да се докладва на съдията докладчик за назначаване на съдебно- техническа експертиза, като Вещото лице , след като се запознае с доказателствата по делото да даде заключение за действителната пазарна цена на допуснатите до делба имоти и тяхната поделяемост и определяне на срок за внасяне на депозита за възнаграждение на вещото лицес оглед насрочване на делото за втората фаза по извършване на делбата.

Водим от горното, съдът

Р    Е    Ш    И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между С.К. ***, с ЕГН ********** и С.Д. *** с ЕГН ********** и С.Д. ***, с ЕГН **********, върху следните недвижими имоти:

1. Недвижим имот – земеделска земя, находящ се в землището на с. * с   ЕКАТТЕ * , представляващ  Нива с площ от 4,117 / четири декара и сто и седемнадесет квадратни метра /дка, в местността “П.” четвърта категория, имот №* /* / по картата за възстановена собственост “, при граници и съседи: * с право на преминаване  през имот № * и право на преминаване през имот №*.

2. Недвижим имот – земеделска земя, находяща се в землището на * с ЕКАТТЕ *, представляващ Нива с площ от 5.101 /пет декара и сто и един квадратни метра/ дка, в местността “Г.”, трета категория съставляващ имот №* /*/ по картата на възстановената собственост, при граници и съседи: *.

От допуснатите до делба имоти да се образуват 2 равни дяла, от които един дял за съделителката С.К.  и  един общ дял за съделителите С.Д. и С.Д..

Решението може да се обжалва пред Плевенския окръжен съд в 14- дневен срок от връчването му на страните.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: