Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Левски, 21.10.2014 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД Левски, І-ви граждански състав, в открито  заседание на седми октомври през две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА

 

при секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдията Панчева  гр.дело № 341 по описа за 2014 година и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е искова молба от А.С. *** с ЕГН **********, в качеството й на майка и законен представителна малолетното дете К.В. ***, с ЕГН **********, против К.Й. *** с настоящ адрес *** с ЕГН **********, в която твърди, че с протоколно определение по гражданско дело №471/2005 г. по описа на Районен съд гр.Левски за 2005 година ответникът е осъден да й заплаща в качеството му на негов родител месечна издръжка в размер на 30,00 лева. Твърди, че детето вече е пораснало, с което са се увеличили нуждите му от по-голяма издръжка. Твърди, че са налице промяна в обстоятелствата, при които е определена издръжката. Твърди, че е  налице и законодателна промяна в размера на минималната дължима издръжка. Моли съда да се произнесе с решение, с което да измени решението, в частта за издръжката и осъди ответника да заплаща занапред на ищцата, придружена в действията й от нейната майка и законна представителка, вместо 30 лева месечна издръжка в размер на сумата от 150 лева, считано от датата на подаване на исковата молба 11.07.2014 година до настъпването на причини за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла и просрочена вноска, както и направените по делото разноски.   

Ищецът А.С. е направил искане за постановяване на неприсъствено решение по реда на чл.238 и чл.239 от ГПК.

Съдът констатира, че ответника К.Й.  е редовно уведомен, връчени са му преписи от исковата молба и доказателствата, не е подал в срок отговор до съда на исковата молба и доказателствата, не е заявил становище по разпореждането на съда от 03.09.2014г., не изпраща представител в с.з., за което е редовно призован и не е направил искане делото да се разглежда в негово отсъствие.

Като взе предвид горното, съдът намира, че са налице предпоставките по чл.238, ал.1 от ГПК.

Съдът констатира, че на страните са указани последиците от неспазване сроковете за размяна на книжа и от неявяването им съдебно заседание. Намира също така, че предявеният иск, предмет на делото е вероятно основателен, поради което са налице и предпоставките на чл.239, ал.1 от ГПК.

При този изход на производството и на основание чл.78, ал.1 от ГПК ответника следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените от него разноски в исковото производство в размер на 25,00 лв. за държавна такса и 40 лв. за юрисконсултско възнаграждение.

           Воден от горното и на основание чл.239 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И:

           

ИЗМЕНЯВА на основание чл.150 от СК определената с решение по гр.дело №471/2005 год. по описа на Районен съд Левски издръжка, по силата на която К.Й. *** с настоящ адрес *** с ЕГН **********, е осъден на основание чл.82, ал.1 от СК, да заплаща на малолетното си дете К.В. ***, с ЕГН **********, чрез неговата майка А.С. *** с ЕГН ********** в качеството й на майка и законен представител месечна издръжка в размер на 30,00 лева, като ОСЪЖДА К.Й. *** с настоящ адрес *** с ЕГН **********, да заплаща на малолетното  си дете К.В. ***, с ЕГН **********, чрез неговата майка А.С. *** с ЕГН **********, в качеството й на майка и законен представител месечна издръжка в размер на сумата от 150 лева, считано от датата на подаване на исковата молба – 11.06.2014 година, до настъпването на законови предпоставки за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла и просрочена вноска.

ДОПУСКА на основание чл.242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението в частта досежно издръжката.

          ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК К.Й. *** с настоящ адрес *** с ЕГН **********, да заплати на А.С. *** с ЕГН  **********, сумата от 173,00 лв., представляваща направени деловодни разноски по представения списък по чл. 80 от ГПК.

          ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК К.Й. *** с настоящ адрес *** с ЕГН **********, да заплати по сметка на Районен съд гр.Левски държавна такса в размер на 216,00 лева.

Решението се постановява при наличие на предпоставките по чл.238 и чл.239 от ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На основание чл.7, ал.2 от ГПК да се връчат на страните преписи от постановения съдебен акт.                                   

 

      

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: