О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _първи декември_ две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

                        ЧЛЕНОВЕ:………

изслуша докладваното от съдия Атанасова ГД №_543_ по описа за _2014_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

            В районен съд Левски е постъпила искова молба от  В.С. против Ю.С. и П.С..

          В исковата молба се твърди, че с решение на РС Бургас бракът между ответниците е прекратен, като родителските права по отношение на децата Б.В. и З.Н. са предоставени на техния баща Ю.С., а на майката е определен режим на лични контакти.

          Твърди се, че след развода синът му и децата са останали да живеят при него в домът му в ***, че Ю.С. е останал без работа и е отишъл да работи в ***. Твърди се, че със заповед на Отдел „закрила на детето” децата са настанени при ищеца като техен дядо по бащина линия и че родителите на децата не полагат грижи за същите.

          Моли съда да постанови решение, с което да му предостави упражняването на родителските права по отношение на децата.

          Ответницата П.С. в срока по чл. 131 от ГПК е представила отговор на исковата молба и е заявила становище, че предявения иск е недопустим и  съда да прекрати производството по делото.

          Ответникът  Ю.С. не е представил отговор на исковата молба и не е изразил становище.

          Съдът, като прецени изложеното в исковата молба и в отговора на същата, приема, че действително предявения иск е недопустим. Предявен е иск за предоставяне упражняването на родителските права, който иск може да бъде предявен единствено от родителите на децата. Дядото на децата не притежава активна легитимация по този иск.

          Предвид изложеното, следва да бъде прекратено производството по делото, поради недопустимост на предявения иск.

          При този изход на делото, следва да бъде осъден ищеца да заплати на ответницата П.С. направените деловодни разноски в размер на 100 лв.

          На основание изложеното, съдът

                                                          ОПРЕДЕЛИ:

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. 543/2014 г. по описа на РС Левски, поради недопустимост на предявения иск.

          ОСЪЖДА В.С. ***, с ЕГН ********** да заплати на П.С. ***, ЕГН ********** направените деловодни разноски в размер на 100 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в едноседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: