О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                               гр. Левски  04.12.2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.  Левски ,  І–ви  граждански  състав , в закрито заседание на     четвърти  декември     през 2014 година   в състав

                               Председател: НАТАША ПАНЧЕВА

При секретаря…………и в присъствието на Прокурора………………                                   като разгледа докладваното от съдията  Панчева  гр. дело №625 по описа за 2014г.и за да се произнесе съобрази следното:

            

Постъпила е  молба  от Р.Н. *** , с в която същата твърди , че е  настойник на поставеният под запрещение  И.Н. и моли съдът да й разреши да извърши разпоредителна сделка  с имот на запретеното лице , находящ се в ***.

Подадената молба  от Р.Н.  представлява молба за съдействие и е охранително производство, за което са приложими разпоредбите дадени в ГПК касещи охранителното производство. Съгласно разпоредбите на чл. 531 ГПК молбата  се подава в съда, в района, на който е  постоянният адрес на молителя. В охранителните производства съдът има функция на орган, съдействащ за удовлетворяване законните интереси и права на страните. От съда по силата на закона се иска да издаде разрешение.Това съдебно разрешение във формата на решение, постановено по реда на охранителното производство, спрямо сделката е conditio juris, ( условия на правото)без които не могат да настъпят желаните от страните правни последици тоест, ако не бъде спазено, влече недействителност на същата. Съдът има функция на орган, съдействащ за удовлетворяване законните интереси и права на страните. Ето защо и при съобразяване на горното  и  след  направената справка    по реда на Наредба 14/ 1811.2009 г.,при която се  установи че постоянният адрес на молителката е в *** и въз основа на тези правила Районен съд  гр. Левски намира, че не е местно компетентен да разгледа настоящия молба.

Компетентен да стори това по правилата за определяне на местната подсъдност при охранителните производства  е Районен съд -  Плевен .

Поради това производството по делото пред РС Левски  следва да бъде прекратено и на основание чл. 118, ал. 2 ГПК делото следва да бъде изпратено по подсъдност на Районен съд -  Плевен .

            Водим от горното , съдът :     

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.  д. № 625 по описа на Районен съд гр. Левски за 2014 г.

 

ИЗПРАЩА делото ПО ПОДСЪДНОСТ на РАЙОНЕН СЪД – Плевен.

 

Определението може да бъде  обжалвано пред Плевенски окръжен съд с частна жалба в едноседмичен срок от съобщението до молителката. Съобщението подлежи на връчване.

 

Делото да се докладва след влизане в сила на определението за прекратяване на производството по делото,за изпращането му на компетентния съд.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :