РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _30.05._ 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в закрито съдебно заседание на _тридесети май_ 2014 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря __ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_257_ по описа  за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          В районен съд гр. Левски е върнато настоящото дело от ВКС на Р България с указание за преценка дали е налице очевидна фактическа грешка в решение № 97/20.06.2013 г. постановено по гр.д. 257/2012 г.

          Съдът е изпратил препис от молбата на другата страна и е дал възможност за отговор на страните по делото.

Страните са представили писмен отговор, като ищеца, третите лица помагачи и ответницата Ф.П. изразяват становище, че следва да бъде допусната поправка на допуснатата очевидна фактическа грешка, тъй като в мотивите на решението е прието за установено, че към момента на влизане в сила на кадастралната карта – 24.09.2007 г.  собственик на имота са Е.Н. и В.Н., които са праводатели на Б.Б., а в диспозитива на решението е  отразено, че към тази дата собственик на имота е Б.Б.. Ответниците Н.П.,  Ж.К. и М.К. също са изразили становище, които са заявили, че не е допусната очевидна фактическа грешка, тъй като искът е уважен така, както е предявен.

          Съдът, като прецени становището на страните по делото, представените по делото доказателства, изписаното в мотивите на решението и в диспозитива на същото, констатира, че действително в диспозитива на решението е допусната очевидна фактическа грешка. В мотивите на решението ясно е отразено, а това се установява и от представените  по делото писмени доказателства, че към датата на влизане в сила на кадастралната карта на * – 24.09.2007 г. собственик на имота са праводателите на ищеца Б.Б., а именно Е.Н. и В.Н., които са му прехвърлили имота няколко години по-късно, а именно през 2011 г. с н.а. * *** г.

          Както от естеството на иска, така и от диспозитива на решението се установява, че съдът е приел за установено чия собственост е имота към момента на одобряване на кадастралната карта и кадастралните регистри на * – одобрени със заповед № РД-18-58/24.09.2007 г., поради което е ясно, че действително в изписване името на собственика на имота към онзи момент е допусната грешка.

          Предвид изложеното, съдът счита, че следва да бъде допусната поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на решението,  като в същия следва да се чете, че към момента на одобряване на кадастралната карта и кадастралните регистри на * – одобрени със заповед № РД – 18-58/24.09.2007 г. на ИД на АГКК собственици на посочените квадратни метри от описаните имоти са праводателите на Б.Б. – третите лица помагачи Е.Н. и В.Н..

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 247 ал.1 от ГПК ДОПУСКА поправка на явна фактическа грешка в диспозитива на решение №97/20.06.2013 г. по гр. д. 257 по описа на РС Левски за 2012 г.,  като в същия следва да се чете, че към момента на одобряване на кадастралната карта и кадастралните регистри на * – одобрени със заповед № РД – 18-58/24.09.2007 г. на ИД на АГКК собственици на посочените квадратни метри от описаните имоти са праводателите на Б.Б. – третите лица помагачи Е.Н. и В.Н..

НАСТОЯЩОТО решение е неразделна част от решение №97/20.06.2013 г. по гр. д. 257 по описа на РС Левски за 2012 г..

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

         

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: