Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _30.10._  2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в съдебно заседание на _двадесет и шести октомври_ две хиляди и петнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_341_ по описа за _2015_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск  с правно основание по чл. 233 във връзка с чл. 228 от ЗЗД - предявен по реда на чл. 310 т.2 пр.1 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че между страните е имало сключен договор, по силата на който на ответника е даден под наем недвижим имот – апартамент, находящ се в гр. Б*** Твърди се, че договорът за наем е прекратен едностранно от *** *** на основание чл. 238 от ЗЗД, че на ответницата е връчена нотариална покана чрез нотариус С. Л., с която е уведомена ответницата за прекратяване на договора за наем и й е указано в 14 дневен срок от прекратяване на договора да напусне жилището, като  предаде ключовете на „****” към **** ЕАД на посочен адрес. Твърди се, че до момента на подаване на исковата молба ответницата не е изпълнила задължението си да опразни наетото жилище и предаде ключовете на служител от СК „Б***” и задържа имота без правно основание.

Моли съда да постанови решение на основание чл. 310 т.2 пр.1 от ГПК и да осъди ответницата да опразни имота – подробно описан в исковата молба. Претендират се и направените деловодни разноски.

          Ответницата не е представила отговор на исковата молба, не е представила доказателства и не е изразила становище по предявения иск.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Представено е копие от договор за наем сключен между *** ЕАД клон „****” и ответникът по делото, от който се установява, че на наемателят е предоставено посоченото в исковата молба жилище.

          Съдът приема за безспорно установено, че е сключен договор за наем между “***“ ЕАД клон “*****” и ответника, по силата на който ищеца е предоставил на ответника за възмездно ползване посоченото в исковата молба жилище. Срокът на договора е до 31.12.2010 г., след която дата при продължаване ползването на имота със знанието и без противопоставянето на наемодателя, договора за наем се счита продължен за неопределен срок съгласно разпоредбата на чл. 236 ал.1 от ЗЗД.

Тъй като договора се е трансформирал в безсрочен, съгласно разпоредбата на чл. 238 от ЗЗД всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано. Видно от представеното копие от нотариална покана, е че ищцовата страна е уведомила ответницата за прекратяването на договора, като е указала реда и начина на връщане на наетия имот. Нотариалната покана се счита връчена на ответницата  на 27.04.2015 г. при условията на чл. 47 ал.5 от ГПК – съгласно изрично отразеното от нотариус С. Л. – с район на действие РС Левски и рег. № *** на НК на РБ.

          Ответницата не е представила каквито и да било доказателства от което да се установи, че е освободила наетото жилище.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че искът е основателен и доказан.

Следва да бъде осъдена ответницата да опразни наетото жилище, както и да заплати на ищеца направените деловодни разноски в размер на 350 лв. от които 50 лв. внесени като д.т. при завеждане на делото и 300 лв. заплатени като депозит за възнаграждение на назначения на ответницата особен представител.

          Предвид изложеното, съдът

Р Е Ш И :

ОСЪЖДА М.Л.Т. ***, с ЕГН **********  на основание чл. 310 т.2 пр.1 от ГПК във връзка с чл. 233 ал.1 във връзка с чл. 228 от ЗЗД да опразни наетия от “***” ЕАД гр. С. със седалище гр. С. ул.  ***” № *, с ЕИК *** имот, представляващ апартамент № *, находящ се в гр. Б., бл. ***, вх. ***, ет.***  - по силата на сключен договор за наем № 321/2005 г., както и да заплати на “***” ЕАД гр. С. направените деловодни разноски  в размер на 350 лева.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в двуседмичен срок, считано от 30.10.2015 г. съгласно разпоредбата на чл. 315 ал.2 от ГПК.

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: