РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _30.09._ 2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _единадесети септември_ 2015 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_383_ по описа  за _2015_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 288 ал.12 във връзка с чл. 288 ал.1 т.2 б.а от Кодекса за застраховането във връзка с чл. 45 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че на 16.02.2009 г.  ответникът  при управление на автомобил с рег. № ***, в населено място на урегулирано кръстовище, поради неспазване на предимство причинил ПТП, в резултат на което били причинени вреди на лек автомобил на Р. Н. от гр***. За причинените вреди, била образувана щета № 110170/08.03.2010 г. и било изплатено обезщетение в размер на 2760,75 лв. Твърди се, че ответникът е поканен да възстанови платеното от Гаранционния фонд обезщетение, но същия не е изпълнил задължението си.

Моли се съда, да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати сумата от 2760,75 лв. на ищеца, представляваща изплатено обезщетение от Гаранционен фонд, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на завеждане на исковата молба до окончателното й изплащане. Претендират се и направените по делото разноски.

Ответникът не е представил отговор на исковата молба в дадения му едномесечен срок от получаване на копие от исковата молба и от доказателствата, не е направил доказателствени искания и не е представил писмени доказателства. Същият не се явява в съдебно заседание.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представените по делото писмени доказателства –  протокол за ПТП, уведомление за имуществени вреди, заключителна техническа експертиза, доклад по щета за имуществени вреди, протоколи, платежно нареждане за извършен превод и регресна покана, се установяват твърденията в исковата молба, а именно че на ***. Д.П.П. причинил ПТП, в резултат на което са нанесъл имуществени вреди на лек автомобил на Р. Н. от гр. ***. Тъй като П. е управлявал автомобила без действаща задължителна застраховка „Гражданска отговорност” причинените вреди били обезщетени от Гаранционния фонд, който превел сумата от 2760,75 лв. на Р. Г. Н., след което П. бил поканен да възстанови заплатената сума. По делото не са представени каквито и да било доказателства П. да е възстановил заплатената от Гаранционния фонд сума.

          Предвид изложеното, съдът счита, че предявените искове са основателни и доказани и като такива следва да бъдат уважени. При този изход на делото, следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца направени деловодни разноски в размер на 110,43 лв. – заплатени като д.т. при завеждане на настоящото дело. 

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА Д.П.П., с ЕГН ********** с адрес: ***  да заплати на ГАРАНЦИОНЕН ФОНД гр. ***, представляван от изпълнителния директор и председател на УС на ГФ  Б. И. М. сумата от 2760,75 лв., представляваща изплатено обезщетение за имуществени вреди по щета № 110170/08.03.2010 г. за увредения /при ПТП настъпило на ***./ лек автомобил на Р. Г. Н., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на завеждане на исковата молба в РС Левски – 03.07.2015 г. до окончателното й изплащане, както и направените деловодни разноски в размер на 110,43 лв..

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД  в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: