РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _04.11._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Левски в закрито съдебно заседание на _четвърти ноември_ 2016 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

при участието на секретаря __ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_479_ по описа  за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Произнасяне по реда на чл. 247 от ГПК:

          В районен съд гр. Левски е постъпила молба от процесуалния представител на ищцовата страна, с която е направено искане да бъде допусната поправка на очевидна фактическа грешка  допусната в решението, тъй като съдът в мотивите на решението е определил, че ответниците Р.И.Р. и В.Д.Р. *** следва да бъдат осъдени да заплатят направените от ищцата разноски по делото в размер на 1940,49 лв., но в диспозитива на решението, съдът е пропуснал да го отрази.

          Препис от молбата е изпратена на ответниците по делото, които в дадения им от съда срок са изразили становище, че неправилно ищцовата страна е поискала поправка на явна фактическа грешка по реда на чл. 247 ал.1 от ГПК, че подадената молба в същност представлява искане по реда на чл. 248 ал.1 от ГПК и тъй като молбата е подадена след срока на обжалване на съдебния акт, същата следва да бъде оставена без разглеждане като недопустима. Твърди се, че в процесния случай няма очевидна фактическа грешка а е налице необходимост от допълване или изменение на решението в частта за разноските.

          Съдът, като прецени доводите на страните и изложеното в постановеното по делото решение, приема за установено следното:

          Видно от постановеното по делото решение № 41/09.04.2015 г. е, че на последните три реда на страница 6 от същото е, че съдът в мотивите си е приел, че „при този изход на делото, следва да бъдат осъдени ответниците да заплатят на ищцата направените деловодни разноски в размер на 1940,49 лв. съгласно представения списък на разноските” – т.е. налице е формирана воля на съда изрично посочена в мотивите на решението по направеното искане на страната за присъждане на разноски. Видно от диспозитива на цитираното по-горе решение е, че съдът е пропуснал да отрази тази своя формирана воля в конкретен осъдителен диспозитив. Съгласно теорията и трайната съдебна практика пропусканията да се отразят в решението становища на съда, личащи от мотивите представляват допуснати очевидни фактическа грешки. Необходимост от допълване на решението би била на лице, само в случай, че липсва въобще формирана воля на съда относно съответното искане на страната /каквото в случая не е налице – както бе посочено по-горе/. Ето защо, съдът приема, че молбата на ищцовата страна за поправяне на решението е основателна и доказана и като такава следва да бъде уважена.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 247 ал.1 от ГПК ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка при изписване диспозитива на постановеното решение с №41/09.04.2015 г. по гр. д. 479 по описа на РС Левски за 2014 г. – изразяваща се в неотразяване в решението на съда, неговото становище, личащо от мотивите, с което е приел, че съобразно изхода на делото „следва да бъдат осъдени   ответниците да заплатят на ищцата направените деловодни разноски в размер на 1940,49 лв. съгласно представения списък на разноските”, като:

          ОСЪЖДА Р.И. *** ЕГН ********** и В.Д.Р. ***, ЕГН ********** да заплатят на С.М.М. ***, ЕГН ********** /в качеството й на правоприемник – наследник по завещание на С.Б.З. ***, - ищец по гр.д. 479/2014 г. на РС Левски, починала на 12.04.2016 г. в ***/ направените от С.Б.З. /б.ж. на ***/ деловодни разноски в размер на 1940,49 лв.  

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на препис от същото на страните.

                  

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: