РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _04 .11._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _десети октомври _ 2016 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_82_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 422  от ГПК.

В исковата молба се твърди, че ищецът  е депозирал срещу ответника заявление по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение, срещу която ответникът, в законоустановения срок, е депозирал възражение.

Твърди се, че през месец септември 2013 г. ищецът е бил ангажиран от ответника за оказване на правна помощ и съдействие пред ЗК *** АД за обезщетяването за претърпени неимуществени вреди, в резултат на настъпило застрахователно събитие, че в изпълнение на договореното е проучил случая, подготвил становище, изготвил необходимите искания и документи за образуване на преписка по щета при застрахователя, като в резултат на неговите действия застрахователят е образувал преписка по щета, като след положени усърдни усилия и настоятелни действия преговорите със застрахователя са приключили със споразумение, по силата на което Х. е получил сумата от 70 000 лв. Твърди се, че между страните е сключен договор за правна защита и съдействие, по който договор ищецът е изпълнил задълженията си, тъй като именно изпълнението на тези задължения е довело до получаване на посоченото по-горе обезщетение от Х., а ответникът е следвало да му заплати  възнаграждение в срок до 7 дни от получаване на застрахователното обезщетение. Твърди се, че този срок е изтекъл на 20.12.2014 г., и въпреки многобройните отправени покани, ответникът не е изпълнил  задължението си за заплащане на дължимото адвокатско възнаграждение.

Моли съда да постанови решение, с което да признае за установено, че ответникът му дължи следните суми: 5000 лв. – дължимо възнаграждение по договор за правна помощ и съдействие от 06.12.2013 г., 485,98 лв. – законна лихва върху претендираната главница за периода от 14.01.2015 г. до 14.12.2015 г. – датата на депозиране на заявлението, законната лихва върху претендираната главница, считано от 14.12.2015 г. до окончателното заплащане на задължението, както и направените деловодни разноски в заповедното и настоящото производство.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК  не е постъпил писмен отговор от страна на ответника. Не е изразено становище по предявения иск, не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от приложеното към настоящото дело ч.гр.д. 716/2015 г. на РС Левски е, че в РС Левски е подадено заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение против ответника.

Срещу издадената заповед за изпълнение в РС Левски е постъпило възражение от посочения длъжник и в дадения от съда срок, заявителят е предявил настоящия иск.

По делото е представен сключения между страните договор за правна защита и съдействие. Представени са и писмени доказателства, от които се установява, че ищеца Т.П.Б. е изпълнил задълженията си съгласно договора.

Не са представени каквито и да било доказателства, установяващи плащане на договореното възнаграждение от страна на ответника.

Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

При този изход на делото, следва да бъде осъден ответницата да заплати на ищеца направените деловодни разноски както в заповедното производство, така и в настоящото – съгласно представения списък на разноските.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО на основание чл. 422 от ГПК по отношение на Т.П.Б.,***, ЕГН ********** и Я.М.Х. ***, ЕГН **********, че Я.М.Х. дължи на Т.П.Б. сумата от 5000 лв. – представляваща главница за дължимо възнаграждение по договор за правна помощ и съдействие от 06.12.2013 г., сумата от  485,98 лв. – представляваща лихва върху претендираната главница за периода от 14.01.2015 г. до 16.12.2015 г. – датата на депозиране на заявлението, както и законната лихва върху главницата от 5000 лв., считано от 16.12.2015 г. до пълното изплащане на главницата.

          ОСЪЖДА Я.М.Х. /със сочена по-горе самоличност/ да заплати на Т.П.Б. /със сочена по-горе самоличност/ направените деловодни разноски в заповедното производство по ч.гр.д. 716/2015 г. в размер на 125 лв., както и направените деловодни разноски в настоящото производство в размер на 680 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: