РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.10._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и четвърти октомври_ 2016 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_436_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно кумулативно съединени искове с правно основание чл. 26 ал.2 пр.5 във връзка с чл. 17 ал.1 от ЗЗД и чл. 87 ал.3 от ЗЗД за прогласяване нищожност на договор за покупко-продажба на недвижим имот като симулативна сделка, прикриваща алеаторен договор за прехвърляне собствеността на същия недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане и за разваляне на прикритата сделка, поради пълно неизпълнение на задълженията по нея от страна на преобретателя.

В исковата молба се твърди, че между ищците и първата ответница, по време на брака й с втория ответник е сключен договор за покупко-продажба на недвижим имот – подробно описан. Твърди се, че с подписването на договора са подписали и „обратно писмо”, в което са изразили действителната си воля, а именно, че сделката за покупко-продажба на имота е сключена при условията на относителна симулация и че действителната воля на страните  е да прехвърлят имотите описани в акта на дъщеря си срещу задължение за гледане и издръжка, че не са желали и не желаят правното действие на договор за покупко-продажба, че прехвърлителите не са получили пари и приобретателката не е давала такива при сключване на сделката.

Твърди се, че през последните няколко години ответницата и нейния съпруг не само не полагат грижи, но и нарушават спокойно им живот, който са водили,  че многократно са ги молили за различна по вид помощ, но те не са се отзовавали и не им помагат, че не си говорят, не се поздравяват, а им правят и неоснователни забележки.

Моли се съда да постанови решение, с което:

- Да прогласи нищожността на сделката за покупко-продажба на недвижимия имот, обективирана в нотариален акт за покупко-продажба № * *** като привиден, прикриващ договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане.

- Да развали договора за прехвърляне на недвижимия имот срещу задължение за издръжка и гледане, поради неизпълнение на договорните задължения на основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД.

Ответниците не са представили отговор на исковата молба, не са изразили становище по предявения иск, не са представили доказателства и не са направили доказателствени искания.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

По делото е представено копие от нотариален акт № * ***, от който се установява, че Ц.И.Ц. и П.Б.Ц. са прехвърлили на Д.Ц.П. собствения си недвижим имот – апартамент № * ***, който апартамент се намира на първи ежа на сградата, с изложение юг-север, състоящ се от две спални, дневна, столова, кухня, баня, тоалетна и пералня с две тераси на юг и запад, с обща застроена площ от 100,70 кв.м. при съседи *, заедно с принадлежащите му: МАЗА №* от 9,70 кв.м., при граници: *; ГАРАЖ № * от 15 кв.м. при граници – *; ТАВАН №* от 24,20 кв.м. при граници: *, заедно с 1/6                                                         идеални части от отстъпеното право на строеж върху държавното дворно място, 1/6 идеални части от стълбището и общите части на сградата и 1/6 идеални части от ел. и ВиК инсталации на сградата за сумата от 6000 лв.

Представено е копие от удостоверение за сключен граждански брак, от което се установява, че към момента на сключване на договора за покупко-продажба Д.Ц.И. е имала сключен граждански брак с Р.Т.П..

Представено е и обратно писмо /контра летр/, от което се установява, че Д.Ц.П., Ц.И.Ц. и П.Б.Ц. са изразили писмено, че извършената на 10.02.2000 г. сделка за покупко-продажба на апартамент № * в *** със застроена площ от 100,70 кв.м., заедно с принадлежащите му маза № *, гараж № * и таван № * извършена с нотариален акт *** е сключена при условията на относителна симулация и страните не желаят правното действие на договор за покупко-продажба. Отразено е писмено, че прехвърлителите не са получили  сумата посочена в нотариалния акт от 6000 лв. от приобретателката и че всички техни отношения се уреждат по правилата на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължението за издръжка и гледане, по силата на който Ц.И.Ц. и съпругата му П.Б.Ц. прехвърлят на Д.Ц.П. собствения си недвижим имот описан, както в обратното писмо, така и в нотариалния акт срещу задължението на Д.Ц.П. да поеме издръжката и гледането на прехвърлителите докато са живи, като им осигури спокоен и нормален живот, какъвто са водили досега и правото да живеят в имота безвъзмездно докато са живи.

Предвид представеното писмено доказателство, съдът приема, че действително сключената сделка за покупко-продажба на недвижимия имот е привидна и като такъв, договора е нищожен и следва да бъде прогласена неговата нищожност. Съгласно разпоредбата на чл. 17 ал.1 от ЗЗД „ако страните прикрият сключеното между тях съглашение с едно привидно съглашение, се прилагат правилата относно прикритото, ако са налице изискванията за неговата действителност.” В настоящия случай са налице условията за действителност на договор за прехвърляне на имот срещу задължение за издръжка и гледане и следва да се прилагат правилата относно този договор.

Ответниците признават, че не полагат грижи по отношение на прехвърлителите и изразяват съгласие сключения договор да бъде развален.

В подкрепа на твърденията си, че ответниците не полагат дължимите грижи съгласно договора за гледане и издръжка, ищцовата страна е  довела за разпит един свидетел. От показанията на разпитания свидетел /а както бе посочено по-горе и от признанията на ответниците/ се установява, че действително ответниците не полагат дължимите грижи за ищците, като последните сами са поели изцяло издръжката си и сами се грижат за себе си.

Предвид изложеното, съдът приема, че предявения иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

По делото не са направени искания за присъждане на деловодни разноски и такива не следва да бъдат присъждани.

На основание изложеното, съдът

                                      Р Е Ш И:

НА ОСНОВАНИЕ чл. 26 ал.2 предложение пето във връзка с чл. 17 ал.1 от ЗЗД ПРОГЛАСЯВА НИЩОЖНОСТТА на договор за покупко-продажба на АПАРТАМЕНТ № * ***, който апартамент се намира на първи ежа на сградата, с изложение юг-север, състоящ се от две спални, дневна, столова, кухня, баня, тоалетна и пералня с две тераси на юг и запад, с обща застроена площ от 100,70 кв.м., заедно с принадлежащите му: МАЗА №* от 9,70 кв.м.; ГАРАЖ № * от 15 кв.м. и ТАВАН №* от 24,20 кв.м., заедно с 1/6 идеални части от отстъпеното право на строеж върху държавното дворно място, 1/6 идеални части от стълбището и общите части на сградата и 1/6 идеални части от ел. и ВиК инсталации на сградата за сумата от 6000 лв., сключен с нотариален акт № * ***, между Ц.И.Ц. ***, ЕГН ********** и П.Б. ***,, ЕГН ********** от една страна и от друга страна Д.Ц.П. ***, ЕГН ********** по време на брака й с Р.Т.П. ***, ЕГН **********, като симулативна сделка, прикриваща алеаторен договор за прехвърляне собствеността на същия недвижим имот срещу задължението на Д.Ц.П. за издръжката и гледането на прехвърлителите Ц.И.Ц. и П.Б.Ц..

НА ОСНОВАНИЕ чл. 87 ал.3 от ЗЗД РАЗВАЛЯ сключения на 10.02.2000 г. между Ц.И.Ц. ***, ЕГН ********** и П.Б. ***,, ЕГН ********** от една страна и от друга страна Д.Ц.П. ***, ЕГН ********** по време на брака й с Р.Т.П. ***, ЕГН ********** алеаторен договор за прехвърляне собствеността на  АПАРТАМЕНТ № *, ***, който апартамент се намира на първи ежа на сградата, с изложение юг-север, състоящ се от две спални, дневна, столова, кухня, баня, тоалетна и пералня с две тераси на юг и запад, с обща застроена площ от 100,70 кв.м., заедно с принадлежащите му: МАЗА №* от 9,70 кв.м.; ГАРАЖ № * от 15 кв.м. и ТАВАН №* от 24,20 кв.м., заедно с 1/6 идеални части от отстъпеното право на строеж върху държавното дворно място, 1/6 идеални части от стълбището и общите части на сградата и 1/6 идеални части от ел. и ВиК инсталации на сградата, срещу задължението на Д.Ц.П. за издръжката и гледането на прехвърлителите Ц.И.Ц. и П.Б.Ц., поради неизпълнение на задължението от страна на Д.Ц.П..

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

                  

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: