Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.10._  2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр. Левски в съдебно заседание на вадесет и четвърти октомври_ две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_467_ по описа за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 422 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че ищецът  е депозирал срещу ответника заявление по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение, срещу която ответникът  в законоустановения срок е депозирала възражение.

Твърди се, че ответникът е клиент на „Е.” АД с клиентски номер ********** във връзка с продажба на ел. енергия за обект на потребление заведен с аб. № ********** ***, че през периода  10.11.2014 г. – 09.06.2015 г. е доставена ел. енергия, но ответника не е заплатил дължимите суми за потребеното количество, съгласно издадените фактури.

Моли се съда да постанови решение, с което да признае за установено по отношение на ответника вземането на ищцовото дружество за консумирана електрическа енергия в общ размер на 663,39 лв. от които 599,88 лв. – главница, представляваща стойност на продадена ел. енергия за периода 10.11.2014 г. – 09.06.2015 г, сумата от 63,51 лв. – представляваща сбор от мораторната лихва на всяка фактура от падежа й до 23.03.2016 г., ведно със законната лихва върху главницата от датата на депозиране на заявление за издаване на заповед за изпълнение до окончателното изплащане на сумите. Претендират се и направените деловодни разноски.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не  е постъпил писмен отговор от ответника, не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания.

          Предвид това ищцовата страна е поискала постановяване на неприсъствено решение.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Съдът счита, че са налице основанията за постановяване на неприсъствено решение, предвид обстоятелството, че ответника лично е получил своето съобщение. Указани са му последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание, както и задължението за уведомяване на съда при промяна на адреса на който е получила съдебните книжа. Ответникът е редовно призован за съдебно заседание при условията на чл. 41 ал.2 от ГПК, тъй като не е намерен на адреса за връчване на призовката за съдебно заседание, въпреки многократното посещаване на адреса, но не е и изпълнил задължението си за уведомяване на съда за новия си адрес.

Към исковата молба са представени писмени доказателства и съдът приема, че искът е вероятно основателен. Налице са предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, поради което, съдът следва да постанови такова и да уважи изцяло исковата претенция.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответника да заплати на ищеца направените деловодни разноски по настоящото дело в размер на 375 лв., от които 300 лв. – юрисконсултско възнаграждение и 75 лв. заплатени като държавна такса.

          На основание изложеното и предвид разпоредбата на чл. 239 от ГПК, съдът

                                                Р Е Ш И :

          ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО вземането на «Е.» АД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление ***, представлявано и П.С.С., Б.Д.П., Я.М.Д. и Г.К. по отношение на К.В.Д. с ЕГН ********** ***, който дължи на „Е.” АД сумата от 599,88 лв. - главница, представляваща незаплатена ел. енергия и такса възстановяване по фактури издадени за периода 10.11.2014 г. - 09.06.2015 г. за обект  с абонатен номер ********** ***, клиентски номер **********, , ведно със законната лихва върху главницата, считано от момента на подаване на заявлението – 05.04.2016 г. до окончателното изплащане на сумата, както и сумата от 63,51 лв. – мораторна лихва     за периода от 10.12.2014 г. до 23.03.2016 г.

ОСЪЖДА К.В.Д. с ЕГН ********** *** да заплати на „Е.” АД със сочени по-горе данни направените деловодни разноски в заповедното производство по ч. гр.д. 269/2016 г. на РС Левски в размер на 325 лв., както и направените деловодни разноски в настоящото производство в размер на 375 лв.

          РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване съгласно разпоредбата на чл. 239 ал.4 от ГПК. 

          КОПИЕ от решението да се връчи на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: