ПРОТОКОЛ

                                                                   

гр. ЛЕВСКИ,   10.10._ 2016 г.

Районен съд гр.Левски в публично съдебно заседание на _десети октомври_ 2016 г. в състав:

 

   Председател: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

        Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­_   сложи за разглеждане _гр._ дело № ­­ 602  по описа  за _2016_ год., докладвано от съдия _Атанасова_

На именното повикване в _14.00_ часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ – лично и с адвокат А. с пълномощно към делото.

ОТВЕТНИЦАТА – лично и с адвокат Щ. *** с пълномощно от днес.

ЗА ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ”    гр.Левски – редовно призовани – представител не се явява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

АДВОКАТ А. – Да се даде ход на делото.

АДВОКАТ Щ. – Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма пречка да бъде даден ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по направеното искане с правно основание чл.127, ал.3 от СК.

 

         Съдът докладва, че в РС-Левски е постъпил социален доклад от отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” гр.Левски.

 

АДВОКАТ А. – Да се приеме социалния доклад.

АДВОКАТ Щ. – Преди да взема становище по социалния доклад, ще направя едно искане. На основание чл.126 от ГПК моля да прекратите настоящото производство, предвид следното: в днешното с.з. представям и моля да приемете като доказателство по делото удостоверение, издадено от Районен съд гр.Павликени, от което е видно, че пред РС-Павликени има висящо гр.д. № 574/2016 г. по описа на РС гр.Павликени, което дело е между същите страни и на същото основание, и същото дело е образувано преди да се образува производството по настоящото дело. С оглед на това, считам, че са налице основания за прекратяване на производството по настоящото дело. Моля съда да се произнесе първо по този въпрос и едва след този въпрос ще взема становище по приемането на социалния доклад.

АДВОКАТ А. – Уважаема госпожо председател, чисто процесуално по направеното искане от страна на представителя на ответната страна, считам, че следва да бъде прекратено тук производството, да бъде присъединено делото, което е образувано към делото, което е образувано пред РС гр.Павликени, като ние тогава ще направим искане и ще повдигнем препирня по подсъдност, предвид факта, че постоянният адрес и настоящият такъв на децата е в гр.Левски. Предоставям на съда да прецени.

АДВОКАТ Щ. – Уважаема госпожо съдия, законът е категоричен, че по-късно заведеното дело се прекратява. По отношение на подсъдността или подведомствеността – това е въпрос, който ще разглежда съответно компетентният съд, след направено възражение, било по смисъла на чл.127 от ГПК, било по друга разпоредба на ГПК, така че считам, че са налице всички основания за прекратяване на производството по настоящото дело.

 

         Предвид направеното искане и становищата на страните, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА представеното удостоверение от Районен съд гр.Павликени.

 

След приемане на посоченото по-горе удостоверение и предвид направеното искане от ответната страна, съдът приема, че са налице основанията за приложение разпоредбата на чл.126, ал.1 от ГПК. Видно от представеното и прието по-горе удостоверение от РС гр.Павликени е, че между същите страни в РС-Павликени има образувано гр.д. с № 574/2016 г., с предмет – иск по чл.127, ал.2 и ал.3 от СК, по отношение на децата Г.Н.Н. и Г.Н.Н., като делото е образувано в РС-Павликени на 17.09.2016 г.

Видно от исковата молба по настоящото дело е, че предмет на делото е иск по чл.127, ал.2 и ал.3 от СК, който касае същите две деца – Г.Н.Н. и Г.Н.Н.,  и страни по делото са съответно Н.Г.Н. и М.Г.З., т.е. между същите страни, на същото основание и за същото искане има заведени две дела пред различни съдилища в Република България. Както бе посочено по-горе делото, заведено пред РС гр.Павликени е образувано на 17.09.2016 г. Видно от настоящото дело е, че същото е образувано по постъпила искова молба с вх. №3580/21.09.2016 г. и е образувано на същата дата 21.09.2016 г., т.е. делото пред РС гр.Левски е по-късно заведеното дело и следва да бъде прекратено.

         На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 602/2016 г. по описа на РС-Левски на основание чл.126, ал.1 от ГПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството по делото подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд гр.Плевен в едноседмичен срок от днес.  

        

Протоколът е написан в с.з., което приключи в 14.15 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: