РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _24.03._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и седми февруари_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_628_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 124 ал.1 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че с договор за продажба на държавен недвижим имот по Наредбата за държавните имоти на 29.05.1991 г. е закупил ведомствен апартамент на Затвора гр.Б., който му е продаден в качеството му на служител на затвора.

Твърди се, че предмет на договора за продажба е бил апартамент № 17, но в последствие е установил, че в договора е допусната грешка и е отразено, че става собственик на апартамент № 18. Твърди се, че действителната воля на страните е била с предмет на договора апартамент № 17, който от датата на подписване на договора до настоящия момент е владял спокойно, необезпокоявано и непрекъснато и редовно е заплащал дължимите данъци и такси. Твърди се, че никой не е имал спорове и претенции към този апартамент.

Моли съда да постанови решение, с което да признае за установено, че е собственик на недвижим имот – апартамент № 17, построен през 1960 г., собственост на държавата /ведомствен на Затвора гр.Б./, находящ се в гр.Б., ул.***.

Ответникът по предявения иск – Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, чрез пълномощника си – Областен управител на област П. е изразил становище, че предявеният иск е недопустим и неоснователен. Твърди се, че към исковата молба не е представена цитираната в нея Заповед № 98 от 25.05.1991 г. на председателя на ИК на ОбНС гр.Б., за установяване кой апартамент е наредено да се продаде и дали действително е допусната грешка в договора за продажба на държавен недвижим имот.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения по делото договор за продажба на държавен недвижим имот по реда на НДИ от 29.05.1991 г. е, че на 29.05.1991 г. на И.Б.А. въз основа на заповед № 98 от 29.05.1991 г. на Председателя на ИК на ОбНС гр.Б. е продаден недвижим имот – апартамент № 18, построен през 1960 г., собственост на държавата /ведомствен на затвора гр. Б./, находящ се в гр. Б. на ул. ***, представляващ апартамент № 18 на 5 етаж, състоящ се от стая, кухня, клозет със застроена площ 30,20 кв.м., с 2,1545% идеални части от общите части на сградата, 1,92 кв.м. и правото строеж върху мястото, при съседи на жилището: на север и на изток двор, на запад ап. 17, на юг ап. 19, долу ап. 14, горе покрив. Апартамента е продаден за сумата от 5001 лв.

          Към делото е представена цялата преписка във връзка с продажбата на държавен недвижим имот на И.Б.А.. Към преписката е приложена молба от 29.05.1991 г. от И.Б.А. до председателя на ИК на ОбНС гр.Б., видно от която е, че със същата е заявил, че е наемател на държавно жилище, находящо се в гр.Б. на ул.**** и че желае да закупи същото по реда на глава 15 от Наредбата за държавните имоти. Към преписката е приложена и заповедта на Председателя на ИКнаОбНС, с която на основание чл. 120 от НДИ е заповядано държавния недвижим имот, находящ се в гр. Б. на ул. *****, представляващ апартамент № 18 със застроена площ 30,20 кв.м., състоящ се от една стая, кухня, клозет при граници: от север на изток – двор, на запад ап. № 17, на юг. – ап. № 19, долу ап. № 14, ведно с припадащите се идеални части от общите части и от правото на строеж да се продаде на И.Б.А. за сумата от 5001 лв. Към преписката е приложен и оценителен протокол от 29.05.1991 г. от който е видна определената цена /сумата от 5001 лв/ за продажбата именно на апартамент № 18 в гр.Б. на ул. ***, която цена е определена от комисия, след необходимите измервания и оглед на имота и която цена е вписана в договора за продажба на НДИ и за която има данни към преписката, че е платена от купувача И.А..

          Предвид посочените по-горе  писмени доказателства, съдът приема, че още към момента на продажбата за страните по договора е било ясно, че се извършва продажба на апартамент № 18 на посочения адрес и И.А. закупува именно този апартамент.

          Този извод на съда се подкрепя и от представеното от ищеца писмено доказателство за данъчна оценка на имота. Удостоверението от Община Б. за данъчна оценка на имота е издадено възоснова на декларирани данни от И.Б.А. и от същото е видно, че с декларация вх. № 5452/26.08.1998 г. е деклариран недвижим имот – апартамент 18, находящ се в гр. Б. ул. *****. Т.е. не само към момента на закупуване за А. е било ясно, че купува апартамент № 18, но и с подадената декларация за имота  - на 26.08.1998 г. той самия е заявил, че е собственик именно на апартамент № 18 на посочения адрес.

          В съдебно заседание са разпитани двама свидетели /по искане на ищеца/ от показанията на които се установява, че в гр.Б. на ул. ***** има жилищен блок, че на етаж са по 4 апартамента, че свидетелите са ползвали апартамент в същия блок, че действително И.А. първоначално е ползвал апартамент под наем в блока, който после е закупил и че до момента си ползва същия апартамент, както и че е извършвал подобрения в апартамента. И двамата свидетели заявяват, че по касите на вратите и по самите врати на апартаментите няма поставени номера на апартаментите, а те просто са си знаели, кой е техния апартамент.

          Предвид посочените по-горе писмени и гласни доказателства, съдът не приема изложеното в исковата молба, че непосредствено преди подаването на настоящата искова молба при преглед на документите ищеца е установил, че в договора за продажба е записан апартамент 18, вместо апартамент 17 и че действителната воля на страните е била грешно записана, тъй като е била за закупуване на апартамент 17, в който живее. Както бе посочено по-горе в заповедта за продажбата, в оценителния протокол и в самия договор за продажба на държавен недвижим имот конкретно е посочен недвижимия имот, като е изписано, че апартамента е № 18 и са посочени и съседите на имота, в които също няма разминавания.  Самия ищец е декларирал същия този апартамент под № 18 през 1998 г. в Данъчната служба към Община Б. като своя собственост т.е. невярно се явява твърдението, че е разбрал, че  е собственик на апартамент № 18, а не на № 17 едва преди подаване на исковата молба. Нито едно от представените по делото доказателства не установява, че действителната воля между страните е била ищеца да закупи апартамент № 17, а не посочения в договора и другите документи апартамент № 18, нито пък установява, кой номер апартамент е ползвал и ползва и към момента ищеца, предвид заявената липса на каквито и да било поставени на място номера, обозначаващи съответния апартамент  в жилищния блок.

          Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск е неоснователен и недоказан и като такъв следва да бъде отхвърлен.

          Воден от горното, съдът

Р Е Ш И :

          ОТХВЪРЛЯ предявения от И.Б.А. *** против ДЪРЖАВАТА иск с правно основание чл. 124 ал.1 от ГПК за признаване за установено че е собственик на недвижим имот – апартамент № 17, построен през 1960 г., собственост на държавата /ведомствен на Затвора гр.Б./, находящ се в гр.Б. ул. *****  като неоснователен.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: