РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _13.11._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тринадесети октомври_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_97_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е главен иск с правно основание чл.26, ал.2, пр.2 от ЗЗД и евентуален такъв с правно основание чл.28 от ЗАЗ.

В исковата молба се твърди, че ищецът е съсобственик на земеделски земи в землището на с.***, община *** – подробно описани. Твърди се, че посочените земи са били отдадени под аренда на ЕТ „***” от Й.Н.В., с аренден договор от 19.02.2008 г., вписан в Службата по вписвания гр.*** на *** г. Твърди се също така, че към договора за аренда са сключени анекси от 04.08.2011г., вписан в Службата по вписвания гр.*** на 21.09.2011 г. и от 30.07.2012 г., вписан в Службата по вписвания гр.*** на 07.08.2012 г., като последният е сключен от лице, което не е страна по договора за аренда – В.Ц..

          Твърди се, че за сключването на договора за аренда и анексите, не е вземано решение от съсобствениците и ответника Й.В. не е действал в изпълнение на такова решение. Твърди се, че договорът за аренда и анексите са недействителни, поради липса на представителна власт, сключени без знанието и изискуемото се решение на мнозинството от съсобствениците, на основание чл.32, ал.1 от ЗС, във връзка с чл.42, ал.2 от ЗЗД.

          Моли съда да постанови решение, с което да прогласи за нищожен договора за аренда от 19.02.2008 г., вписан в Службата по вписвания гр*** на 28.03.2008 г. с № 183, т.2, сключен от Й.Н.В., като арендодател, заедно с анекс към него от 30.07.2012 г., вписан в Службата по вписвания гр.*** на 07.08.2012 г., акт № ***, том ***, с които са отдадени за временно ползване на ЕТ „Аг***” – арендатор, земеделски земи, находящи се в с.***, община ***, област *** (подробно описани), поради липса на представителна власт, тъй като е подписан без решение на мнозинството на съсобствениците.

При условията на евентуалност е направено искане за прогласяване нищожност на договора за аренда от 19.02.2008 г. вписан в Службата по вписвания гр.*** на 28.03.2008 г. с № ***, т.***, сключен от Й.Н.В., като арендодател, заедно с анекс към него от 30.07.2012 г., вписан в Службата по вписвания гр.*** на 07.08.2012 г., акт № ***, том ***, с които са отдадени за временно ползване на ЕТ „***” земеделски земи, находящи се в с.***, община ***, област *** (подробно описани), поради това, че същият е непротивопоставим и не поражда действия за С.С.И. като трето лице, което не е било страна по договора.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК ответникът ЕТ „***” оспорва предявените искове и моли съда да ги отхвърли като недопустими, неоснователни и недоказани.

Ответниците Й.Н.В. и В.В.Ц. в срока по чл.131 от ГПК не са представили отговор на исковата молба, не са представили доказателства и не са направили доказателствени искания.

В съдебно заседание с писмена молба ищцовата страна е направила изменение на предявения евентуален иск, като е поискала да бъде развален договора за аренда, поради неизпълнение на три периодични арендни вноски от страна на ответника ЕТ «***».

Препис от молбата е изпратена на ответниците по делото, но същите не са изразили становище, не са направили искания и не са представили доказателства.

 Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представените по делото доказателства е, че С. С. И. по силата на договор за дарение на недвижим имот, обективиран в нотариален акт за дарение на недвижим имот № *** том *** рег. № ***дело *** от 02.11.2012 г. на нотариус В. Р. с рег. № ***и район на действие гр. ***а, договор за покупко-продажба на недвижим имот обективиран в нотариален акт № *** том ***рег. № ***дело № *** от 06.11.2012 г. на същия нотариус и договор за покупко-продажба на недвижим имот, обективиран в нотариален акт № *** том *** рег. № *** дело № ***от 12.05.2014 г. при същия нотариус е придобил част е придобил част от собствеността върху  земеделски земи в землището на с*** общ. ***, обл. ***, а именно: върху нива с площ от *** дка, ***категория в местността „***”, съставляваща имот № *** и върху нива с площ от *** дка, трета категория, в м. „** съставляваща имот № ***

Не се спори между страните, а и това се установява от представените по делото писмени доказателства, че праводателите на ищеца и ответниците В.В.Ц. и Й.Н.В.  са съсобственици на имотите като наследници на М. И. Ц., на когото са възстановени в собственост посочените по-горе земеделски земи, съгласно решение на ОС „***” гр. *** – т.е. ищеца и ответниците Ц. и В. са съсобственици на процесните имоти.

Видно от представения по делото аренден договор вписан в СВ гр. *** с № *** том ***, с вх. Рег. № *** г. е, че Й.Н.В. е сключил договор за аренда с ответника ЕТ „***” на процесните земеделски имоти за срок от 5 стопански години, от стопанската 2007/08 г. до 2011/12 г. включително. С анекс към договора за аренда посочен по-горе, вписан на 21.09.2011 г. с № ***, дв. вх. рег. № *** том *** на СВ Кнежа, Й.Н.В. и арендатора са продължили срока  на договора за аренда до 30.10.2014 г. – т.е. за още две години, а с анекс към същия договор  с № *** том *** дв. вх. рег. № *** 07.08.2012 г. – на СВ ***, В.В.Ц. и арендатора    ЕТ „***” са продължили срока за договора за аренда до 01.10.2016 г. – т.е. за още две години. С двата анекса освен срока на договора е променена и сумата на дължимото арендно плащане за декар ползвана земеделска земя, което с първоначалния договор е било в размер на 12 лв. за декар земеделска земя, а в последствие с първия анекс е променено на 20 лв. за декар зем. Земя, а с втория анекс е променено на 30 лв. за декар ползвана земеделска земя.

Видно от твърденията в исковата молба е, че ищецът счита, че договора за аренда е нищожен, тъй като няма решение на съсобствениците на процесните земи съгласно разпоредбата на чл. 32 ал.1 от ЗС, които да са упълномощили сключилия договора за аренда да сключи същия, както  и последвалите анекси.

Съгласно чл. 3 ал. 4 от ЗАЗ, когато договорът за аренда е сключен само от някои от съсобствениците на земеделската земя отношенията помежду им се уреждат съгласно чл. 30 ал.3 от ЗС.  Цитираната разпоредба гласи, че всеки съсобственик участва в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си. Това води на извода, че договорът за аренда може да се сключи само от един или само от няколко от собствениците на земеделската земя и когато някой от съсобствениците има претенции, то тези отношения се уреждат между съсобствениците, съобразно квотите им от съсобствеността.

В настоящия случай договорът е сключен само от един от съсобствениците, като този договор има действие и по отношение на останалите съсобственици съгласно разпоредбата на чл. 3 ал. 4 от ЗАЗ. Нормата е императивна и директно приложима, без да дава възможност за преценка. Тя препраща конкретно към текста на чл. 30 ал. 3 от ЗС в императивна форма, поради което е недопустимо да се прилага друга норма извън изрично посочената разпоредба на чл. 30 ал. 3 от ЗС.

Предвид изложеното, съдът приема, че договорът за аренда е действителен въз основа на чл. 3 ал. 4 от ЗАЗ и споровете между ищеца и другите наследници на М. И- Ц. следва да бъдат уредени при условията на чл. 30 ал.3 от ЗСВ. В случая не е налице липса на съгласие, тъй като презумпцията на чл. 3 ал.4 от ЗАЗ във връзка с чл. 30 ал.3 от ЗС предполага, че упражненото право от един или само няколко от съсобствениците при отдаването на аренда ползва и останалите, като не ги лишава от правото да търсят от арендатора или от сключилия договора за аренда съсобственик дял от арендата съответен на квотата, която притежава от съсобствеността.

На основание изложеното, съдът приема, че предявеният главен иск с правно основание чл. 26 ал.2 от ЗЗД е неоснователен и като такъв следва да бъде отхвърлен.

По предявеният евентуален иск за разваляне на договора за аренда на земеделски земи, с правно основание чл. 28 от ЗАЗ:

Развалянето на аренден договор за срок до 10 години следва да се извършва извън съдебно – с едностранно волеизявление, отправено от изправната към неизправната страна съгласно чл. 87 ал.1 от ЗЗД. От текста на атакувания договор за аренда се установява че същият първоначално е сключен за срок от петстопански години, а в последствие с два анекса е удължен два пъти с по още две стопански години – т.е. дори и след сключване на двата анекса продължителността на договора за аренда е със срок по-кратък от 10 години. При това положение, този договор не подлежи на съдебно разваляне по реда на чл. 28 ал.2 от ЗАЗ, тъй като не е сключен за срок по-дълъг от 10 години, както гласи нормативния текст. По аргумент на противното от разпоредбата на чл. 28 ал.2 от ЗАЗ, следва че развалянето му може да се извърши само чрез едностранно волеизявление, отправено до арендатора.

От изложеното следва, че искът за съдебно разваляне на аренден договор, сключен със срок до 10 години включително е недопустим и следва да бъде оставен без разглеждане.

На основание изложеното, съдът

                                      Р Е Ш И:

ОТХВЪРЛЯ като неоснователен предявеният на основание чл. 26 ал.2 пр.2 от ЗЗД иск от С.С.И. ***, ЕГН ********** против ЕТ „***” с ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр. ***, ул. „***” ***, ап***, представлявано от собственика С. И. Д., с ЕГН **********, Й.Н.В. с ЕГН ********** *** и В.В.Ц. с ЕГН ********** ***  за прогласяване нищожността на договор за аренда на земеделска земя, сключен на 19.02.2008 г., вписан в СВ гр. *** на 28.03.2008 г. с № ***, изменен с анекс от 04.08.2011 г. вписан на 21.09.2011 г. с № ***, дв. вх. рег. № ***, том ***на СВ *** и с анекс с  № *** том ***, дв. вх. рег. № ***от 07.08.2012 г. – на СВ *** сключен  с ЕТ „***”,за предоставяне за ползване на земеделски земи в землището на с. *** общ. ***, обл. ***, а именно: върху нива с площ от *** дка, *** категория в местността „***”, съставляваща имот № *** и върху нива с площ от *** дка, трета категория, в м. „***” съставляваща имот № *** поради липса на съгласие за сключване на такъв договор от всички съсобственици на имотите.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като НЕДОПУСТИМ предявеният на основание чл. 28 от ЗАЗ иск от С.С.И. ***, ЕГН ********** против ЕТ „***” с ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр. ***, ул. „***” ***, ап.***, представлявано от собственика С. И.Д. с ЕГН **********, Й.Н.В. с ЕГН ********** *** и В.В.Ц. с ЕГН ********** ***  за прекратяване на договор за аренда на земеделска земя, сключен на 19.02.2008 г., вписан в СВ гр. *** на 28.03.2008 г. с № ***, изменен с анекс от 04.08.2011 г. вписан на 21.09.2011 г. с № ***, дв. вх. рег. № ***, том *** на СВ *** и с анекс с  № *** том ***, дв. вх. рег. № ****от 07.08.2012 г. – на СВ *** сключен  с ЕТ „***”,за предоставяне за ползване на земеделски земи в землището на с. *** общ. ***, обл. ***, а именно: върху нива с площ от *** дка, *** категория в местността „***”, съставляваща имот № *** и върху нива с площ от *** дка, *** категория, в м. „*** съставляваща имот № ***, поради неизпълнение на три периодични арендни вноски от страна на ответника ЕТ „***”.

ОСЪЖДА С.С.И. със сочени по-горе данни да заплати на ЕТ „***” със сочени по-горе данни направените по делото разноски в размер на 1000 лв. – заплатени като възнаграждение за един адвокат.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

                  

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: