РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _24.11._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тридесети октомври_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_517_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявени са субективно съединени искове с правно основание чл.127, ал.2 от СК и чл.127а от СК.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………

РЕШИ:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете К. Г. О., ЕГН ********** на неговата майка М.Д.Й., ЕГН **********, и определя местоживеенето на детето на адреса на майката, а именно: гр. ***, ул.„***” № ***

          ОПРЕДЕЛЯ режима на лични контакти на бащата Г.Т.О., ЕГН ********** *** с детето К. Г. О., както следва:

БАЩАТА има право да вижда и взема детето при себе си  всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 10 часа на съботния ден до 17 часа в неделния ден, с приспиване на детето при бащата; по 30 последователни дни през лятото, когато това не съвпада с платения годишен отпуск на майката с приспиване на детето при бащата, два дни от коледните празници от 11 часа на 25 декемеври до 17 часа на 26 декември с право на преспиване на детето при бащата, както и за времето от 11 часа на 1 януари до 17 часа на 1 януари, като за осъществяване на личните контакти бащата следва да взема детето от дома на майката и следва да връща същото отново в дома на майката.

ОСЪЖДА Г.Т.О. /със сочена по-горе самоличност/, да ЗАПЛАЩА ежемесечна издръжка за малолетното дете      К. Г. О., ЕГН **********, платима чрез неговата майка М.Д.Й. /със сочени по-горе данни/, в размер на 160 (сто и шестдесет) лева, считано от датата на завеждане на исковата молба – 28.07.2017 г. до настъпване на причини за изменение или прекратяване на дължимостта на издръжката, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска.

На основание чл. 242 ал.1 от ГПК ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката.  

ОСЪЖДА Г.Т.О. /със сочена по-горе самоличност/, да ЗАПЛАТИ издръжка за минало време за малолетното дете         К. Г. О., ЕГН **********, платима чрез неговата майка М.Д.Й. /със сочени по-горе данни/ - за една година назад – от 28.07.2016 г. до 27.07.2017 г. вкл., сумата от 1920 лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на влизане на решението в законна сила до окончателното й изплащане.

ОТХВЪРЛЯ предявения иск от М.Д.Й. на основание чл. 127а от СК да й бъде разрешено да подаде еднолично заявления за издаване на лични карти, паспорти и временни паспорти на детето К. Г. О. и да получи издадените на негово име документи, като неоснователен и недоказан.

ОТХВЪРЛЯ предявения иск от М.Д.Й. на основание чл. 127а от СК да й бъде разрешено лично или чрез упълномощено от нея лице да извършва неограничен по брой пътувания с детето К. Г. О. от Република България до всички страни членки на Европейския съюз и обратно, както и до страни не членуващи в Европейския съюз, за срок до навършване на пълнолетие на детето, като неоснователен и недоказан.

ДЕЛОВОДНИТЕ РАЗНОСКИ остават за всяка от страните така както ги е направила.

ОСЪЖДА Г.Т.О. /със сочена по-горе самоличност/, да ЗАПЛАТИ държавна такса върху размера на издръжката, а именно д.т. в размер на 230,40 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: