РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _23.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _деветнадесети октомври_ 2017 г. в състав:

 

                                     Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № ­_700_ по описа за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Постъпила е молба с правно основание чл.59, ал.9 от СК.

В молбата се твърди, че молителите са родители на родените от брака деца Х. М. Х., ЕГН ********** и М. М. Х., ЕГН **********. Съгласно съдебно решение №102/05.07.2016г., постановено по гр.д. №352/2016г. по описа на РС – Левски, родителските права по отношение на детето Х. М. Х. са предоставени на майката Г.К.К.. Твърди се, че контактите на родителите след развода не са преустановени, което е единствено и в интерес на децата.

 Твърди се, че след разговор между страните е постигната договорка Х. М. Х. да живее и учи при баща си. По тази причина упражняването на родителските права на детето е необходимо да бъдат присъдени на първия молител, като майката се задължава да заплаща месечна издръжка за Х. в размер на 110 лв. месечно до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, дължими от датата на влизане на решението по делото, както и да има право на лични срещи с детето първа и трета събота и неделя от месеца по своето местоживеене от 09:00 часа на съботния ден до 18:00 часа на неделния ден, както и да го взема при себе си по един месец през лятото, който не съвпада с платения годишен отпуск на другия родител.

Направено е искане, постигнатото между молителите споразумение да бъде утвърдено.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Молителите са постигнали споразумение за изменение на решение №102/05.07.2016 г., което урежда пълно и всестранно всички отношения между молителите, не противоречи на закона и морала и е в интерес на детето, поради което същото следва да бъде одобрено.

          Предвид постигнатото споразумение разноските по делото следва да бъдат оставени за сметка на молителите така, както са направени.

При този изход на делото следва да бъде осъдена молителката Г.К.К. да заплати държавна такса върху размера на издръжката, а именно д.т. в размер на 79.20 лв.

На основание изложеното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.Х.Н., ЕГН **********,*** и Г.К.К., ЕГН**********,*** споразумение, с което се изменя решение №102/05.07.2016г., постановено по гр.д. №352/2016г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 05.07.2016г., както следва:

Упражняването на РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото от брака дете Х. М. Х., ЕГН **********, се предоставят на бащата М.Х.Н., ЕГН **********, като майката Г.К.К. ЕГН ********** има право на лични контакти с детето всяка събота и неделя от месеца от 08:00 часа до 20:00 часа следващия ден, както и 30 дни през лятото, който да не съвпада с годишния отпуск на другия родител.

МАЙКАТА Г.К.К. ЕГН ********** се задължава да заплаща ежемесечна издръжка за Х. М. Х., ЕГН **********, в размер на 110 лв., считано от влизане в сила на съдебното решение, до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване.

ОСЪЖДА Г.К.К. със сочена по-горе самоличност да заплати държавна такса върху размера на издръжката, а именно д.т. в размер на 79.20 лв.

          РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                               

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: